Atlétika
Vári Péter

Nagy Barnabás: „A legtöbbet Farkas Balázstól tanultam”

Publikálva: 2018.08.28 Frissítve: 2018.08.31 Labdarúgás

Nagy Barnabás 17 éves balhátvéd, bemutatkozott az NB II-ben, sebessége és agilitása révén a támadásépítésben is komoly feladatokat vállal. A szerződéskötést követően beszélgettünk célokról, álmokról, tapasztalatokról.

Mikor tudtad meg, hogy profi szerződést ajánl a klub?
– Tavasszal szóltak, hogy a klub hosszabb távon tervez velem, akkor tudtam meg, hogy nyáron profi szerződést írhatok alá.

Balhátvéd poszton játszol, ez jellemzően hiányposzt a hazai futballban. Mindig itt szerepeltél, vagy az évek során kerültél hátra?
– Kiskoromban balszélső voltam, de ahogy "nőtt a pálya", kikerültem balhátvédnek, és ez az évek során rajtam maradt, alkalmazkodtam a poszthoz. Néha játszom balszélsőt, de ez csak szökőévente fordul elő.

Támadó vagy védekező típusú hátvédnek gondolod magad inkább?
– Elsősorban a támadásban való részvétel a hangsúlyos, inkább modern stílusú balhátvédnek gondolom magam, aki a támadásépítést segíti elő, mélységből lép be az akciókba.

Hektikus 2017/18-as idényt töltöttél Agárdon. Hogyan gondolsz erre vissza?
– Csapatszinten nem lehetünk elégedettek a 4. hellyel, a bajnokság névsorát nézve nem itt kellett volna zárnunk. Igaz, több fronton helyet kellett állnunk, NB III-ban, U19-ben és az NB II-ben is szerepeltünk a csapatból. Egyénileg büszke vagyok az évre, bemutatkoztam a másodosztályban, a csapattal tartottam Törökországban az edzőtáborba, többször szerepeltem az utánpótlás-válogatottban, így számomra pozitív idény volt.

Mik a célok a 2018/19-es szezonra?
– A bajnoki cím lehet számunkra csak elégséges az U19-es idényben, ezen felül egyénileg szeretnék fejlődni, és mihamarabb az első csapat keretéhez tartozni.

Az első csapat mellett készültök nap, mint nap. Van olyan játékos a felnőtteknél, akitől sok mindent lestél el?
– Ugyan nem az én posztomon szerepel, de a legtöbbet Farkas Balázstól tanultam. Az első bajnoki meccsemen is ő vett a szárnyai alá, folyamatosan biztatott, hajtott, ő az, akitől a legtöbbet kaptam az elmúlt hónapokban.

Budapesten folytatod az idényt. Mik az első benyomások a csapatról, a közegről, az életről a fővárosban?
– Korábban már játszottam Budapesten, igaz akkor még fiatalabb voltam, nem teljesen idegen a helyzet. Az edzések és az edzői stáb is maximálisan pozitív, nehéz terhelést kapunk, de ez szükséges a fejlődéshez. A csapat kiemelkedő, összekovácsolódtunk, és a bajnoki címért harcban állunk majd az egész bajnokságban. Megmutattuk, hogy bárki, még a Liverpool U18 ellen is fel tudtuk venni a ritmust, fizikailag voltak különbségek, de ezt felépítettük. A BKV meccsen harmadosztályú csapat ellen domináltuk a játékot, 15-20 perc volt, amikor beszorítottak minket, a felkészülés első heteitől kezdve látszott, hogy az aranyért fogunk harcolni.

Mik a saját céljaid a jövődben?
– Rövidtávon az U19-es válogatottban szeretnék többször szerepelni, a közeljövőben szeretnék az első csapatban szerepelni az élvonalban, és ha idehaza stabil játékossá válok, akkor esetleg elgondolkodhatok a légióskodáson is.

Ki a példaképed?
– Nagy Dominik az, akire példaképként tekintek. Ismerem őt, tudom, honnan jött, és mennyi mindent tett azért, hogy eljusson arra a szintre, ahol szerepel. Rengeteg munka áll mögötte, ez lebeg a szemem előtt, hogy kitartással és alázattal elérhetem a céljaim.

Van-e olyan játékos, akinek a játékát szívesen nézed, akitől sokat tanulsz?
– Marcelo az a játékos, akivel azonos poszton játszunk, és hasonló stílust képviselünk, hozzá hasonlóan én is a támadásokat szeretem elősegíteni, jó lenne egyszer megközelíteni azt a szintet, amit ő képvisel. Fiatalon pedig Beckham volt a kedvencem, miatta kezdtem el futballozni.

Mi az a saját játékodban, amiben fejlődnöd kell, és mi az, amiben kiemelkedsz?
– Fizikálisan és taktikailag kell fejlődnöm elsődlegesen, illetve a labdarúgás technikai részében kell előre lépnem. Párharcokban és sebességben viszont úgy érzem, megállom a helyem, illetve előny, hogy a játékba jó ütemben tudok belépni, és gyors helyzetekben is a döntéseim rendre jól sikerülnek.

Kinek szeretnél köszönetet mondani az aláírást követően?
– A családomnak, az ő segítségük nélkül nem tarthatnék itt. Természetesen a jelenlegi mellett korábbi edzőimnek is hálás vagyok, hogy hozzásegítettek a profi szerződés aláíráshoz, közülük Turi Zsoltnak és Zsivóczky Gyulának vagyok hálás külön.

Nagy Barnabás: „A legtöbbet Farkas Balázstól tanultam”

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!