Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

MTK legendárium | 307. rész

Publikálva: 2024.01.08 Frissítve: 2024.01.06

Az MTK-alapító, Szekrényessy Kálmán élete. „Halála után 100 évvel - Szekrényessy Kálmán emlékezete” 88. rész.

Szekrényessy kapitányról minden kétség nélkül állítható, hogy nagyon jó és erős úszó, a stílusa pedig egészen szokatlan és egyedi. Minden tizedik karcsapás után néhány másodpercre a víz alatt tartja a fejét, mélyen úszik a vízben, és percenként kétszer, háromszor úgy fúj, mint egy kardszárnyú delfin. A bátor magyar idegei pedig rendkívül erősek.(The Manchester Evening News, 1880)

 „A léghajózás terén úttörő nálunk. Egyik röpülőgépét 1887. márc. 17., másikat 1895-ben a nemzetközi demográfiai kongresszus alkalmából mutatta be Budapesten.(A Pallas Nagy Lexikona, 1897.)

Hosszú útra indul szegény Gyömbér Janó
Drótos tarsolyában csekély útravaló.
Bocskora ne kopjék – papírba tekeri,
Mezitláb egy ugrás Amerika neki.
Tengeren átlábal á la Szekrényessy,
Papírból a bocskort most előkeresi.(Borsszem Jankó, 1881)

Repülőgépet konstruált már akkor, mikor Blériotnak, Farmannak és az amerikai Wrihgt testvéreknek még hírét sem hallották.” (Az Ujság, 1924.)

Az utazni szeretőket különösen érdekli a kormányozható léghajó. Magyar ember, a jeles sportíró, Szekrényessy Kálmán volt az első, aki már évek előtt megpendítette ezt az eszmét. Írt, felolvasott, propagandát csinált az ideának. Hiába. Rá sem hallgattak. Most jön gróf Zeppelin, újra felveti az eszmét, már kísérleteket is tesz és bizonyára – elsősorban mi magyarok – el leszünk ragadtatva, mert hát idegen az a tisztelt gróf. Irinyi József annak idején föltalálta a gyufát. Találmányát nehány forintért eladta külföldön, s míg a vállalkozók milliomosok lettek, Irinyi meghalt szegényen” [akárcsak Szekrényessy.] (Pécsi Napló, 1900)

Duna-úszó kirándulásokon fejlődött versenyzővé Szekrényessy Kálmán az első magyar úszó, akinek nevét külföldön is ismerték. Távúszó-teljesítményei Európa-szerte feltünést keltettek és itthon is nagymértékben hozzájárultak az úszás népszerűsítéséhez.” (Hajós Alfréd)

„[1880 előtt az úszás iránt a] legteljesebb nemtörődömséget konstatálták a közönség részéről […] ámde a [Balaton-átúszás 1880. augusztus 29-i] bravúr[ja] mindenki érdeklődését az úszás felé vonzotta.(Sporthírlap, 1924)

A neves magyar úszó Mr. Szekrényessy nemzeti sikert ért el azáltal, hogy a Balatont, vagy ahogy másként nevezik, a »magyar tengert« széles körben híressé tette.(London Evening Standard, 1880)

Hős volt Szekrényessy Kálmán, ékes harctéren szerzett babéroktól és sportember volt, aki fényes teljesítményekkel, impozáns tettekkel, majd erőteljes harcos tollal szolgálta a magyar sportot, amelynek első úttörője volt. Szekrényessy Kálmán volt az első magyar úszó és ő volt az első magyar sporthírlapíró.(Bánóczi Eperjesi Béla, 1924.)

Egy magyar kalandor [volt] Szekrényessy Kálmán, nem lekicsinyléssel jellemezve, hanem megbecsüléssel. Szekrényessy Kálmán kalandor volt a szónak abban a nemesebb értelmezésében, melyet Bullwertől fogadtunk el.” (Az Ujság, 1924)

Szekrényessy a magyarságnak díszére és becsületére vált.(Veszprém, 1880)

Kiemelkedő vendégünk volt Szekrényessy Kálmán kapitány, a jól ismert Balaton-átúszó Budapestről.(Badener Bezirks-Blatt, 1883)

Emlékezem siheder koromban a híres sportsman és jeles sportíró, Szekrényessy Kálmán harcolt sokat az aeronautica ügye mellett. Rengeteget írt, beszélt a jövő közlekedési eszközéről. A nagyobb városokban országszerte érdekes fölolvasásokat tartott. Meghallgatták, de bizony a komoly, meglett urak bolondságnak, álomnak qualifikálták az egész léghajó ügyet. Legföljlebb magamfajta ideálista, romantikus gyerkőcök érdeklődtünk irtózatos módon a Szekrényessy előadásai iránt.(gr. Vay Sándor, író)

Szekrényessy Kálmánt úgy ismeri Magyarország minden sportembere, mint az összes versenyek állandó alakját. (Sport Világ, 1895.)

A híres magyar bajnok, Szekrényessy.(Neuigkeits Welt-Blatt, 1881)

Valamikor nagyon emlegetett neve volt(Az Ujság, 1924.)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!