Kézilabda
Poczetnyik Luca

MTK legendárium | 189. rész

Publikálva: 2022.02.23 Frissítve: 2022.02.23 MTK Budapest

Az MTK aranylánca”. (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 2. rész. Opata Zoltán (1900-1982) „Nézd csak ki az az új fiú a jobbszélen”

A kis Opata Zoli könnyen kijárhatott a Népligetbe, hiszen gyermekkorát a Ferencvárosban, közelebbről a Telepy utcában töltötte, ahova a család az Üllői útról költözött át még 1899-ben. A IX. kerületnek ez a része az Üllői út és a Soroksári út között terült el, nem messze Molnár Ferenc Pál utcai hőseinek regénybe álmodott életközegétől.

Opata, ha épp nem a Népliget fái alatt rúgta a rongylabdát, akkor a MÁV-telepre vagy épp a Rezső térre járt ki futballozni.

Az utca remek edzőhelynek bizonyult, olyannyira, hogy az MTK aranycsapatának valamennyi hőse ilyen közegben kezdte pályafutását.

A ferencvárosi gyerek mindössze tizenhat esztendős, amikor 1916-ban bekerül az MTK csapatába. Feltünésekor így írt róla Vadas Gyula, a Nemzeti Sport tulajdonosa:

„A magyar futball egyik legérdekesebb alakja. Abból az igazi budapesti futballista típusból való, amely a veleszületett őshumort, jókedvet és bohémséget mindig érezteti. Opata tud örülni a győzelemnek, elszomorodik egy pillanatra a vereségen, de sohasem veszti el jókedvét, mely minden helyzetben talál örömet és vígasztalódást. A futballt még professzionista alapon is csak játéknak tartja, amelyet komolyan kell játszani. S az élet is nagyjából játék. Az iskolákat nem kell túl pontosan végezni, de azért elvégzi Zoli a kereskedelmit. A hivatalok nem olyan fontosak, hogy ott ne lehessen hagyni sorjában valamennyit, de ma már komoly üzletember Zoli, akinek női kalapszalonja van.”

Opata Zoli tényleges pályáját a MÁV csapatában kezdte, ahova mindössze tizenhárom esztendősen került be. Itt hamar kitűnt társai közül tehetségével, és már ekkor nagy reményeket fűztek játékához. Pályája innen töretlenül ívelt felfelé. 1916-ban a már említett MTK játékosa, ahol rövid idő alatt megszerették az életvidám fiút. Elválaszthatatlan barátságot kötött Orth Gyurival, Molnárral és persze Jenyvel.

Közismert volt mulatós kedvéről és élénk humoráról, melyek közül néhányat lejegyeztek az utókor számára, bár szemtanúk szerint a legjobbak nem igazán tűrik a nyomdafestéket.

Edzések után a vidám fiú előszeretettel járta a pesti éjszakát, és mondhatni két végén égette a gyertyát, mely azonban állítólag nem vetette vissza sportolói teljesítményét: „Opata egyike volt a régi bohém focistáknak. Járta a kávéházakat, szerette az italt és ha este kimaradt, egy számmal kisebb gallért vett fel, hogy kipiruljon az arca.”

Egyszer kedvenc kávéházában a következő eset játszódott le:

„Békés délutáni terefere a Kristályban, a futballisták törzskávéházában. Ezt a pechet, hogy Turay pont a válogatott mérkőzés előtt dől ki gyomorsüllyedéssel.
Az éppen fillér nélkül lévő Opata közbeszólt. Gyomorsüllyedés! Sajnos nekem is ez a bajom.
Mi a te bajod?
Gyomorsüllyedés!
Odáig süllyedt a gyomrom, hogy kénytelen vizet bevenni, és búsan kortyolt egyet a szódájából…”

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!