Atlétika
Krizsán Xénia

MTK legendárium | 187. rész

Publikálva: 2022.02.15 Frissítve: 2022.02.15 MTK Budapest

„Az MTK aranylánca” (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny), 37. rész. Orth György halálának hatvanadik évfordulója. (1901-1962)

Orth Gyuri, az egyik legnépszerűbb magyar labdarúgó és Kabos Gyula az egyik legnépszerűbb filmművész hamvainak egyidőben történő eltemetését Ábrahám Dezső, a Hungamer magyar-amerikai közös vállalat igazgatója vetette fel:

„Kabos Gyula New Yorkban nyugszik, nincsen senkije. Már csak egy ember él, aki tudja, hol található a sírja. A napokban kötött megállapodás értelmében Tőkés Lászlóval (1990) március 15-re Amerikába utazom. Ott találkozunk a magyarság képviselőivel. Ezt az alkalmat is felhasználom arra, hogy Kabos Gyulával kapcsolatban intézkedjem, tárgyaljak, elkezdjük a szükséges engedélyek beszerzését.”

A Kabos ügy a reménytelen kezdést követően kedvezőbb fordulatot vett. A kutatások rácáfoltak a félelemre: a színészóriás szegénysége ellenére sem került tömegsírba, így lehetőség nyílt a hamvak megtalálására és az exhumálásra.  

Orth Gyuri sírja ismert és gondozott állapotban volt. A legfontosabb feladat egyetlen rokonának, özvegyének engedélyét beszerezni. Többen ajánlkoztak segítségül az ekkor még életben lévő Orthné felkutatására:

„Gerecz Árpád vagyok 1948-1979 között Peruban éltem. Rajongtam Orth Gyuriért, szoros barátság alakult ki közöttünk. Orth Györgyöt nagyon szerettem, tiszteltem. Emlékének tartozom annyival, hogy mindenben, amiben tudok segítek. Kapcsolatba lépek osztrák ismerőseimmel, hogy Orth György felesége címét megtudjam.”

Közben a Nemzeti Sport vezetése nyíltan tette fel a kérdést: „Miért hallgat az MTK és az MLSZ vezetése?”

A siker érdekében minél szélesebb konszenzusra törekedtek, ráadásul egy Budapesten megrendezésre kerülő MTK-Porto jótékony mérkőzés keretében kívánták a hazaszállítás és a temetés költségeit finanszírozni. Röviddel később az MTK vezetése dr. Nagy László ügyvezető elnök révén reagált a Nemzeti Sport felvetésére:

„Az MTK-VM sportklub lehetőségei szerint mindig komoly figyelmet fordított az egykori kiemelkedő sportolók, labdarúgók emlékének megőrzésére és ápolására. Ezen belül megkülönböztetett gondoskodás kísérte és kíséri az Orth Györgyről, kora nemzetközileg is kiemelkedő magyar futballista egyéniségéről történő megemlékezéseket. A klub jubileumi könyveiben, kiadványaiban, rendezvényein és más megnyilvánulásaiban őrzi és rendre feleleveníti a felejthetetlen labdarúgó emlékét. Mindezek mellett az MTK-VM sportklub 1978-ban elhelyezte, felavatta Orth György mellszobrát a Hungária körúti stadionban és ezt a szobrot minden esztendő elején az MTK évi első hazai bajnoki mérkőzése előtt ünnepélyesen megkoszorúzzuk.”

A klub mindenben segítséget ígért a törekvéshez, melyet 1978-tól kezdődően már ők is több ízben megkíséreltek, de az egyetlen rokont, Orth Gyuri özvegyét nem sikerült fellelniük.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!