Kézilabda
Andróczki Flóra

MTK legendárium | 180. rész

Publikálva: 2022.01.15 Frissítve: 2022.01.14 MTK Budapest

„Az MTK aranylánca”. (Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny). 30. rész. Orth György (1901-1962). Gyuri a népszerűségi lista élén.

Orth Gyuri végül kivándorolt Dél-Amerikába. A magyar labdarúgás szerelmesei és a szakma elsiratta, a sajtó illő módon elbúcsúztatta, a közönség pedig szavazatai révén „Az év labdarúgója” címhez hasonló dicsérettel kedveskedett neki:

Orth György az ősszel, mint emlékezetes, a Budai 33 csapatához szerződött fél évre. Az volt a szándéka, hogy a Budai csapat mérkőzésein készti elő magát az MTK nagyobb jelentőségű meccseire. Orth csak kevésszer játszott az ősz folyamán, egyre kiújuló lábbántalmai egy-egy játék után hetekre pihenőt parancsoltak neki.

Ez a körülmény érlelte meg valószínűleg Orth Györgyben azt az elhatározást, hogy felhagy az aktív játékkal, és mint tréner vállal további szerepet. Híre is terjedt, hogy Orth már tárgyalásokat folytat, de biztosat senki sem tudott és maga Orth sem akart közölni semmit, addig, amíg bizonyosan nem tud. Ma reggel elterjedt az a hír, hogy Orth váratlanul elutazott Budapestről. Utánajártunk a dolognak és megállapítottuk, hogy Orth György tegnap este a bécsi gyorsvonattal tényleg elhagyta a fővárost. Bécsbe utazott, utazásának háttere, hogy tegnap táviratot kapott az egyik dél-amerikai állam bécsi követségétől. Ez a távirat felszólította Orth Györgyöt, hogy azonnal jelentkezzen a bécsi követségen és írja alá tréneri szerződését.

Orth elutazott és ma bizonyosan alá fogja írni az említett szerződést. Orth szerződése a Budai 33-hoz már lejárt, újabb szerződést az MTK-hoz, de más egyesületekhez sem írt alá, és így teljesen szabad. A magyar futballsportnak pótolhatatlan veszteséget fog jelenteni, ha legnagyobb tudású, legtökéletesebb technikájú, legkitűnőbb taktikai vezetője elhagyja az országot és kivándorol Dél-Amerikába. Egész Európában ismételten megállapították, hogy Orth Györgyhöz hasonló technikával rendelkező játékos nincsen és elismerték ezt a Budapesten járt angol játékosok és vezetők is. 1928-29 fordulóján az egyik fővárosi sportlap (a téli futballszünetet kihasználva) országos szavazást indított, mely során az olvasók szavazatai alapján kívánta összeállítani a legnépszerűbb magyar tizenegyet. A sportújság szavazócédulákat közölt és erre kellett az olvasóknak véleményüket leírni, azaz: összeállítani minden idők legjobb magyar válogatott csapatát. Nagy szavazási láz indult szerte az országban és az elcsatolt magyar területeken egyaránt.

A közönség komolyan vette az újság (jórészt üzleti fogáson alapuló) felhívását.

Mondani sem kell, hogy már a legelején az élre került az MTK-s Orth Gyuri, ki végig fölényesen vezette a ranglistát. Végül izgalmas szavazás kerekedett: a második helyet Rumbold Gyula foglalta el, őt pedig Schlosser Imre követte. Szoros verseny alakult ki a hátvédek posztja körül is. Fogl II. végig vezetett, aztán jött Rumbold (ezen a poszton is jól állt), végül szoros küzdelem alakult ki Fogl III. és Payer között is. A szavazás eredményét (mely jól színesítette az eseménytelen téli sportrovatok hasábjait), 1929. február 6-án hirdették ki. A lap olvasóinak véleménye a legjobb magyar tizenegyről a következőképpen alakult: Zsák, Fogl II., Rumbold, Bíró, Bukovi, Blum, Braun, Takács II., Orth, Schlosser és Borbás. (Természetesen a lista a posztok és nem népszerűségi sorrend alapján közli a neveket):

A több mint 25 000 szavazatból Orth Gyuri 18 210-et szerzett meg és lett ezáltal (immár deklaráltan is) az ország legnépszerűbb labdarúgója…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!