Karate
Hárspataki Gábor

MTK az ország legnagyobb létszámú sakkszakosztálya

Publikálva: 2014.09.08 Frissítve: 2014.09.08 Sakk

Mindig is a magyar sakkélet zászlóvivője volt mind az MTK, mind pedig jogelődei és azok oldalágai. Az egyesület adta a férfi olimpiai bajnokcsapat gerincét. A nőkről nem is beszélve: a klub színeiben versenyző Polgár-lányok voltak a két olimpiai bajnoki cím letéteményesei.

– Átszervezések és megszűnések, fúziók és szétválások, szinte folyton zaklatott volt az egyesület sakkélete. Az ezredforduló környékén meg is szűnt a működés. – mesélte Balla Attila a szakosztály igazgatója. – A közelmúltban döntöttünk az újjászervezésről, az első feladat a bázis kialakítása volt. Szeptember elején örömmel jelenthetem a nyitóakadályt sikerrel vettük. A lezárult az átigazolási szezonban kilencvennégy játékos versenyengedélye szerepel a szakosztály nyilvántartásában, illetve további tizenkét játékosunk van, így százhat versenyző szerepelhet hivatalos csapatainkban. Ezzel jelenleg az MTK az ország legnagyobb létszámú sakkszakosztálya.

– Szinte dömpingszerű volt ez az átigazolási hullám. Nem a minőségi sportolók csapatba csábítása volt a cél? 

– Nem tömegbázist akarunk, utánpótlás-nevelő klubként is szeretnénk kitűnni. Dacára, hogy a kiemelkedő létszám gyors elérése nem volt a kitűzött céljaink között, pozitív visszajelzésnek értékelem eddigi munkánkról és a csapatba vetett bizalomról, de egyben hatalmas feladat is lesz együtt tartani és megfelelő módon kiszolgálni a társaságot. – gondolkodott el Balla igazgató úr. – A szakosztály tagsága nem egyezik teljesen sakkszövetségi nyilvántartással, mivel hat tagunk csak tiszteletbeli lesz, akik az egyesületbe nem lépnek be tagdíjfizetőként. Hét csapattársunknak nem váltottunk versenyengedélyt, mivel kezdők. Tehát jelen állás szerint százhét tagunk írta alá, vagy írja alá rövidesen a belépési nyilatkozatot, és lesz tagdíjfizető MTK-s.

– Éppen ez fordult meg a fejünkben: ekkora tömeget edzetni, versenyeztetni komoly koordinációs feladat.

– Heti edzéseink megkezdődtek (kedden Szabolcsi János szakkört, pénteken Kállai Gábor klubedzést tartott a Lauderben), és tegnap (vasárnap) megtartottuk az első (szintén heti gyakoriságúra tervezett) edzői értekezletet is. – számolt be Balla Attila. – Ezekről online szerkeszthető edzésnaplót vezetünk, de kihasználjuk a modern kommunikációs eszközöket is. Következő hónap elején elkezdődnek a csapatbajnoki küzdelmek is. Az őszi menetrend a csapatbajnoki-sorsolása után alakul ki.

Az alábbi galériában a Magyar Testgyakorlók Köre és a Lauder iskola együttműködési szerződésének aláírásakor készült fotókat láthatják.

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!