Atlétika
Nagy Marcell

MOB rendkívüli közgyűlés a magyar olimpiáért

Publikálva: 2014.12.12 Frissítve: 2014.12.12

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, sajtótájékoztatón jelentette be: javaslatot tesz a szervezet elnökségének, hogy 2015. február 6-ra, egyetlen napirendi ponttal hívja össze a MOB rendkívüli közgyűlését, melynek javasolja, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elfogadott Agenda 2020 reformprogram alapján tárgyalja meg a budapesti olimpiai pályázat gondolatát, és foglaljon állást a budapesti olimpiai pályázat kérdésében.

„A gigaolimpiák ideje lejárt, a gazdaságos olimpia koncepciója történelmi esélyt jelent Magyarországnak és Közép-Európának” – fogalmazott a MOB első embere.

„A kisebb és olcsóbb olimpia, az országon belüli több helyszín, a több országos rendezés, az elmúlt és elkövetkező tíz év infrastruktúra-, közlekedés-fejlesztési és sportlétesítmény beruházásai reális céllá tehetik a budapesti olimpia gondolatát. Sőt, e változások megteremtik annak lehetőségét, hogy egész Magyarország nyerhessen az olimpiával és ötkarikás jétékokat rendezzen. Egy esetleges budapesti olimpia, mint központi helyszín mellett már most számolhat a győri, veszprémi, debreceni, szegedi, gödöllői, miskolc-diósgyőri, szombathelyi, székesfehérvári helyszínekkel is” – mutatott rá.

MOB rendkívüli közgyűlés a magyar olimpiáért

Borkai Zsolt hangsúlyozta: az, hogy a gazdaságos olimpia reformja „földrajzi és fenntarthatósági okokból” lehetővé teszi a több országban való olimpiarendezést, elhozhatja egy közép-európai olimpia lehetőségét.

„A MOB a következő hónapokban megvizsgálja, hogy esetleges budapesti kandidálás esetén Magyarország számolhat-e horvátországi (pl. vitorlázás), szlovákiai (pl. vadvízi evezés), ausztriai (pl. hegyikerékpározás) vagy más közép-európai helyszínekkel is. Az ilyen együttműködés szimbolikus üzenet lehet a világnak, erősítené a szomszédos országok kapcsolatát és a közép-európai identitást is.”

A honi sport kiválóságaiból Tanácsadó Testületet hozott létre a MOB, melyben helyett kapott Polgár Judit olimpiai bajnok sakkozónő is, az MTK volt játékosa.

A versenyek lebonyolításánál természetesen kalkulálnak a már megépült és később megépülő sportlétesítményekkel, így az MTK projektjeiben elkészülő objektumokkal is.

Az Olimpiai Védnöki Testület tagjai:

Rácz Marianne, legendás kézilabdakapus, világbajnoki ezüstérmes, többszörös Bajnokok Ligája-győztes, magyar és osztrák válogatott.

Regőczy Krisztina, a jég királynője, üzletasszony és sportdiplomata. Olimpiai ezüstérmes és világbajnok, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség szakági sportigazgatója.

Polgár Judit, stratéga, a világ legjobb női sakkozója, sakkolimpiai bajnok, páratlan hosszú ideig a női világranglista vezetője.

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

Sors Tamás, többszörös paralimpiai úszóbajnok, világbajnok, világcsúcstartó.

Gyárfás Tamás, a Nemzetközi Úszószövetség alelnöke, az Európai Úszó Szövetség kincstárnoka, magyarországi úszóvilágversenyek szervezője és az eddigi legnagyobb magyarországi sportesemény, a 2021-es vizes világbajnokság sikeres pályázatának „atyja", a szervezőbizottság társelnöke.

Baráth Etele, az egyik legsikeresebb sportágunk, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség első embere, építészmérnök, kormányzati tapasztalatokkal rendelkező városépítési szakember.

Kemény Dénes, a vízilabda-szövetség elnöke, vízilabdázó, a világ egyetlen edzője, aki egymás után háromszor olimpiai győzelemre vezette ugyanannak a nemzetnek a válogatottját.

Magyar Zoltán, tornász, kétszeres olimpiai bajnok, sportvezető, a Tornaszövetség elnöke, a MOB alelnöke.

Kovács „Kokó” István, olimpiai bajnok ökölvívó, profi világbajnok.

Oszkó Péter, korábbi pénzügyminiszter, gazdasági szakember, sosem volt híve a felelőtlen kiadásoknak, pénzügyminiszterként nem engedte a túlköltekezést.

Dénes Ferenc, sportközgazdász, független szakember.

Bienerth Gusztáv, gazdasági szakember. A PriceWaterhouseCoopers nemzetközi tanácsadó cég magyarországi és közép-európai vezérigazgatója volt, több olimpiai megvalósíthatósági tanulmány készítését irányította.

Gyurta Dániel, Európa-, világ- és olimpiai bajnok úszó, többször volt az év sportolója, nemzetközi fair play-díjas, a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett sportoló.

Fotó: mob.hu

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!