Atlétika
Magyari Zoltán

Mindig többre vágyik

Publikálva: 2016.02.02 Frissítve: 2016.02.02 Rövidpályás gyorskorcsolya

A hétvégén rendezett junior rövidpályás gyorskorcsolyázó világbajnokságon 500 méteren ezüstérmet szerző Liu Shaoanggal beszélgettünk.

– Az elmúlt időszakodat a sikerek mellett kudarcok is tarkították. Hogyan tudsz átlendülni a holtpontokon?

– Az vb előtti időszakban többször is elpártolt mellőlem a szerencse – kezdte a beszélgetést Ádó, mert hogy mindenki így szólítja Liu Shaoangot. Az utolsó két világkupafutamon sem tudtam sikeresen teljesíteni. Igaz, a váltóban azért összejött az arany. Amikor nehézségeim vannak, próbálok lendületet venni, és túltenni magamat a holtpontokon.

– Bátyáddal (Liu Shaolin Sándor – a szerk.) nagyon jó a viszonyotok, de ő még előtted jár. Nyomasztanak, vagy inkább inspirálnak a sikerei?

– Többször harcolunk egymás ellen, de még ilyenkor is támogatjuk egymást mindenben. Én segítem őt, ő segít engem.

– Hétvégén Bulgáriában, a junior vb-n versenyeztél. Milyen elvárásaid voltak magaddal szemben a viadal előtt?

– Az Európa-bajnokságról repültünk át Szófiába, bennünk volt még a múlt heti fáradtság, de összeszedtük magunkat. Jól szerepeltünk, de akár még jobban is kijöhetett volna a lépés. Úgy mentem ki, hogy mindenképpen érmet akarok szerezni, ez sikerült, de ha jövőre jobban összeállnak a dolgok, akár még szebb eredményekről is beszélgethetünk.

– 1500 méteren hetedik, 1000 méteren negyedik, 500 méteren pedig második lettél. A szuperdöntőben az ötödik helyen futottál be, ezzel meglett az összetett negyedik hely.  Hogyan emlékszel vissza a futamokra?

– A világbajnokság első napján eléggé szenvedtem. Az 500 méter első futamon balszerencsém is volt, a negyeddöntőben pedig borzasztóan fáradt voltam, kétszer kellett futni azt a menetet, egyik versenyzőtársunk elesett, és nem tudott felállni. A második futamon már a célba is alig értem be, 43.0-t mentem. Az elődöntő előtt nem hittem volna, hogy világcsúcsot futok, de örülök, hogy még fáradtan is összejött. Azt sajnálom, hogy 1500 méteren nem kerültem A- döntőbe, kicsit elizgultam a futamot. A többi eredményre számítottam, az történt, amit vártam magamtól.

– A hétvégi vb-siker milyen hatással lehet a további karrieredre?

– A tény, hogy korosztályos világcsúcsot mentem az 500 méter elődöntőjében, nagyon feldobott. A döntőben örültem az ezüstéremnek, de jobbra számítottam. A következő junior vb-re felkészített, tudom, mit kell tennem ahhoz, hogy még fényesebb legyen az érem.

– Több komoly versenyen is rajthoz állsz még a szezonban. Milyen célok lebegnek a szemed előtt?

– Szerdán utazunk az ötödik világkupára, Drezdába, de ha döntőbe is kerülnék, azon már nem tudnék rajthoz állni, csak szombatig maradok. Jövő hétfőn már utazom az olimpiai csapattal a lillehammeri Ifjúsági Téli Olimpiára. Ez a következő nagy megmérettetés. Fontos a jó eredmény, de az is, hogy felkészüljek arra, milyen érzés lesz 2018-ban, a felnőtt ötkarikás játékokon versenyezni. Ez nem háromnapos verseny, mint amilyeneken eddig indultunk, hanem több hetes, ehhez is hozzá kell szokni. Egyéniben 500 és 1000 méteres versenyek lesznek. Mindkét távon éremben gondolkodom. A 3000 méteres mix váltónál random sorsolják, ki-kivel lesz, de talán még itt is van esély értékes helyezés elérésére.

Ádó, sok sikert!

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!