Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Minden pillanatban készen állt mattot adni (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.05.31 Frissítve: 2020.05.30 Sakk

Kállai Gábor sakkrovatának utolsó része.

A sakkgyerekeim szeretnek maguknak példaképet választani, így időről-időre felvetődik, hogy ki minden idők legerősebb magyar sakkozója? Maróczy Géza (1870–1951), aki a múlt század elején a világ legjobbja volt, vagy az őt, a XX. század közepén követő magyar éljátékos, Szabó László (1917–1998), aki tízszer végzett a magyar bajnokságok élén, és emellett még háromszoros világbajnokjelölt is volt? Vagy esetleg Portisch Lajos, aki a ’70-es és ’80-as évek sakk aranykorának volt a legendás vezére? Vagy a 2004-ben vébédöntőt játszó Lékó Péter? Meg kell valljam, én se tudom eldönteni ezt a kérdést. De hogy ki a legkülönlegesebb sakkozó, talán világviszonylatban is, ott nincs vita. Ezt a kérdést bárhol is tennék fel, Polgár Judit kapná a legtöbb szavazatot.

Judit a pályáján rakétasebességgel indult, már 12 éves korában a nővéreivel, Zsuzsával, Zsófiával és Mádl Ildikóval sakkolimpiai aranyérmet nyert a legyőzhetetlennek hitt szovjet csapat előtt Szalonikiben úgy, hogy 13 játszmája során csak egyetlen döntetlent engedélyezett az ellenfeleinek. Így ő lett a női olimpia legeredményesebb játékosa. Ezt a hihetetlen sikerüket két év múlva Újvidéken megismételték. Rá egy évre Judit a sakktörténelem addigi legfiatalabb nagymestere lett, amit annak köszönhetett, hogy megnyerte az itthoni Szuperbajnokságot. A férfit. 15 évesen! Ekkor már a női világranglista élén állt, és összesen 26 éven át, a 2014-es visszavonulásáig ott is maradt. Közben a férfi világranglistán is beküzdötte magát a top 10-be, és a férfiak között is világbajnokjelölt lett.

Számtalan eredményét és világrekordját lehetetlen lenne felsorolni, de a sikereinek a titkát most elárulom. Na jó, persze, fantasztikusan tud sakkozni, amiért elképzelhetetlenül sokat dolgozott. A titka azonban – amivel több, mint akár a legerősebb vetélytársai – az, hogy rendkívüli módon tud nyerni. Bárki ellen és bármelyik pillanatban.

Nem véletlen, hogy Judit gyerekként asztaliteniszben is tehetséges volt. Jó ideig művelte ezt a sportot is. A sakkstílusa, stratégiája teljesen olyan, mint a kitűnő pingpongozóké: minden pillanatban készen áll arra, hogy védhetetlenül csapja le a labdát. Azaz mindezt a sakktáblára fordítva: mindig készen áll arra, hogy mattot adjon. Mindig készen áll a győzelemre.

Polgár Judit pénteken a Testnevelési Egyetem díszdoktora lett. Ez rangos elismerés, mind neki, mind a szüleinek, Polgár Lászlónak és Klára asszonynak, a testvéreinek, tehát az egész, Polgár-projektnek, mind a Testnevelési Egyetemnek. Mind pedig a magyar sakkozásnak.

Forrás: utanpotlassport.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!