Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Miklós Edit és a nagyra törő álmok (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2016.10.05 Frissítve: 2016.10.05 Sísportok

Stefan Abplanalp Miklós Edit új edzője. A magyar síző elégedett trénerével és reménykedik, mint mondja, még nála is határozottabb embert kapott maga mellé, ez pedig pozitív. A Magyar Nemzet írása.

Edző nélkül küzdötte végig az elmúlt szezont Miklós Edit az alpesisí világkupa-sorozatában, a szocsi olimpia hetedik helyezettje májusban a Magyar Síszövetséggel közösen jelentette be, hogy megtalálták számára az ideális trénert a svájci Stefan Abplanalp személyében.

Úgy tűnik, a szakember jó választásnak bizonyult, Miklós Edit ugyanis pozitívan értékelte az eddigi munkakapcsolatot.

– Március végén kezdtünk el tárgyalásokat folytatni Stefannal, kölcsönös volt a szimpátia, és júliusban már meg is kezdtük a munkát. Egy hetet töltöttünk el Saas-Feeben, ahol még meg sem nyitották a pályákat, de Stefan elintézte, hogy a rendelkezésünkre bocsássanak három-négy sávot – mesélte Miklós Edit. – Augusztusban újra visszatértünk, összesen négy táboron vagyunk már túl, és azt kell mondjam, gyorsan kialakult az összhang, remekül megértjük egymást.

Miklós Edit határozott egyéniség, korábban ez is gondot okozott előző trénerénél, így mindenképpen olyan szakemberre volt szüksége, aki irányt tud szabni a számára.

– Stefanban az a jó, hogy még nálam is határozottabb. Abszolút összeszedett, tudja, mit akar, és mit miért csinál. Ráadásul lehet vele érveket ütköztetni, meghallgat, beszélget velem – folytatta a versenyző, aki nem csak emberileg, szakmailag is felkészült edzővel találkozott. – Rengeteg újdonságot hozott be az edzésmunkámba, precízen figyel mindenre, például arra, hogy milyen a síbotom görbülete, a hátvédőm mennyire áramvonalas, csiszolt a rajttechnikámon, sok olyan pici dolgot tett hozzá a sízésemhez, ami egyértelműen pozitív változásokat hozott.

Korábban szó volt arról, hogy Miklós Edit egyszámos versenyző, csak lesiklásban ér el jelentősebb sikereket. Az elmúlt szezonokban már építkezett a szuper-G-re is, az idén pedig óriás-műlesiklásban is szeretne rajthoz állni.

– Óriásban még nem tudtunk százszázalékos munkát végezni, de ha az októberi edzéseimmel nem lesz gond, pályafutásom során először én is ott leszek majd a söldeni idénynyitón. Muszáj lesz, mert már rég megígértem ezt – tette hozzá Miklós Edit, aki ebben a téli idényben nemcsak a világkupa-sorozatra, de a St. Moritz-i világbajnokságra is készül.

– Hogy milyen célokat fogalmaztam meg erre az idényre? Szeretném, ha már Lake Louise-ra sikerülne formába lendülnöm, korábban ezzel volt a bajom, hogy csak az idény közepére rázódtam bele a versenyzésbe. Lake Louise-ban három futamot is rendeznek, sok pontot lehetne összegyűjteni már az elején. Ha a világkupás célokról kell beszélni, szeretnék a legjobb tizenöt között zárni a rangsorban, míg a világbajnokság szempontjából mindenképpen az éremszerzés a feladat. Akár lesiklásban, akár szuper-G-ben, akár mindkettőben. Lehet, hogy nagyra törő cél ez, de ahogy Stefan Albanalppal haladunk, nem is olyan lehetetlen.

Fotó: Gian Ehrenzeller / MTI/EPA

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!