Tenisz
Piros Zsombor

Mester és tanítványa – határ a csillagos ég

Publikálva: 2014.11.03 Frissítve: 2014.11.03 Ökölvívás

Van az MTK-nak olyan sportolója, aki a vereséget még hírből sem ismeri. Ő Barbosu Tiberius ökölvívó, aki a serdülő korosztályban mindent megnyert, amit csak lehetett. Kétszer győzött Diákolimpián és nemrégiben az Európa-bajnokságon is aranyérmet akasztottak a nyakába, ahol nem mellesleg zászlóvivője volt a magyar csapatnak. Vele és edzőjével, Drexler Gézával beszélgettünk arról, mi várhat a közeljövőben Tiberiusra és az MTK ökölvívóira.

„Kezdjük azzal, hogy hamarosan minőségi változás köszönt be az életünkbe, hiszen átadásra kerül Kispesten az MTK teljesen új ökölvívóterme, amely az elmúlt esztendők mostoha körülményei után lehetőséget biztosít nekünk arra, hogy európai viszonyok közt készülhessünk" – vág bele mondandójába Drexler mester, gőzölgő kávét kevergetve az Építők Sporttelep büféjében, mely most ideiglenes otthona az MTK-s ökölvívóknak. „Eddig is hoztuk a jobbnál jobb eredményeket, de nem vitás nagy könnyebbség lesz, hogy nem kell többet az edzéskörülményekkel foglalkoznunk, csak az ellenfelekkel kell megküzdenünk. Amúgy sem könnyű nekünk MTK-soknak, hiszen más klubok sportdiplomáciája jóval erősebb a miénknél, ha a mi bokszolónk nyerni akar, igazán meg kell verje ellenfelét. Szerencsére ez sokszor sikerül is" – mondja, és atyai szeretettel mosolyog rá Barbosu Tiberiusra, a klub – képletesen – aranyat tojó tyúkjára, a verhetetlennek tűnő ifjú bajnokra.

Mester és tanítványa – határ a csillagos ég

Tiberius szerény fiú, csendesen hallgatja a dicsérő szavakat edzője szájából. Azért azt megtudom tőle, hogy az Erdélyből származó fiú hároméves kora óta a nagybátyjával él és szinte családtagként tekint sporttársaira az MTK-ban.

Amikor edzőjét kérdezem, mindig ilyen szótlan-e az ifjú tehetség, „bőven elég, ha egy sportolónak a ringben nyújtott teljesítménye beszédes" - szól a frappáns válasz. Erre azért Tiberius is elmosolyodik, és azt mondja, a kötelek közt kimondottan szereti a közelharcot, ott nem jellemzi visszafogottság. Nem véletlen, hogy hazai riválisai közül nem sokan bírnak végig ellene teljes mérkőzést.  

Drexler Géza szinte a fülembe súgja, hogy életében nem dolgozott még akkora tehetséggel, mint Tiberius. „Nem lenne jó, ha fejébe szállna a dicsőség" – mondja. Az ifjú ökölvívó vágya csak annyi, hogy minél több dicsőséget szerezhessen Magyarországnak és az MTK-nak.

Tiberius már most, a jövő év márciusában sorra kerülő Diákolimpiára készül, hiszen a triplázás hihetetlen eredmény lenne világviszonylatban is. Hosszabb távú tervei között a felnőtt olimpiai részvétel szerepel, mint legfontosabb cél. Azt már csak mesetere teszi hozzá, ha a sportoló fejlődése töretlen marad, az a bizonyos részvétel bizony nem csak egy szimpla turistaút lesz...

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!