Atlétika
Nemes Rita

Megalakult a Fülöp Márton Alapítvány

Publikálva: 2016.05.04 Frissítve: 2016.05.04 Labdarúgás

Május 4-én a Kőbányai Önkormányzat épületében sajtótájékoztatót tartott Fülöp Ferenc és Fülöpné Benjamin Gabriella, a tavaly novemberben elhunyt válogatott kapus, Fülöp Márton szülei, és bejelentették a fiukról elnevezett alapítvány létrejöttét.

Fülöp Márton május 3-án lett volna 33 éves, a nevét viselő alapítvány legfontosabb feladatainak tekinti a tehetséges fiatal labdarúgók, a daganatos betegséggel küzdő gyerekek, valamint a X. kerületi oktatási intézmények, általános iskolák és gimnáziumok támogatását.

Az alapítvány egyik kezdeményezésében útjára indul a Fülöp Márton Kapustábor, melynek rendszeresen Balatonfüred ad otthont, idén június 27. és július 1. között. A Magyar Labdarúgó-szövetség szakmai támogatásával, minden megyéből érkeznek az edzőik által kijelölt 15-16 éves tehetségek, a munkát pedig egykori válogatott és élvonalbeli kapusok irányítják.

Az idei évtől minden évben kiosztják az NB I-es szezon legszebb védéséért járó Fülöp Márton díjat is, melyet egy szakmai grémium ítél oda, és a Hivatásos Labdarúgók Szervezetének éves díjátadó ünnepségén adnak át májusban.

Fülöp Ferenc az MTK egykori játékosa és korábbi klubigazgatója így nyilatkozott a sajtótájékoztatón:

– Életünk harminc éve összefonódik Kőbányával, ezért is döntöttünk úgy, hogy a kapcsolatot még szorosabbra fonjuk  Feleségemmel sokat gondolkodtunk azon, hogyan állíthatnánk méltó emléket Marcinak, amely az ő akaratával összhangban a jövő generációit is segíti.

A sajtótájékoztatón részt vettek az alapítvány kuratóriumának tagjai, Király Gábor és Juhász Roland válogatott labdarúgók, Gujdár Sándor 25-szörös válogatott kapus, aki a tábor szakmai munkáját koordinálja majd, valamint Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke, aki hivatása révén kiemelten fontosnak tartja az ifjúság nevelését, családi és baráti kapcsolatainak köszönhetően pedig szimpatizál a labdarúgás ügyével is. Fülöp Mártont kisgyermekkora óta ismerte, a férje edzője is volt Marcinak.

A tehetséggel élni kell, nem szabad elhanyagolni. Marci nagyszerű és tehetséges ember volt, ez az alapítvány pedig lehetővé teszi mások számára is, hogy kitörjenek a középszerűségéből.

Juhász Roland, a válogatott csapatkapitánya is megszólalt, aki a következőket mondta néhai barátjáról és az alapítványról:

A karrierünk párhuzamosan alakult, szinte együtt kezdtem vele a pályafutásom az MTK-ban. Ez lassan húsz éve volt, de Marci már fiatalon is példát állított elénk. A tanulás jelentőségét már korán, szinte gyerekként felismerte, és különösen örömteli, hogy ezt az eszmét az alapítvány továbbviszi.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!