Atlétika
Nagy Marcell

Medve kilőve

Publikálva: 2020.09.29 Frissítve: 2020.09.29 Tenisz

Fucsovics Márton négy játszmában legyőzte a negyedik helyen kiemelt orosz Danyijl Medvegyevet a francia nyílt teniszbajnokság első fordulójában.

A világranglistán 63. Marci rendkívül nehéz sorsolást kapott Párizsban, ugyanis a rangsorban ötödik Medvegyev tavaly döntős, idén pedig elődöntős volt a US Openen. Az MTK Budapest játékosa ugyanakkor nem volt teljesen esélytelen orosz riválisával szemben, mivel utóbbi még soha nem nyert meccset a Roland Garros főtábláján: 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben is az első fordulóban búcsúzott. Fucsovics legjobb eredménye a 2018-as második forduló volt a salakpályás Grand Slam-tornán.

A két játékos eddig háromszor találkozott egymással, mindig Medvegyev bizonyult jobbnak: 2016-ban a portorozsi keménypályás challenger-tornán kettő, 2018-ban Monte Carlóban salakon három játszmában győzött, míg tavaly a szófiai döntőben – kemény pályán – két szettben nyert.

Fucsovics Márton pályafutása 14. Grand Slam-főtáblás versenyét kezdte meg a második számú, Suzanne Lenglenről elnevezett stadionban, ahol üres lelátók előtt mérkőztek a felek. Marci az első szettben 4:4-ig remekül tartotta a lépést neves riválisával, majd egy brék után kiszerválta a játszmát. A második felvonás első hét játékában ötször is a fogadó örülhetett, összesen hat brék volt, ám végül a rövidített játék döntött. Itt az MTK játékosa összeszedettebben teniszezett, 2-3 után sorozatban öt pontot szerezve jutott 130 perc játék után 2-0-s előnyhöz. A játszma nem mindennapi körülmények között ért véget: Medvegyev a tiebreakben 5-3-as Fucsovics előnynél hosszút ütött, dühében széttörte ütőjét, és mivel korábbról már volt egy figyelmeztetése, a büntetőpontnak köszönhetően lett a Marcié a szett.

A harmadik etapra az orosz teniszező játéka feljavult, Fucsovicsé ugyanakkor lanyhult, így Medvegyev gyorsan szépített. A negyedik szett fordított forgatókönyv szerint alakult: Marci azonnal brékelni tudott, és mivel az adogatójátékaiban végig magabiztos teljesítményt nyújtott, 4:1-nél egy újabb elnyert Medvegyev-adogatójáték eldöntötte a találkozó kimenetelét.

– Huszonnyolc éves vagyok, remélem, tovább tudok javulni,és egy-két éven belül elérem a csúcsot, akár a top tízet is – mondta Fucsovics Márton a Nemzeti Sportnak – Úgy fogom fel ezt az estét, hogy megvan az első győzelem, amire lehet építkezni, de készülni, dolgozni kell tovább – most már a következő meccs a legfontosabb, nem az, ami Medvegyev ellen történt.

Fucsovics Márton a második fordulóban az ATP-világranglista 44. helyén álló spanyol Albert Ramos-Vinolasszal találkozik.

Eredmény, 1. forduló (a 64 közé jutásért):
Fucsovics Márton–Danyijl Medvegyev (orosz, 4.) 6:4, 7:6 (7-3), 2:6, 6:1

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!