Kézilabda
Török Lilly

Márton Panka aranyérmes az athéni világkupán

Publikálva: 2017.02.19 Frissítve: 2017.02.19 Vívás

Márton Anna éremkészletéből lassan semmi sem hiányzik. Vasárnap délután újabb polcra kerülhet aranyérem: pályafutása első felnőtt női kard Világupa-versenyét nyerte Gárdos Gábor tanítványa Athénban. Az első helyért azt a francia Brunet-t győzte le, akitől a riói olimpia nyolcaddöntőjében szenvedett vereséget.

Márton Anna, az MTK Budapest 22 esztendős junior-világbajnoka,  a Brüll Alfréd Akadémia tagja, felnőtt vb-bronzérmese és Európa-bajnoki ezüstérmese, egyedüliként maradt versenyben az athéni női kard Vk-n, miután a 64 közé mellette bejutó klubtársa, Garam Nóra 15-10-re kikapott a lengyel Kozaczuktól. Panka azonban alaposan megvédte a mundér becsületét. Olyan menetelésbe kezdett, melynek végén senki sem tudta megállítani. 

Kezdődött azzal, hogy laza bemelegítés gyanánt 15-4-re leiskolázta a lengyel Komisarczykot. A 16 közé jutásért már jóval nagyobb falat következett, az évek óta stabil amerikai vb-résztvevő, Wozniak személyében. Ez az asszó 15-14 lett, de mint később Pankától megtudtuk, igazából itt is végig ő irányított. A nyolcaddöntőben jöhetett a nemes bosszú Nóriért. A két magyar ugyanis egy ágon volt, így a Garamot legyőző lengyel Kozaczuk érkezett, majd 15-11 után mehetett is zuhanyozni. A kora esti négyes döntőért az egyik legjobbnak számító olasz, Gregorio volt az ellenfél, de Panka itt is végig vezetve győzött 15-12-re. 

A négyes döntő pedig igazi jutalomjáték volt. Előbb a francia Lembachnak mutatta be a magyar a mintaszerű kardiskola szinte valamennyi fejezetét, 15-8-ra nyert, nagyon sima asszóban. Majd az aranyéremért jöhetett az a szintén francia Brunet, aki Rióban számunkra kellemetlen meglepetésre legyőzte Annát a nyolcaddöntőben. Ő azóta egyébként sikert sikerre halmozva a világranglista élmezőnyébe küzdötte fel magát, ezúttal azonban semmi esélye nem volt. Panka 8-4-re, majd 14-9-re is vezetett, Brunet csak kozmetikázni tudta a végét 15-11-re. Fene bánta, elvégre Márton Anna ezzel aranyérmes lett az athéni világkupán. Eddig is csodálatos pályája első nagy felnőtt versenyét nyerte, és gyaníthatóan nem az utolsót. Az eredményhirdetés után nem sokkal így nyilatkozott bajnokunk:

Azt hiszem, a négyes döntőben mutatott szereplésemmel abszolút elégedett lehetek, tényleg jól ment a vívás. Igazából az addigiakkal sem volt különösebb gond. Egyetlen szorosabb asszóm volt, az amerikai Wozniak ellen. De ott is 14-10-re én vezettem, valahogy sikerült egynlítenie, de nem gondoltam, hogy ebből baj lehetne. A döntőben kicsit feszültnek éreztem magam Brunet ellen, talán még az olimpia emléke is beugrott, de csak addig, amíg nem kezdődött az asszó. Ott félre tudtam tenni mindent, és nagyon örülök, hogy megvan az első komoly felnőtt aranyérmem. Ünnepelni viszont nincs időnk, fontos csapatverseny következik. Talán majd utána, remélem, akkor kétszeresen lesz okom rá.

Panka és a válogatott edzője, Gárdos Gábor így foglalta össze a látottakat: – Persze, hogy nyernie kellett Pankának, elvégre nagyon zavarta, hogy a csoportunkhoz ősszel kerülő Szatmári Andrásnak ez hamarabb sikerült. A viccet félretéve, nagyon összeszedetten vívott egész nap, a négyes döntőben pedig kifejezetten jól is. Pedig különösebben nem készültünk erre a versenyre, a megszokott Vk-menetrend szerint edzettünk. Azt hiszem, kijelenthető, hogy Panka a felnőtt mezőnyben is megérett az aranyéremre, jöhetnek a világversenyek!

Az athéni Vk-hétvége vasárnap a csapatversennyel fejeződik be, a mieink a nyolc közé kerülésért Lengyelországgal találkoznak. 

Eredmények. Női kard egyéni világkupa, Athén, 157 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton-Komisarczyk (lengyel) 15-4, Garam-Kozaczuk (lengyel) 10-15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Wozniak (amerikai) 15-14.

Nyolcaddöntő: Márton-Kozaczuk (lengyel) 15-11.

Negyeddöntő: Márton-Gregorio (olasz) 15-12.

Elődöntő: Márton-Lembach (francia) 15-8.

Döntő: Márton-Brunet (francia) 15-11.

Végeredmény: 1. Márton Anna (edző és válogatott edző: Gárdos Gábor), 2. Brunet (francia), 3. Lembach (francia) és Kim (koreai), …53. Garam Nóra, …66. Péntek Brigitta, …69. Záhonyi Petra, …75. László Luca, …86. Kelecsényi Léna, …88. Mikulik Júlia, …96. Katona Renáta, …121. Szilágyi Fruzsina.

Márton Panka aranyérmes az athéni világkupán

 

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!