Atlétika
Szabó Beatrix

Márton Anna Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett

Publikálva: 2016.06.20 Frissítve: 2016.06.20 Vívás

A Brüll akadémista a döntőig menetelt.

Megkezdődött a riói olimpiai előtti utolsó jelentős vívóverseny. A magyar válogatott a legerősebb felállításában és teljes létszámmal érkezett a toruni Eb-re, és már az első napon fantasztikus sikerenek tapsolhattunk. Riói olimpikonunk, az MTK Budapest kardvívója, Márton Anna kimagasló vívással nyert ezüstérmet. A döntőig mindenkit leiskolázott, az elődöntőben a francia Lembachot verte, az első helyért a világbajnok orosz Velikajától szenvedett vereséget, míg Gárdos Gábor másik tanítványa, Garam Nóra élete legjobb eredményét érte el nyolcadik helyével.

De lássuk részletesen, mi történt hétfőn!

Női kardozóink reális eséllyel pályázhattak komoly helyezésre, elsősorban riói olimpikonunk, Márton Anna révén. A világranglista alapján készülő európai rangsor harmadik helyéről kezdte a napot 21 esztendős klasszisunk, és valamennyit mégiscsak érhet ez a némelyek szerint nem sokat jelentő rangsor, elvégre Panka éppen holtversenyben a harmadik indexszel, veretlenül zárta a csoportkört. Ugyancsak sikerült a továbblépés a többieknek is, az MTK Budapest kardvívója, Garam Nóra, valamint László Luca és a junior korú Záhonyi Petra egyaránt folytathatta a versenyt. A 32 közé kerülésért utóbbi kettőnek kellett pástra lépnie, és mindkét magyar vonatkozású asszó 15:8-cal ért véget. Igaz, azzal az „apró” különbséggel, hogy Petra győzött, Luca pedig vereséget szenvedett.

A 16 közé jutásért garantált volt a magyar siker, elvégre a következő körben Panka és Petra összetalálkozott. Győzött a rutin és az évek, 21 éves olimpikonunk 15-8-ra legyőzte a napokban érettségiző csapattársát. Garam Nóri asszója közben már korántsem üldögéltünk bamba félmosollyal hátradőlve, a német Limbach ellen bőven akadt ok az izgalomra. Pláne akkor, amikor a doktornő (Nóri tavaly diplomázott az orvosegyetemen – A Szerk.) ellen 12-6-ról kiegyenlített az ellenfél. Gárdos Gábor másik tanítványa azonban végzettségének megfelelően megtalálta a megfelelő orvosságot, és a hajrában egy szép parád riposzttal 15-13-ra lezárta az asszót.

A nyolcaddöntőben egyszerre és egymás mellett vívtak a klub-, és szobatársak. Panka az azeri Mikinával került szembe, Nóri pedig az ukrán Voronyinával. Előbbitől vártuk a győzelmet, és ezúttal sem kellett csalódnunk benne, hihetetlen magabiztos vívással újabb 15-8-as győzelmet aratott, és ezzel sorozatban a hatodik világranglistás versenyén jutott a legjobb nyolc közé. A „szomszédban” pedig Nóri remekelt, és szoros asszóban, nagy küzdelemben, 13-13 után két nagyszerű támadást végrehajtva 15-13-ra győzött, és a nyolc közé jutással 25 évesen pályafutása legnagyobb sikerét érte el. És még nem volt vége! Nóri ugyanis a negyeddöntőben a világranglistát toronymagasan vezető, világbajnok orosz Velikaját is alaposan megizzasztotta. A favorit igencsak megszenvedett, végül 15-13-ra nyert, de bátran kijelenthető, nagyszerű napot zárt a nyolcadik helyen végző magyar.

Addigra már a hűséges barátnő Európa-bajnoki érmesként gratulálhatott neki. Márton Panka ugyanis olyan második félidőt nyújtva verte rommá a világranglista közvetlen élmezőnyéhez tartozó orosz Jegorjant 8-7 után 15-9-re, hogy még a mindig szigorú és kritikus Pézsa Tibor vezetőedző is csettinthetett valahol Kismaroson. 

Nem sokkal este nyolc előtt kezdődött az elhúzódó versenynapon Panka elődöntője a francia Lembach ellenében. Nos, minden haladt az aznapi tökéletes forgatókönyv szerint. Az MTK Budapest versenyzője úgy verte a franciák egyik legjobbját, mintha a hazai válogató versenyen gyakorolná a mester által kért akciókat. 15-7 lett a vége, így a magyar klasszis úgy jutott el az Európa-bajnokság döntőjébe, hogy négy direkt kieséses asszójában senki sem jött ki a maccsból, azaz senki sem érte el vele szemben a 10 találatot. Következett az aranycsata, a Nórit legyőző világbajnok, világranglista egyes Velikaja ellenében, és pontosan tudtuk, hogy ez lesz a legnehezebb ütközet. Az is lett. Panka remekül kezdett, 3-0-ra elhúzott, de a folytatásban az orosz klasszishoz méltóan átvette az irányítást, és szép versenyzőssel 15-10-re nyert, és ezzel Európa-bajnok lett. 

Márton Panka pedig ezüstérmes, és ismét bebizonyította, hogy 21 esztendősen a világ közvetlen élmezőnyébe tartozik, a döntőig klasszisteljesítményt nyújtott, és ott is remekült helytállt a világ legjobbjával szemben.

Női kard egyéni, 47 induló. A csoportmérkőzéseken: Márton Anna 6 győzelem/0 vereség, Garam Nóra 3/3, Záhonyi Petra 2/3, László Luca 2/4 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Záhonyi-Perez Cuenca (spanyol) 15-8, László-Guntura (görög) 8-15.

A legjobb 16 közé jutásért: Márton-Záhonyi 15-8, Garam-Limbach (német) 15-13.

Nyolcaddöntő: Márton-Mikina (azeri) 15-8, Garam-Voronina (ukrán) 15-13.

Negyeddöntő: Márton-Jegorjan (orosz) 15-9, Garam-Velikaja (orosz) 13-15.

Elődöntő: Márton-Lembach (francia) 15-7.

Döntő: Márton-Velikaja (orosz) 10-15

Végeredmény: 1. Velikaja (orosz), 2. Márton Anna (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Pézsa Tibor), 3. Harlan (ukrán) és Lembach (francia), …8. Garam Nóra (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Pézsa Tibor), …29. Záhonyi Petra, …35. László Luca.

Tiszta szívből gratulálunk, szép volt Panka, szép volt Nóri!

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!