Atlétika
Kovács Vivien

Keresés

Már 2032-re keres jelölteket (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.01.19 Frissítve: 2020.01.20 Cselgáncs

Pánczél Gábor az utanpotlassport.hu-nak nyilatkozott.

Másfél év alatt kétszer igazolt Pánczél Gábor és a csapata: a KSI-ből a Pénzügyőr SÉ-be, utóbbiból pedig az MTK Budapestbe ment a mesteredző és tizenhat tanítványa. Közülük tízen zártak éremmel a korosztályos országos bajnokságokon, ráadásul a nemzetközi sikerek sem maradtak el.

A cselgáncsozók 2019-es egyesületi ranglistáján − A Ceglédi VSE és a Budapesti Honvéd mögött − az előkelő harmadik helyezte meg az MTK Budapest júliusban alakult dzsúdóklubja. Annak ellenére sikerült ennyire jól a felnőtt férfi szövetségi kapitány, Pánczél Gábor tanítványainak az évad, hogy folyamatosan változásokhoz kellett igazodniuk:

A Pénzügyőr SE kiemelt egyesület szeretett volna lenni. A terv az volt, hogy a tömegsportból élsportot csinálnak az együttesen belül, éppen ezért dzsúdósokat és birkózókat szerettek volna igazolni. Így kerültek kapcsolatba a KSI-vel, velünk. Együttműködést kezdeményeztek, amelyet elfogadtunk. Illetve, többen; tizenhatan jöttek velem a KSI-ből. Csakhogy a szakosztályon belül időközben szűkültek a lehetőségek, a Pénzügyőr túl nagyot vállalt azzal, hogy mindannyiunkat leigazolt. Mivel nem éreztük biztonságban Tóth Krisztián olimpiai felkészülését, új lehetőség után néztünk: az MTK nyitott volt arra, hogy az egész csapat odamenjen, tehát megállapodtunk − meséli a történteket Pánczél.

A tizenhat dzsúdósból tízen érmet szereztek a korosztályos országos bajnokságokon, ráadásul a komolyabb nemzetközi sikerek sem maradtak el: a 2014-ben világbajnoki második Tóth (90 kg) ötödik lett a tokiói vb-n, emellett három Grand Prix-versenyen is a dobogó harmadik fokára állt. Gőz Roland (90 kg) a junior Európa- és világbajnokságon egyaránt második lett, az U23-as kontinenstornán pedig aranyérem került a nyakába.

A csapat létszáma időközben tizenhatról huszonnégyre emelkedett, ám ennél jóval komolyabb tervei vannak a mesternek:

Hat évvel ezelőtt kezdtem el utánpótlás-neveléssel foglalkozni − egészen addig kaptam a versenyzőket. Rájöttem, elengedhetetlen, hogy már a kezdetekkor is a lehető legprofibb képzésben részesüljenek a gyerekek. Az MTK abszolút partner mindenben; már tervezik az új csarnokot, amely feltehetően jóval nagyobb bázis kialakítására lesz alkalmas. Csak távlatokban tudok gondolkozni; már most keresem azokat, akik alkalmasak lehetnek arra, hogy a 2032-es olimpián ott legyenek.

De hogyan fogalmazná meg a filozófiáját a mesteredző?

Edzőként azt hiszem a kreativitás és az alkalmazkodóképesség a legfőbb erényem. Alkalmazkodni kell mindenhez; a sportág változásaihoz, a sportoló magánéleti problémáihoz, súlycsoportváltáshoz, az iskolához, az adott formához, hangulathoz, személyiséghez, életszakaszokhoz, sorolhatnám tovább… Az a legfontosabb, hogy adott helyzetben a lehető legtöbbet hozzam ki a tanítványaimból.

Forrás: utanpotlassport.hu

MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!