Atlétika
Krizsán Xénia

Legjobb sízőnk Amerikába megy

Publikálva: 2015.11.10 Frissítve: 2015.11.10 Sísportok

Miklós Edit szeretné túlszárnyalni tavalyi eredményeit.

Miklós Edit a legeredményesebb alpesi sízőnk. Tavaly a St. Moritzban rendezett VK-futamon megszerezte élete és Magyarország első dobogós helyezését, de nem elégszik meg ezzel.

A Magyar Sí Szövetség sajtótájékoztatót tartott a Dunapark Kávéházban. Az eseményen ismertették a 2015/16-os szezon főbb eseményeit, Miklós Edit szezonbeli világkupa programját, beszámoltak az ifjúsági olimpiai felkészülés állásáról, valamint a szövetség terveiről, várakozásairól. A rendezvényen jelen volt Miklós Edit, az MTK Budapest kiváló versenyzője, és a szövetség vezetői, Dr. Kaszó Klára, ügyvezető elnök, Kapitányi Ildikó, főtitkár, és Kovács Barna, szövetségi kapitány is.

Dr. Kaszó Klára azzal kezdte, tíz éve kezdték meg azt a szisztematikus munkát, amivel eljutottak idáig, de még messzebbre szeretnének elérni. Köszönetét fejezte ki az Állami Felzárkóztatási Program által nyújtott segítségért, valamint a szponzorok hathatós támogatásáért is. Természetesen a központban, a magyar sísport és az MTK Budapest legsikeresebb alpesi sízője, Miklós Edit volt.

– Európában gondot jelentett a nagy meleg, szinte mindenhol hóhiánnyal küszködtek, ezért Edit három hetet Chilében töltött. Itt kezdte meg a felkészülést, ahol kiváló hóviszonyok mellett edzhetett. Emellett, a munka zömét Ausztriában végezte, ahol a havas tréningek mellett, szárazedzések alkották a programot. A többi magyar versenyző itthon próbált felkészülni a szezonra. Alpesi síben, az idei szezonban nem rendeznek felnőtt világbajnokságot, ezért a világkupára készülünk teljes erőbedobással – folytatta az elnökasszony.

A szövetség első embere elmondta, Edit ettől a héttől Amerikában és Kanadában folytatja a felkészülést a VK sorozat versenyeire. Indul felkészülési versenyeken is, majd az első komoly megmérettetésére december elején, Lake Louis-ban kerül sor. Szót ejtett még Samsal Daliborról, akinek a szlalom versenyeken lehet esélye a legjobb harmincba kerülésre. Kiemelte, hogy az idei szezon – a világkupa versenyek melletti – legfontosabb eseménye, a lillehammeri II. Téli Ifjúsági Olimpiai Játékok, ahol korosztályos versenyzőink bizonyíthatnak alpesi és északi számokban egyaránt. Biztos indulónak számít Vörös Virág és Molnár Kristóf, síugrók, Veres Mirella, biatlonos, és Acham Chiara alpesi síző, a többiek még versengenek a kiutazó helyekért. Beszélt még a sífutókról, akik új edzőt kaptak Denis Rudin személyében, és a biatlonos felnőtt keret tagjairól, akik a novemberi IBU Kupa-sorozatra készülnek Weber Franz irányításával.

Az elnökasszony után, Miklós Edit osztotta meg gondolatait a megjelent újságírókkal:

– Tavaly új felszerelésben kezdtem meg a felkészülést, idén új stábbal, Walter Hubmann lett az edzőm, Renato Gaspar pedig a szervízemberem. A Chilében eltöltött három hét alatt jó hó viszonyok mellett edzhettem. Ezalatt az időszak alatt összecsiszolódott a csapat. Főleg globálisan fejlődtem, leginkább a rajt utáni sebességnövelésemen és a kanyartechnikámon fejlesztettünk. Fontosak voltak számomra a mentális tréningek is, melyeket nyáron és télen is folyamatosan végeztünk, az ezeken szerzett ismereteket a versenyeken is tudom majd alkalmazni.

Az MTK Budapest sízője elmondta még, hogy új elemekkel egészült ki a felkészülése, sok erő és egyensúly gyakorlat került bele. Érdekességként megemlítette, volt, hogy férfi jégkorongcsapattal edzett együtt. Majd így folytatta:

– Holnap Észak-Amerikába utazunk, ahol megkezdődik a szezonom. A világkupa futamokra folytatjuk a már megkezdett felkészülést. Az első VK versenyemre december első hétvégéjén kerül sor. Ezután visszatérünk Európába, a következő futamokra már itt kerül sor. Januárban szinte minden hétvégén rendeznek versenyeket, de az még nem dőlt el pontosan, hol fogok indulni, ezt a későbbiekben véglegesítjük.

Miklós Edit keserűségének is hangot adott, ugyanis szerinte többen nem ismerik el kellőképp azokat az eredményeket, amit letett az asztalra, és a sportág sem kap megfelelő figyelmet.

Az MTK Budapest kiváló versenyzője végezetül elmondta:

– Nem érzem tehernek a tavalyi szezonban elért világkupa dobogót, sőt inspirál arra, hogy az idei szezonban ezt túlszárnyaljam, és feljebb léphessek a pódiumon – zárta gondolatait a kiváló versenyző.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!