Kézilabda
Fekete Bozsana

Lassan indul az új év (GALÉRIA)

Publikálva: 2017.01.16 Frissítve: 2017.01.16 Kosárlabda női

Fontos mérkőzés várt az MTK Budapet női kosárlabdacsapatára, az NB I 13. fordulójában, a fővárosi rivális Vasas Akadémia ellen akartak a lányok kapaszkodni a tabella alsó feléből. Nagy Dóra csapata tudta, hogy nem lesz könnyű dolguk az idén jócskán megerősített pasarétiek ellen idegenben, sőt, az őszi vereség után bújkált a visszavágás vágya is a keretben.

Baksa Bettina, Jankó Flóra, Zsovár Orsolya, Székely-Horváth Zsuzsanna és Turóczi Niki kezdték a találkozót, mely rangadóhoz méltóan, kiélezett első perceket hozott. A lányok nehezen pörögtek fel, azonban lassabb tempójú játékuk kezdetben kellőképp visszavette a házigazda lendületét. Az első negyed második felére már magához tért a Vasas, légiósaik, Csolics és Bacsvarova révén 17-15-re előnyben is pihenhettek.

A második játékrész továbbra is fej-fej mellett haladó csapatok vérbeli derbijét hozta, szabad labdákért ugró játékosok mindkét oldalon, agilis betörések, távoli dobások rendre szinesítették a játékot.

21-17-nél tudott először némiképp nagyobb előnyre szert tenni a Vasas, azonban Székely-Horváth Zsuzsa nemcsak centerjátékával, de középtávolról, triplavonal mögül is hasznosan segítette kapaszkodásban csapatát. Mellé Jankó Flóra és Zsovár Orsi ponterősen fel tudott nőni, és bár védekezésben így is voltak kilengések, félidőben 31-30-as állás állt az eredményjelzőn.

Fordulás után pár helyen belenyúlt csapatába Nagy Dóra, Szabó Bettina és Ambrus Szandra is ekkor kaptak először lehetőséget a találkozón. Az alacsonyabb szerkezetnek – meg persze a Vasas agresszívabb játékának is – köszönhetően támadólepattanókkal könnyen szereztek új pontszerzési lehetőséget a fehérmezesek, az 5-2-es negyedkezdést Nagy Dóra időkéréssel is reagálta le.

A folytatásban szigorítottak védekezésükön a lányok, Zsovár Orsi és Székely-Horváth Zsuzsa hármasaival pedig újra visszajöttek a meccsbe, olyannyira, hogy 39-40-nél még vendégvezetésnek is örülhettek az egyébként lelkes és hangos kék-fehér szurkolóik.

A harmadik negyed utolsó két perce azonban megint a Vasasé lett, 11-3-as szériával nemcsak, hogy először tettek szert tetemes előnyre, de védekezésben az MTK-s reményeket is kezdték megtörni, ami szerzett labda, blokkok formájában mutatkozott meg először.

A záró etapban az utolsó nagy kapaszkodás volt a cél, de ekkor már nehéz volt a Vasas légiósainak lendületét megtörni, Igor Szkocsovszki szinte állandóan pályán tudott hagyni 2-3 külföldit, akikkel a tíz pont körüli különbséget fenn tudták tartani egészen a végső sípszóig.

Vasas Akadémia - MTK Budapest 66-54 (17-15, 14-15, 19-13, 16-11)

Legjobb dobók

Vasas Akadémia: Csolics 23/3 pont, Rochel 14, Dusanics 8, Dúl 8, Bacsavarova 5

MTK Budapest: Székely-Horváth 15/9 pont, Jankó 11/3, Zsovár 11/3, Koch 6, Turóczi 4

A második félidő sok szempontból csalódást keltő fordulatokat hozott. Védekezésben a harmadik negyed első fele nyújtott kellő keménységet, 11 egységgel vesztettük el a lepattanó csatát, úgy, hogy félidőben még egyel többet gyűjtöttünk. Támadásban nemcsak a dobószázalék zuhant óriásit – az első félidő közel 43 százaléka után 26 százalék alatti hatékonyságot nyújtotak a lányok –, de a centerek megjátszása, a figurákból dobóhelyzetek teremtése, előnyök szerzése is eleve nehézséget jelentett.

Bosszantó vereséggel ért véget vasárnap este ez a kiemelt fontosságú bajnoki, de csüggedni nincs idő. Mindössze a tavaszi fordulók első körén vagyunk túl, ehhez hasonló nyerhető meccsek akadnak majd még, melyekre fenn kell tartani az óév végén felszedett önbizalmat és csapategységet, ami a siker kulcsa lehet a lányok kezében.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!