Atlétika
Kulunics Vince

Kupagyőzelem, keserű szájízzel (GALÉRIA)

Publikálva: 2016.01.10 Frissítve: 2016.01.10 Kosárlabda női

A Városmajor közönsége ugyan tövig rágta körmeit, de MTK Budapest női kosárlabdázói, fordulatos mérkőzés után átvehették aranyérmeiket.

Vasárnap este, a Hepp Kupa négyes döntőjének legjobban várt eseménye, a végső döntő várt az MTK Budapest női kosárlabdázóira. A tatabányai ellenfelet – amely az NB I/B nyugati csoportjában második helyezett – szombaton már láthattuk játszani a Szegedi KE ellen, akiket folyamatos kontroll alatt tartva, remek kosárlabdázással sikerült legyőzniük.

Bár a kilátogató közönség heves buzdítással küldte harcba a lányokat, egyáltalán nem várt könnyű mérkőzés a városmajori házigazdákra. Alighanem a szurkolók lendülete hajszolta bele a lányokat a kiváló kezdésbe, Nagy-Bujdosó Nóra ihletett formában kezdett, előbb kitűnő közelijével, majd faulttal együtt szerzett kétpontosával vette vállára az MTK Budapestet. Akadt játszótársa is, Turóczi Nikivel kiválóan értik egymást a festékben, erre volt jó példa Niki 2+1-e, majd későbbi triplája is.

11-0-nál minden bíztatónak tűnt, ám ekkor a Tatabánya 8-0-ás futásával jött vissza a meccsbe. Az első percektől feszült légkörű találkozóba újabb kék-fehér vezéregyéniség szállt be, Ambrus Szandra egész mérkőzésen mutatott harcias, mégis fegyelmezett és legfőképpen hasznos játéka az első negyedben öt pontjában, pazar védőmunkában mutatkozott meg. Két perccel az első negyed vége előtt kiélezett állás, 14-15 állt az eredményjelzőn, Nagy-Bujdosó Nóri nehezen bírt a vendég magas emberek gyűrűjében, a kihagyott közeliek érthetően bosszantották is, a Tatabánya át is vette a vezetést.

Ám ekkor érkeztek Sztevan Csupics cseréi, Szabó Bettina és Suppán Anna is három-három ponttal mutatkozott be, a 6-0-ás periódusnak hála, 20-15-ös hazai előnnyel fújhattak a lányok.

A második negyed elején a védekezésé lett a főszerep. A cseresorból Ruttner Réka és Suppán Anna is megmutatta, tudnak ám védekezni, előbb Réka labdaszerzéséből fordulhatott a csapat, majd Suppi blokkjánál hördült föl a hazai szektor. Ugyanakkor amennyire sikerült a saját gyűrűt védeni, olyannyira voltak képtelenek a másik oldalon betalálni a lányok, mindkét csapat pontatlanul játszott a mérkőzés ezen szakaszában, de harciasságukból nem engedtek. Minden szabad labdára vetődött, legalább egy fehér-, és egy kékmezes kosaras is.

A gólcsendet Ambrus Szandra törte meg távolijával, a félidőben hétpontos különbség realizálódott, Sztevan Csupicsnak akadhatott mondanivalója szünetben.

Pedig az idegeskedés java csak ezután érkezett. Turóczi Niki negyedik faultját gyűjtötte be a harmadik negyed fele előtt, érkezett is Ruttner Réka, mint friss erő, aki ugyan keresi még az egyes figuráknál a helyét, egyénileg kiválóan vette fel a versenyt a nagyobb termetű tatabányaiakkal. Védekezésben vele tartott Jankó Flóra és Ambrus Szandra is, akik elnyűhetetlenül űzték a vendég hátvédeket, mindössze két kapott pontot véshettünk fel a negyed első felében. A találkozón ekkor alakult ki a legnagyobb különbség, 15 pont volt a differencia.

Azonban töréspontot is jelentett ez a különbség. Innentől mintha nem is ugyanazok a lányok kosárlabdáztak volna, amit láthatóan megérezve, 7-1-es futással közeledett is a Tatabánya. Faultok, eladott labdák, kihagyott büntetők sorozata jellemezte az MTK Budapest játékát. A negyed legvégén, egy utolsó másodperces hárompontossal egészen megváltozott a játék képe, mindössze 7 pont volt ismét a különbség, lélektanilag viszont úgy festett abszolút nincs előnyben a hazai együttes.

Kezdetben a záró negyed sem hozott sok javulást. Lassan játszottak a lányok, nem volt meg a korábbi – de akár a Tatabányára is jellemző – akarás, nem sikerült szinte egyszer sem megjátszani a festékben mozgókat, 48-43-nál egészen úgy tűnt, hogy megfordulhat a találkozó. A játék sebességét jól mutatja, hogy a találkozó első, és egyetlen MTK-s leindításából született az ötvenedik hazai pont. A gondokat tetézte Turóczi Niki és Ambrus Szandra kipontozódása is, a negyedik negyed másik fele pedig még hátravolt.

Három perccel a vége előtt már négy pontra zárkózott a Tatabánya, amikor jött Nagy-Bujdosó Nóri! A rutinos csatárban látványosan bíztak társai is, próbálták őt keresni a támadások befejezésekor, egy perccel a vége előtt betalált kintről, a Városmajor pedig felrobbant. A csarnok szívéről hatalmas kő esett le, de legfőképp akkor koppant igazán, mikor Nóri kiosztott labdájából Szabó Bettina – aki addig kétszer mellétrafált kintről – vállalkozott és talált is be a hárompontos vonalon túlról.

Ennek a kálváriának a végén lett a 2015/16-os Hepp Kupa győztese az MTK Budapest.

Végeredmény: Tatabányai KC-MTK Budapest 49-60 (16-20, 13-16, 12-12, 8-12)

Hihetetlenül izgalmas, változatos, bírói szempontból pedig abszolút nem könnyű mérkőzésen sikerült megtalálni a csapat vezérét, akinek a legfontosabb pillanatban nem ingott meg a keze. A második félidei rövidzárlat, a lélektani összeroppanás, vélhetően fogható a meccshiányra, új elemek helyretételére, az ellenfél kellemetlen harcmodorára.

A négyes döntő legtöbb gólpasszát holtversenyben jegyezte Szász Emese és az MTK Budapest játékosa Ambrus Szandra, a legtöbb lepattanót szedők – szintén holtversenyben – a döntőt rendező kék-fehér csapatból kerültek ki, Turóczi Niki és Nagy-Bujdosó Nóra tizenhetet gyűjtöttek két este alatt. A hétvége legértékesebb játékosának pedig Turóczi Nikolettet választották.

Sztevan Csupics a következő értékelést fűzte a kupagyőzelemhez:

– Nagyon rosszkor jött nekünk ez a meccs. Nem magyarázkodni akarok, nem vagyok elégedett a látottakkal, de hosszú pihenő után várt ránk ez a kiemelt fontosságú mérkőzés. Nem hasonlított NB I/B-re, ez a színvonal, hiszen mindkét csapatnál hat-hét, A-csoportos tapasztalattal bőven rendelkező játékos van. A különbséget a több, bravúros kosarakra képes játékos jelentette a javunkra. Gratulálok a lányoknak, tovább kell dolgoznunk, hogy visszajöjjön a régi forma. Két-három hét után remélhetőleg teljesen beilleszkedik a játékba Ruttner Réka is, és minden a régi lesz.

A harmadik-negyedik negyedben látottak elemzésre szorulnak, ez a kifejezetten kiegyensúlyozott, kitűnő erényeket csillogtatni képes társaság ennél többre hivatott. Ha sikerül helyreállítani a játék sebességét, a higgadtságnak és a lelkes harciasságnak a megfelelő idejét megtalálni, sokra képesek a lányok. Higgyünk ebben, és a jövő heti bajnoki folytatás sikerében!

Hajrá lányok, így tovább!

A bronzéremért:

Bajai NKK – Szegedi Kosárlabda Egyesület 75-76.

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!