Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Kosárlabda: ötödik lett a válogatott az Egyetemi Világjátékokon

Publikálva: 2023.08.05 Frissítve: 2023.08.05 Kosárlabda női

A 2023-as Universiade helyosztóján a magyar válogatott 64-52-re legyőzte Lengyelországot, ezzel az előkelő ötödik helyen zárt a tornán. Egyesületünket Kenyeres Anett, Dúl Panka és Király Andrea a pályán képviselte, míg Hegedűs Péter másodedzőként tevékenykedett a csapatnál.

A találkozó első találatát Mérész Beatrix szerezte, majd betalált triplából Dúl Panka és megvillant Bernáth Réka is. A negyedik perc elején már 7-3-ra vezettünk. A folytatásban szépítettek a lengyelek, de jó büntetőzéssel tartottuk az előnyt. Sőt, Dúl Panka duplájával 12-5-re szakadt el válogatottunk és lengyel időkérés állította meg a játékot. Ez sem törte meg a mieink lendületét. Király Andrea triplája után 17-7-nél már 10 egység választotta el a csapatokat. A negyed utolsó pontjait riválisunk szerezte, de a 19-12-es vezetés így is igencsak előremutató volt. A második etapot Mérész Beatrix négy pontja vezette fel magyar oldalról, így tartottuk a nagyobb előnyt.

A negyed középső szakasza a lengyeleknek sikerült jobban. Három és fél percig nem talált be a magyar csapat és ezalatt megfelezte hátrányát magassági fölényben lévő riválisunk. Mányoky Réka büntetői törték meg a kosárcsendet, majd Király Andrea triplát értékesített és így a nagyszünetre is megmaradt a vezetés. 20 perc után 31-26-ra mentünk. A magyar csapat legeredményesebbje a 11 pontos Mérész Beatrix volt. A harmadik negyed elején közel két percet kellett várni az első magyar találatra, ez Mányoky Réka nevéhez fűződött. Ezt követően viszont inkább a lengyel gárda dominált. Egy triplával 35-33-nál fordítottak és ekkor Magyar Bianka időt is kért. Fej-fej mellett haladtak a csapatok, de 1-3 ponttal jellemzően a lengyelek jártak előrébb.

A legnagyobb lengyel előnyt 43-38-nál regisztrálhattuk. Dúl Panka és Wentzel Nóra találataival indította felzárkózását csapatunk. A negyed hajráját faultok tették töredezetté. Salamon Zsófi és Szerencsés Tamara is értékesített egy-egy büntetőt. A harmadik etapot pedig Wentzel Nóra duplája zárta, amivel 46-45-re újra mi vezettünk. A záró szakasz elején Bernáth Réka öt pontja és Salamon Zsófia duplája erősítette meg a vezetést. Két perc alatt 53-45-re szakadtunk el, ami 15-2-es futás volt. Időt kértek a lengyelek, de az utolsó erőtartalékait is mozgósító és hatalmasat küzdő válogatottunk kézben tartotta az irányítást. Bernáth Réka újabb triplája után 56-45-nél lépte át ismét a 10 pontot a differencia. Az utolsó öt percbe is 11 pontos vezetésről érkeztünk. A végjátékhoz közelítve ezt sikerült még növelni Mérész Beatrix és Dúl Panka találataival. 64-50 után pedig már nem lehetett kérdés a győztes kiléte. A végjátékban az addig kevesebb lehetőséget kapó játékosok is pályára léptek.

A magyar csapat hatalmas küzdelemben 64-52-re nyerte a helyosztót és ezzel az előkelő ötödik helyen zárt a 2023-as FISU Egyetemi Világjátékokon. Több, mint 40 éve, az 1981-es Universiade óta nem volt példa ilyen eredményes magyar szereplésre.

Lengyelország–Magyarország 52-64 (12-21, 14-10, 19-15, 7-18)
FISU World University Games 2023

Magyarország: Mányoky 6, Wentzel 13/3, Mérész 15, Dúl 9/3, Bernáth 10/6. Csere: Kenyeres, Varga, Király 6, Szerencsés 2, Salamon, Aradi, Boros.

Forrás: wbasket.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!