Karate
Sterck Laura

Kosárlabda: „A játékosok szíve és kellő motiváltsága vitte előre a csapatomat" – Magyar Bianka (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.05.14 Frissítve: 2022.05.13 Kosárlabda női

A 2021/22-es bajnoki évadban a TFSE-MTK Budapest csapata a nyolcadik helyet szerezte meg az élvonalban. Vezetőedzőnk, Magyar Bianka a wbasket.hu-nak adott interjút az elmúlt szezon tapasztalatairól és a fejlődési lehetőségekről.

– Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt vettük fel a 2020/21-es évad értékelését. Akkor a nyolcadik hely után azt kérdeztem, hogy félig tele vagy félig üres a pohár, árnyalva annak szezonnak a tapasztalatait. Most talán nem kell árnyalni semmit, ez a nyolcadik hely idén siker.

– Ez volt a harmadik évem vezetőedzőként az első osztályban. A covid miatti nehézségek után a legnagyobb boldogság számunkra az volt, hogy végre nézők előtt léphettünk pályára. Ez olyan lendületet adott a startkor, hogy máig élnek bennem az első mérkőzések pillanatai, még a nehezebb sorsolás ellenére is. Végig azt érezhettem, hogy a csapatomat a játékosok szíve, kellő motiváltsága viszi előre. Ami a legnagyobb értékünk, hogy a TFSE-MTK-ban játszó magyar sportolók valóban szívvel-lélekkel játszanak – nyilatkozta Magyar Bianka a wbasket.hu-nak. – Az egyik pozitívuma az volt ennek az évnek, hogy a fiatalok, az egyetemisták is többet bizonyíthattak. Számtalan olyan mérkőzésünk volt, amikor ők kerültek fókuszba, és nagyon szépen teljesítettek. Persze voltak nehézségeink, gondolok itt Baa Dominika sérülésére vagy a légiósaink sokszor előforduló alulteljesítésére, de összességében teljesítettük az elvárásokat. Úgy indultunk neki a szezonnak, hogy szeretnénk rájátszásba kerülni és a Magyar Kupában szerepelni. Nem volt szerencsénk a sorsolásnál, hiszen a Sopront kaptuk, így ott borítékolható volt, hogy az idei kupán csak egy mérkőzést játszhatunk. A bajnokságot nézve pedig összességében a nyolcadik hely reális.

– A számszerű eredmények is ezt mutatják.

– Idén elmaradtak a bravúrgyőzelmek, de a kötelezőket általában oda-vissza hoztuk. A szezon legnagyobb győzelme számunkra a BEAC elleni mérkőzés volt, amikor több mint tíz ponttal kellett nyernünk, és amikor ezt meg tudtuk csinálni, az olyan élmény volt mindannyiunk életében, amire mindig emlékezni fogunk. Egyetlen mérkőzés eredménye miatt érzek kis keserűséget, ez pedig a hosszabbításos vereség a Vasastól, hazai pályán. Ha az másként alakul, akkor akár előrébb is végezhettünk volna. Ha a rájátszást valaki a nyolcadik helyről kezdi, akkor több, mint valószínű, hogy a Sopronnal találkozik az első fordulóban, és utána is a nehezebb ágon folytatja – mondta a TFSE-MTK vezetőedzője. – Mindent mérlegre téve azonban már az önmagában siker, hogy a harmadik évünkben is kivívtuk a rájátszásba kerülést. Ebben a nagyon kiélezett, erős mezőnyben további szép szakmai sikereket is elértünk. Büszke vagyok arra, hogy rendre tudunk a válogatottba játékost adni. Korábban Bernáth Réka személyében, akinek az idei szereplése a DVTK-ban ugyancsak büszkeséggel tölt el. Idén Dúl Panka jutott el a válogatottságig, akinek a teljesítményét mindenképpen kiemelném, de megemlíthetném még az U20-asokat is. Az első számú U20-asnak igazolt Baa Dominika sérülés miatti kiválása után Király Andrea és Burján Laura szépen lépett előre. Németh Alma élete legjobb szezonját teljesítette és Theodoreán Alexandra tapasztalata, megbízható játéka is nagy segítségünkre volt. Ezeket mind figyelembe véve jó évet zártunk. Itt is szeretném kifejezni a köszönetemet a munkatársaimnak, a teljes stábnak, hiszen így együtt vagyunk mi jó csapat! Jó azt látni, ahogy évről-évre egyre többen tesznek azért, hogy mi fejlődhessünk. A szurkolótáborunk is szépen alakul. Többször sikerült a Városmajort megtöltenünk.

– Mondhatom, hogy ez a hetedik, nyolcadik hely a maximum a TFSE-MTK-nak?

– Az idei csapatunkkal igen. Németh Almán és Theodoreán Alexandrán kívül nem volt tapasztalt játékosunk, Dúl Panka nőtte ki magát melléjük. Ezúttal a légiósválasztás sem sikerült a terveink szerint. Nekem edzőként tanulságokkal szolgált ez az év e tekintetben is. Az én személyes edzői fejlődésemet segítették a nehézségek, hiszen sokat kellett idén alakítani a támadójátékunkon. Nem tudtuk azt a gyors kosárlabdát játszani, amit én egyébként szeretek. Az első két-évben hetvenöt-nyolcvan pontos meccseket hoztunk, de erre most nem volt alkalmas a keret. Szükség volt pár hónapra, mire sikerült átalakítani úgy a támadásunkat, hogy az jobban passzoljon a játékosokhoz. Tavaly nyáron azt is célul tűztük ki, hogy a kapott pontjaink számát csökkentsük. Az elmúlt két évben nyolcvan pont körül átlagoltunk ebben a mutatóban. Ezt most szerettük volna legalább öt-tíz ponttal redukálni. Amit előbb is említettem, éppen azért, mert tisztában voltunk azzal, hogy a centereink nem annyira dominánsak, a támadásaink bizonytalanabbak. Igyekeztünk éppen ezért védekezésben többet nyújtani, ami sikerült.

A teljes interjú ITT olvasható.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!