Kézilabda
Farkas Johanna

Kosárlabda: Magyar Bianka stabil csapatot szeretne látni a játék mindkét oldalán (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.08.22 Frissítve: 2021.08.22 Kosárlabda női

Élvonalbeli kosárlabdacsapatunk, a TFSE-MTK Budapest vezetőedzője, Magyar Bianka a wbasket.hu-nak adott interjút a felkészülésről, valamint az új évaddal kapcsolatos várakozásokról.

– Milyen érzésekkel kezdted a munkát?

– Már nagyon vártuk, hogy jöjjön az újabb szezon. Ahogy a szezonértékelő beszélgetésünkkor is mondtam, maradt bennem hiányérzet az elmúlt évaddal kapcsolatban. Én is vártam, hogy minél előbb jöjjön el az a szakasz, amikor el tudunk kezdeni dolgozni és javíthatunk a hibákon. Múlt héten kezdtük meg a felkészülést. Az első héten erőnléti, orvosi felmérések zajlottak az erőnléti edzőnk Juhász Ferenc vezetésével. Azt kell, hogy mondjam: a kiértékelések során jobb eredmények születtek, mint tavaly. Nyáron a kapott feladatokat a lányok szépen csinálták. Nem a nulláról kellett kezdeni. Én később csatlakoztam be a munkába, mert Törökországban voltam a FIBA edző-továbbképzőjén. Jó volt újra a csapattal lenni. Azt láttam a lányok arcán, hogy mindenki motivált, sikerre éhesen végzik a kijelölt feladatokat.

– Milyen célokat fogalmaztál meg a felkészülési időszakra? Készültél valamilyen nagyobb változtatásra?

– Az első és legfontosabb, hogy azokat a hibákat, amiket tavaly elkövettünk, ne kövessük el idén. A másik pedig az, hogy tavaly látszódott: támadásban modern és gyors kosárlabdát játszunk. Minden meccsen tudunk szépen kosarakat dobni tranzíciós játékból, de az előrelepéshez – ami azért igen összetett dolog – szükség van a védekezésünk megerősítésére. Nagyobb erőt fogunk fektetni a játék ezen szegmensére. Most a védekezési rendszer kialakításánál egy olyan koncepciót próbáltam kitalálni, amivel igyekszünk limitálni a kapott pontokat. Nyolcvan pont körül átlagoltunk ezen a területen tavaly és nagyon leegyszerűsítve csak akkor tudtunk meccseket nyerni, ha ezt jó dobóformát kifogva túldobtuk. Szeretnék egy stabilitást védekezésben és ezt már el is kezdtük építeni ezen a héten.

– Ha valaki jobban átfutja a TFSE-MTK Budapest 2021-2022-es keretét, láthatja, hogy még tovább fiatalodtatok. Ez mekkora változást hoz számotokra?

– Valóban nagyon fiatal csapatunk van. A tizenkét főből három U20-as lesz, ami óriási felelősség a szakmai stáb számára, de egyben nagy lehetőség ezeknek a játékosoknak. A mi koncepciónk, hogy azok a játékosok, akik a Testnevelési Egyetem hallgatói – gondolok itt Király Andira vagy Burján Laurára, akik U20-asok lesznek Baa Dominika mellett – próbálunk lehetőséget adni és azt közvetíteni feléjük, hogy nincsenek még lecsúszva semmiről. Igaz Szeitl Vani már nincs a védett korban, de az eddigi edzésmunkája és motiváltsága ígéretes, minden nap azon dolgozik, hogy a benne rejlő tehetségét kamatoztathassa majd élesben a mérkőzéseken.

– A légiósok mikor érkeznek? Mikor lesz teljes a csapat?

– A csapatkapitányunk Chanise Jenkins előbb tud csatlakozni, mint a többiek. Egészen pontosan augusztus 21-én érkezik. Eli Pavel és Chante Stonewall pedig augusztus végén. Én azt szeretném, hogy szeptember 2-án már a teljes keretnek tudjak edzést vezényelni.

A teljes interjú ITT olvasható.

A TFSE-MTK BUDAPEST FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI:
Szeptember 4., szombat
TFSE-MTK Budapest–Sepsiszentgyörgy
Szeptember 7., kedd
TFSE-MTK Budapest–Sopron Basket
Szeptember 10., péntek
TFSE-MTK Budapest–Young Angels Kosice
Szeptember 11., szombat
TFSE-MTK Budapest–MBK Ruzomberok
Szeptember 17., péntek
TFSE-MTK Budapest–Young Angels Kosice

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!