Atlétika
Jankovics Dániel

Kosárlabda: Dúl Pankánál beérett a sok munka

Publikálva: 2022.05.02 Frissítve: 2022.05.02 Kosárlabda női

Klubunk 21 éves kiválósága honlapunknak értékelte a nemrégiben véget ért bajnoki évadot, illetve beszélt az előtte álló válogatott feladatokról is, ugyanis Székely Norbert szövetségi kapitánytól meghívót kapott a májusi összetartásra.

A TFSE-MTK Budapest kosárlabdacsapata a nyolcadik helyen zárt a női NB I/A-csoportos bajnokság legutóbbi szezonjában. Együttesünk legjobb pontszerzőjeként Dúl Pankának kulcsszerep jutott az alapszakaszban, illetve a rájátszásban egyaránt, és 21 éves irányítónk remek teljesítményével kiérdemelte a meghívót a válogatottba.

– Vegyes érzésekkel zártuk a bajnokságot, hiszen a Csata elleni harmadik meccsen nem sikerült megszereznünk a hetedik helyet, pedig a hazai egyenlítés után nagyon bíztunk benne, hogy összejöhet. Ugyanakkor az utolsó meccsen tényleg mindent kiadtunk magunkból a pályán, a végletekig küzdöttünk, szóval nem lehetünk igazán csalódottak. Az alapszakaszban alakulhattak volna jobban az eredményeink, és akkor nem a nyolcadik helyről várjuk a rájátszást, de sok nehézség is hátráltatott minket. Ami a legfontosabb, hogy a minimális célunkat, vagyis a nyolcba kerülést elértük. Ráadásul az alapszakasz legvégén a BEAC elleni mérkőzés, amelyen kiharcoltuk a play-offba jutást, igencsak emlékezetesen zárult, mivel legalább tizenegy ponttal kellett nyernünk hazai pályán, és éppen a meccs végére dolgoztuk ki a szükséges különbséget. Drámai meccs volt, már-már hihetetlen, hogy megtudtuk csinálni.

Dúl a 2020/21-es évadban mindössze tíz alkalommal játszott, azokon a bajnokikon 5,7 pontot átlagolt. Majd a nemrég véget ért idényben a várva várt szintlépés is eljött neki: az alapszakaszban mind a huszonkét meccsen pályára lépett, és átlagosan 12,9 pontot dobott.

– Alapvetően ősszel kicsit aggódva vágtam neki ennek a szezonnak, mert az előző évadban sérülés miatt sokat ki kellett kihagynom, így elég bizonytalannak éreztem, mire lehetek képes mind fizikailag, mind mentálisan. Az elmúlt években gyakran nem voltam elég erős fejben, és talán emiatt is jöttek a sérülések, ám mostanra beérett a sok munka – mondta Panka, akit ezúttal a sérülések és a betegségek is elkerültek. – Nagyon örülök, hogy minden meccsen játszottam, és sok időt tölthettem a pályán. Több kulcsjátékosunk is távozott tavaly nyáron, így ennek köszönhetően több feladat is hárult rám, és szép lassan, fordulóról-fordulóra egyre jobban belenőttem ebbe a nagyobb szerepbe. Sikerült bebizonyítani, hogy képes vagyok megugrani a következő szintet.

Így nem csoda, hogy feljavuló produkciójára Székely Norbert szövetségi kapitány is felfigyelt, és meghívta a nagyválogatott májusi, háromhetes összetartására. Panka korábban már többször szerepelhet a válogatott edzőtáborában.

– Szezon közben nem igazán gondolkodtam a válogatottságon, hiszen a bajnokságban hétről hétre jöttek a fontos feladatok, de persze titkon reméltem, hogy előbb-utóbb ismét ott lehetek a keretben. Ez a legnagyobb elismerés, amit játékos kaphat, és azt jelzi, hogy jó úton járok. Azonban ez csupán jelképes, nem szabad hátradőlnöm, mert az edzőtáborban ugyanúgy ki kell harcolni a helyemet, ami nem lesz könnyű, de alig várom már.

Az edzőtábor mellett május 18-20. között három felkészülési mérkőzést játszik a nemzeti csapat Lisszabonban, a házigazda portugálok ellen.

– Korábban, amikor meghívót kaptam, sajnos rendre sérülten mentem el az összetartásra, így csak rehablitációt végezhettem, emiatt mindig kicsit fájó szívvel utaztam el a válogatottba, nem éreztem magam igazi csapattagnak. Ezúttal viszont végre egészségesen, illetve rendkívül motiváltan vehetek részt a válogatott munkájában.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!