Tenisz
Piros Zsombor

Kosárlabda: Baa Dominika egyre jobban felveszi a tempót az NB I/A-csoportban (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.12.11 Frissítve: 2021.12.11 Kosárlabda női

Idén nyáron a 17 éves Baa Dominika nagy elhatározásra jutott, eligazolt a nevelőklubjától, a Kanizsai Vadmacskáktól, és Budapestre, a TFSE-MTK csapatába szerződött. A váltás után egyesületünkben rendre sok játéklehetőséget kap élete első NB I/A-csoportos évadában, amellyel többnyire élni is tud. Az utanpotlassport.hu-nak adott interjút.

A hazai juniorkorosztály egyik legnagyobb ígéretének, Baa Dominikának a nyáron nehéz döntést kellett meghoznia, ugyanis nyolc év után távozott a nevelőegyesületétől, a Kanizsai Vadmacskáktól, és a fejlődése érdekében új kihívásra vágyott. Ehhez a megfelelő körülményeket a csapatunkban, a TFSE-MTK-ban találta meg.

Az U18-as válogatott bedobó csapatunkban debütálhatott az felnőtt első osztályban, és rendre szóhoz jutott a mérkőzéseken. Sőt az elmúlt fordulóban már az egyik legjobb játékosként 14 pontot dobott a Vasas ellen, amelyre nagy szükség is volt, hiszen szoros meccsen, végül 69-66-ra nyertünk idegenben.

– A legutóbbi meccsen – a korábbi bajnokikhoz képest – már jóval bátrabban játszottam támadásban. Az első kilenc fordulóban sokszor visszafogottan kosárlabdáztam. Leginkább az járt a fejemben, hogyan tudom segíteni a csapattársaimat, viszont ezúttal elhittem, hogy én is képes vagyok rá, nem féltem a hibázás lehetőségétől, és már az elején ültek a dobásaim, ezáltal egyre inkább megjött az önbizalmam. Így később is a meccs folyamán jóval magabiztosabban vállaltam el a helyzeteket – ennek eredményeként pedig az eddigi legjobb meccsemet zártam a TFSE-MTK színeiben – nyilatkozta a 17 éves Baa az Utánpótlássportnak.

A nyári klubváltás után Dominika gyorsan megszokta az új környezetet.

– Nagyon gördülékenyen halad a beilleszkedés, a hosszú nagykanizsai évek után tényleg igazi új otthonra leltem itt a fővárosban. A csapattársak és az edzők is abszolút tárt karokkal fogadtak, mindenben segítenek, az itt töltött néhány hónap alatt is már sokat tanultam és fejlődtem.

Bár az előző évadban pontkirálynőként (28,3 pont) zárt a felnőtt másodosztályban, de az élvonal még számára is nem várt nagy ugrást jelentett.

– Akadt néhány dolog, amit – a piros csoportban nyújtott kiemelkedő teljesítményem – alapján azt hittem, hogy már tudok, illetve az erősségemnek tarthatok, viszont az NB I/A-csoportba csöppenve rá kellett jönnöm, ez teljesen más szint. Az első pár hónap az alkalmazkodásról szólt. Sebességben és fizikailag is fel kellett vennem a ritmust. Például itt arra gondolok, hogy ami labdakezelésben a piros csoportban még elegendőnek bizonyult, itt már jobban oda kell figyelnem, gyakorlatilag minden egyes pillanatban kétszer akkora koncentrációra van szükség, mert szorosabb a védekezés, ezáltal nagyon könnyen eladott labda lehet belőle bármikor. De ugyanez igaz a dobóhelyzetekre is: kevesebb az idő, a hely. Azonban összességében nem a támadó oldalon, hanem a védekezésben fejlődtem a legtöbbet. Az első osztályhoz viszonyítva ott volt a legnagyobb lemaradásom, és mostanra sikerült ezen a területen is javulnom – fogalmazott Dominika.

A tehetség eddig mind a tíz mérkőzésen szerepelt, ezekből négyszer kezdőként. Átlagosan 16 percet tölt a pályán, és 4,4 pontot szerez meccsenként. A Vasas elleni siker után szombaton újabb fővárosi rangadó következik, ezúttal a BEAC vendégeként.

– Mindenképpen győzni szeretnénk a BEAC otthonában is, ami semmiképpen sem ígérkezik könnyű meccsnek – hasonló szoros csatára számítok, mint Pasaréten. Ugyanakkor van mire építenünk, hiszen sorozatban négy mérkőzést nyertünk, szóval jó formában és önbizalommal várhatjuk a szombati bajnokit.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!