Atlétika
Nemes Rita

Kosárlabda: a TFSE-MTK Budapestben nem csak a kötelezően előírt első félidőben számítanak a fiatalokra (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2024.04.09 Frissítve: 2024.04.08 Kosárlabda női

Az Utanpotlassport.hu Hegedűs Péterrel, a TFSE-MTK Budapest női kosárlabdacsapatának vezetőedzőjével beszélgetett annak kapcsán, hogy a klub U20-as fiataljai közül többen is szintet léptek az NB I/A-csoport mostani évadában.

A női kosárlabda NB I-ben a rájátszásba jutó nyolc csapat közül a TFSE-MTK az egyetlen, amely nem büszkélkedhet saját akadémiával, vagyis utánpótlás-nevelő részleggel. Tehát a fővárosiaknak jóval nehezebb dolga akad a riválisokhoz képest, ha „szeretnének” megfelelni a felnőttélvonalban előírt úgynevezett fiatalszabálynak, amely kötelezően elírja az U20-as játékosok szerepeltetését az alapszakasz meccsek első félidejében. Ennek érdekében pedig a kék-fehéreknek rendre más utánpótlás-nevelő egyesületektől kell igazolniuk ígéretes fiatalokat, ugyanakkor ez kívülről úgy tűnik, nem jelent gondot nekik. A Testnevelési Egyetem szakmai támogatásával működő klubban nem csak jól választják ki a reménységeket, hanem a lányok későbbi egyéni fejlesztésében is élen járnak.

– Minden évben kihívást jelent számunkra, hogy miként tudunk újabb és újabb fiatalokat hozzánk csábítani, majd beépíteni őket az első osztályú csapatunkba – kezdte Hegedűs Péter vezetőedző az Utánpótlássportnak. – Nyilván, első körben az NB I/B-s második csapatunkból, az MTK-TFSE-ből, vagy éppen más másodosztályú együttesekből szoktuk „szemezgetni” azokat a tehetségeket, akik szerintünk később az A-csoportban is képesek lehetnek helytállni. Lévén, hogy nekünk nincs saját utánpótlásbázisunk, mint a klubok többségének az NB I-ben, ezért először általában ezen a nyomvonalon kell elindulnunk a fiatalok kiválasztásánál. Továbbá az egyetemi háttér arra is ad lehetőséget, hogy a TF-re felvételt nyerő, adott esetben vidékről Budapestre felkerülő ígéretes lányok nálunk folytassák a pályafutásukat. Kívülről lehet, úgy tűnhet, hogy többnyire zökkenőmentesen sikerül beépítenünk a hozzánk igazoló fiatalokat, de ez persze nem mindig zajlik így. Mindenesetre igyekszünk minél nagyobb hangsúlyt fektetni az egyéni képzésre. Nyilván akad olyan játékos, akinél ez a fejlődési folyamat gyorsabban halad, viszont akad olyan is, akinél ez hosszabb időt vesz igénybe. Mint elmondtam, nagyon fontosnak tartjuk, hogy a játékosok egyéni fejlesztését – nem csak az utánpótláskorúak, hanem fiatal felnőtt játékosok esetén is. Még huszonegy-huszonkét éves korban is előfordulnak olyan technikai hiányosságok, amelyeken dolgozni lehet, és dolgozni kell – mi ebben próbálunk minden támogatást megadni a nálunk játszóknak. Amellett, hogy persze szeretnénk a csapattal minél sikeresebben is szerepelni a bajnokságba. Értelemszerűen ez a két cél, vagyis a csapat pillanatnyi eredményessége, illetve a fiatalok fejlesztése nem mindig jár kéz a kézben egymással. Azon vagyunk, hogy megtaláljuk az átmenetet a kettő között.

Az U20-as fiatalok közül Dúl Terka (20) és Baa Dominika (19) is már fontos tagja a TFSE-MTK első csapatának, amely az előkelő hatodik helyen végzett az alapszakaszban.

Az említett két játékos már nem csak a kötelezően előírt első félidőben jutott szóhoz rendre az alapszakaszban, hanem a kiélezett meccsek végjátékaiban is megkapta a bizalmat.

– A fiatalszabály szerint az utolsó U20-as évében járó Terka abszolúte szintet lépett erre a szezonra. Az utánpótláskorból a felnőttbe való átmenet mindig kritikus időszak a játékosok pályafutásában, de úgy érzem, Terkának ez jól sikerült, ebben az évadban kifejezetten sokat játszott. Domi sajnos kisebb-nagyobb sérülésekkel bajlódott az idény során, emiatt nem volt mindig százszázalékos formában. Alapvetően az ő helyzete kicsit más, mivel még jövőre is U20-as játékosnak számít: kap egy újabb évet arra, hogy bizonyítson, megmutassa mire képes, és hogy hosszú távon is meg tud ragadni az NB I-ben. Rajtuk kívül megemlíteném még a húsz éves Horváth Dórát és a tizenhét éves Vladár Rózát is, epizódszerepben már ők is szóhoz jutottak nálunk az élvonalban, és hosszú távon számolunk velük is. Szóval mind a négyen megkezdték a szárnybontogatásaikat az NB I-ben, de még az út elején járnak, viszont ha keményen dolgoznak, fényes jövő áll előttük.

(Forrás: utanpotlassport.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!