Taekwondo
Salim Sharif

Kosárlabda: a költőien fiatal Magyar Bianka felkavarta a sportág állóvizét (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.04.14 Frissítve: 2023.04.14 Kosárlabda női

A TFSE-MTK Budapest – hatalmas sikert elérve – bejutott a legjobb hat közé, ezzel pedig kiharcolta az európai kupaindulást a női NB I/A-csoport rájátszásában. Az ötödik helyért zajló, PEAC elleni párharc előtt az index.hu írt remek portrét csapatunk ifjú vezetőedzőjéről, Magyar Biankáról.

Azért annak van némi diszkrét bája, amikor a TFSE-MTK Budapest női kosarasai páholyban ülve várják, hogy a nagy múltú PEAC-Pécs (amennyiben elfogadjuk az együttest a MiZo-Pécsi VSK jogutódjának) és a Vasas Akadémia jelenleg 1–1-re álló párharcából melyik csapat kerül ki győztesen, és lesz az egyetemisták ellenfele a helyosztón – írja az index.hu.

(A cikket szerda délelőtt publikálták, majd aznap délután játszották Pécsett a mindent eldöntő harmadik összecsapást, amelyből végül a PEAC került ki győztesként.)

Miniatűr büdzsé, hatalmas eredmények

Mert pillanatnyilag ez a helyzet, a főiskolások már eddig is újkori történelmük legszebb fejezetét írják a minimum hatodik helyezéssel és azzal, hogy ennek jutalmaként kijutottak a következő szezonban az európai kupaporondra. Teszik mindezt szerény költségvetéssel és mindössze két légióst foglalkoztatva, merthogy anyagi lehetőségeik ennél többet nem engednek meg. 

Ezzel a két légióssal, az egyaránt amerikai Tyaunna Marshall-lal és Lauren Manisszal az alapszakaszban a hetedik helyet szerezték meg, majd a playoffban kettős győzelemmel hazaküldték a hatodik helyen végző BEAC-Újbudát (83–79, 88–85), és így már biztosan benn vannak az első hatban, azaz megvan az európai kupaindulást jelentő helyezés. 

Szemet szúrt az ifjú, ambiciózus edzőnő

És ezen a ponton jön be képbe a korábban az izlandi és az angol férfiválogatottat is dirigáló nemzetközi hírű szaktekintély, Németh László, aki a 2000-es évtized derekán rövid ideig az MKOSZ elnöki tisztségét is betöltötte, mígnem a sportág hazai langyos vizében otthonosan lubickolók összefogtak ellene, és megbuktatták. Szerencsére ez már a régmúlt, a brit–magyar kettős állampolgár Németh – hála a nagyvonalú és posztján klasszisteljesítményt nyújtó rektornak, Sterbenz Tamásnak – vendég előadó a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen, és közben szorgalmasan látogatja az élvonalbeli mérkőzéseket. Ekkor figyelt fel Magyar Bianka és csapata üde színfoltot jelentő produkciójára, és hívta fel a mi figyelmünket is az ifjú edzőnő sztereotípiákat felrúgó és szétfeszítő teljesítményére.

– Még nem tudjuk, ki lesz az ellenfelünk, de a papírforma a Pécs mellett szól – jelezte a párharc harmadik meccse előtt Magyar Bianka. – A mostani bajnokságban kétszer kikaptunk tőlük, de a múltban már győztük le a Pécset, például 2019-ben, rögtön akkor, amikor felkerültünk az élvonalba. Ráadásul a nekem oly sokat jelentő Lauber Dezső Sportcsarnokban. Hogy miért annyira kedves nekem ez a helyszín? Mert soproni létemre mindig is kedveltem a MiZo-Pécsi VSK-t, elsősorban egyik edzői példaképem, Rátgéber László miatt. Aki, ha jól emlékszem, akkor is ott volt a nézőtéren, amikor négy éve az élvonal újoncaként legyőztük őket. Különben Meszlényi Róbert volt akkor a Pécs edzője.

Íme, itt az első, sztereotípiákat szétfeszítő momentum… Az 1990-es születésű soproni hölgyre a Pécs és karizmatikus edzője, Rátgéber gyakorolt nagy hatást.

Soproni létére Rátgéber az egyik példaképe

– Sopronban kezdtem el kosarazni, Horváth József volt az edzőm, aki maga is Rátgéber barátja – magyarázta. – A Sopron–Pécs-rangadókon nőttem fel, a kilencvenes-kétezres évek a sportág hazai aranykorát jelentették. Akkor más volt kosármeccsekre járni, mint manapság. Más volt az atmoszféra, és azon kaptam magam, hogy nem is a játékosokat figyelem, hanem az oldalvonal mellett dolgozó edzőket. És azt vettem észre magamon, arról álmodom tizennégy-tizenhat évesen, hogy egyszer szeretnék én is ott állni az oldalvonal mellett. Rátgéber volt az, akiről egyből lejött számomra, hogy hatással tud lenni másokra, ami roppant fontos ebben a szakmában. Lényeges számomra, hogy úgy tudjak távozni egy mérkőzésről, hogy valami különlegeset kaptam, és én Rátgébertől ezt a különlegeset minden mérkőzésen megkaptam. Amit ő nyújtott, az bennem nyomot hagyott, és szerintem ő ebben nagy. Amit csinál, akár a pályán vagy a tudományos életben, az a mai napig nyomot hagy az emberben.

Magyar Bianka sajnos nem tudott ott lenni Pécsen azokon a nemzetközi konferenciákon, ahol Nick Nurse és Bob McKillop személyében amerikai szaktekintélyek tartottak előadást, nem is beszélve Geno Auriemmáról, a UConn legendás edzőjéről, aki interneten jelentkezett be. Bianka ekkor FIBA-továbbképzésen vett részt, de az internet segítségével megnézte, és alaposan kielemezte ezeket az előadásokat.

– Természetesen értesültem arról, hogy a UConn-diák Juhász Dorka elkelt a WNBA-drafton, és bevallom, szorgalmasan figyelem és elemzem a UConn támadótaktikáját. Igyekszem is átvenni azt, és alkalmazni a TFSE-MTK csapatával. Ez az úgynevezett »flow offense«, ami csak úgy folyik a pályán, olajozottan, mindenki kiveszi a részét a támadásokból, sok passzra épül, és villámgyors. Igyekszünk viszonylag hamar eljutni rádobásig, az a célom, hogy az úgynevezett »up tempo« játékkal lehetőleg minél több támadást vezessünk a negyvenperces játékidő alatt, így kifárasztva az ellenfelet – avatott be az ifjú edzőnő szakmai elképzeléseibe. 

Ezzel a felpörgetett stílussal sikerült február 19-én 81–75-re legyőzniük a Szekszárd csapatát, ami a 2022–2023-as alapszakasz talán legnagyobb meglepetését jelentette.

– Mindegyik mérkőzésünkre a győzelem szándékával megyünk ki, legyen bárki az ellenfél, ehhez pedig az elvégzett munka adja meg a szükséges önbizalmat. Mert azt vallom, hogy nálunk keményebben kevesen dolgoznak az edzéseken a honi mezőnyben – állítja.

Magyar Bianka napirendjén a következő pont az Air című film megtekintése, amely annak a története, hogyan szerezte meg a Nike Michael Jordant, az 1984-es draft harmadik helyezettjét. 

Már 23 évesen edző volt

A fiatal edző saját elmondása szerint nem volt Jordanhez fogható tehetség, ezért is döntötte el már gimnazista évei alatt, hogy edző lesz. Immár tíz éve van a szakmában, a Móricz Zsigmond Gimnáziumban kezdte, egy U10-es fiúcsapattal… Gyimesi János és Novák Judit voltak azok, akik elindították a pályán, amiért nagyon hálás nekik. Innen jutott el a TFSE-MTK Budapest együtteséig. Már 2018-ban kinevezték az akkor másodosztályú TFSE női csapata edzőjének. És azonnal fel is jutottak az élvonalba, sőt a Hepp Kupát is megnyerték az akkor alig 28 éves edzőnő irányításával!

– Arra vagyok büszke, hogy a felkerülésünk óta mind a négy évben bejutottunk a rájátszásba, kis csapat vagyunk, óriási szívvel, fantasztikus szurkolótáborral. A Városmajorban játszunk, ahol kialakult egy közösség, amely ugyanolyan fanatikus, mint a játékosaim. A mi B középünk elnevezte magát T középnek, a TFSE miatt…

Magyar Bianka nagy álma, hogy egyszer bajnok legyen a csapatával, és talán ez nincs is olyan messze, mint ahogy azt sokan gondolnák.

– Lehet, hogy elfogult vagyok, de szerintem nálunk játszik az egyik legjobb magyar mag. Persze amikor olyan ellenfelekhez látogatunk, ahol négy légiós alkotja a derékhadat, akkor nehéz dolgunk van… De én jobb akarok lenni, a kérdés az, hogy a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem lát-e bennünk potenciált, és tud-e, akar-e több pénzt adni a szakosztályunknak.

Zöld jelzés a rektor úrtól

Bianka távlati tervei között a külföldi edzősködés is szerepel, és az az igazság, hogy már tavaly elhívták egy euroligás csapat edzői stábjába. De egyelőre itthon szeretne bizonyítani, aminek az első lépése a nemzetközi szereplés a következő idényben. 

Ez volt az a pont, amikor felhívtuk Sterbenz Tamást, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektorát, hogy érdeklődjünk az intézmény terveiről.

– Tárgyalásban állok a szakosztály társ-névadója, az MTK Budapest elnökével, Deutsch Tamással, és mindketten azon vagyunk, hogy feljebb srófoljuk a csapat költségvetését. Jómagam is az előrelépés lehetőségeit keresem, mert számomra, egykori válogatott kosaras és szövetségi főtitkár számára, lenyűgöző az a produktum, amit Magyar Bianka és csapata letesz az asztalra. Továbbá az is örvendetes fejlemény, hogy a következő idényben már a Csörsz utcában felépült vadonatúj, ezernyolcszáz nézőt befogadó sportcsarnokunkban játszhatnak a lányok, visszatérhetnek a városmajori albérletükből. Egy olyan csarnokban, amely tökéletesen alkalmas nemzetközi kupamérkőzések lebonyolítására.

Mindez akár happy end is lehetne, hiszen a rektori nyilatkozat nem mást jelent, mint hogy egybecseng Magyar Bianka, a magyar kosárlabdasport jövője egyik letéteményesének álmaival.

(Forrás: index.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!