Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Ko Henrietta szakedzői diplomát szerzett

Publikálva: 2020.07.08 Frissítve: 2020.07.08 Röplabda

U15-ös csapatunk edzője szerint a krízishelyzetek megfelelő kezelésével megelőzhető a lemorzsolódás.

Ko Henrietta, U15-ös röplabdacsapatunk mestere szakedzői diplomát szerzett a Testnevelési Egyetemen.

A Magyar Röplabda Szövetség a TAÓ-s rendszer bevezetése idején megreformálta az edzőképzést: az Extraligában például már csak olyasvalaki lehet vezetőedző, akinek van A-licensze, és ennek előfeltétele ez az egyetemi végzettség – árulta el klubunk utánpótlásedzője.

Heni tehát a nehezén túl van, már csak pár kreditpont választja el az A-licensztől: ezeket a szövetség által szervezett továbbképzéseken való részvétellel, szakmai publikációkkal, a válogatottnál való munkával, illetve nemzetközi meccslátogatásokkal lehet megszerezni.

– Egyelőre nem szerepel a terveim között az A-licensz megszerzése, mivel az U15-ös csapattal dolgozom, itt pedig nem elvárás, tehát fölösleges anyagi terhet róna a klubra. Hosszabb távon persze érdekelne a lehetőség, de ez a jövő zenéje.

De vajon hogy látják tanítványai Ko Henriettát?

Szigorú edző vagyok, legalábbis a gyerekektől ez a visszajelzés jött, de szeretnek velem dolgozni. Számomra nagyon fontos a tervezés, a hosszútávú gondolkozás. Ezért is örültem, hogy a legkisebbekkel kezdhettem a munkát, az edzőnek is az alapoktól kell kezdenie. Az MTK-ban megtanultam, hogyan lehet az alapokat átadni a gyerekeknek, az egyetem pedig segített, hogy az idősebbekkel is tudjak dolgozni.   

Heni már az egyetem elvégzése előtt is igyekezett beépíteni mindennapi munkájába a képzésen megtanultakat.  

Hatalmas felelősség fiatalokkal dolgozni. Attól, hogy valaki jó játékos volt, nem feltétlenül lesz jó edző. Persze ez visszafelé is igaz, megfelelő röplabdás múlt nélkül nem lehetsz igazán jó szakember. Én például játékoskoromból sokat tudok a technikai dolgokról, taktikáról, de az egyetemen tanult pszichológia, pedagógia, anatómia, edzéselmélet legalább ilyen fontos. Most már például tudom, hogyan kell a fiatalokkal bánni, hogyan lehet megelőzni a sérüléseket. Meg kell tanulni kezelni a holtpontokat, a sikereket, a sikertelenséget, megelőzni a kiégést: ha megfelelően tudjuk menedzselni a krízishelyzeteket, csökkenthető a lemorzsolódás.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!