Vívás – kard
Szatmári András

Klasszisainknak felemásan sikerült a US Open

Publikálva: 2020.09.07 Frissítve: 2020.09.07 Tenisz

Fucsovics Márton két győztes meccs után, a legjobb 32 között búcsúzott egyesben, a párosban a győzelemre esélyes Babos Tímeát pedig furcsa körülmények között zárták ki a US Openen.

Az MTK Budapest sportolója, Fucsovics Márton a világranglista 66. helyezettjeként vágott neki az amerikai nyílt teniszbajnokságnak, az 53,4 millió dollár összdíjazású US Opennek. Pozitív reményekkel, hiszen a tornát megelőző héten a cincinnati ATP 1000-es versenyen egészen a negyeddöntőig menetelt.

Marci az első körben mondhatni, könnyed, 3:0-s sikert ért el a bolíviai Hugo Delliennel szemben, így bizakodva vághatott neki a 64-es táblának, amelyben a bolgár Grigor Dimitrovval (ATP–20.) nézett farkasszemet. Már csak amiatt is, mert Cincinnatiben épp a világbajnokot maga mögé utasítva (2:1) jutott 16 közé. A párharc ezúttal maratoni hosszúságú volt; öt szettben, hatalmas csatában 3:2-es sikert ért el.

Bevallom, nagyjából ilyen meccsre számítottam. Grigor tíz-tizenöt perces gameket nyert meg, mert sok breaklabdát nem használtam ki. Végül a kitartásom és az erőnlétem segített. Így egy viszonylag sima és egy nagyon kemény mérkőzést abszolváltam, szóval van miből merítenem a következő összecsapásra. Szombaton Francis Tiafoe-val játszom – írta közösségi oldalán Fucsovics a Dimitrov elleni ütközetet követően.

Csakhogy a világranglistán 82. amerikai már túl nagy falatnak bizonyult: Marci 3:0-ás (6:2, 6:3, 6:2) vereséget szenvedett, búcsúzni kényszerült.

– Tegnap reggel, amikor felkeltem, úgy éreztem, fitt vagyok. Az előző napi fáradtság is elmúlt, jó állapotban vártam a Tiafoe elleni meccset. Az első labdamenetek után azonban nem tudtam kellő mértékben felpörögni, és fogást sem találtam az ellenfelemen – aki egyébként jó barátom, és fantasztikusan teniszezett. Az edzőimmel összegezzük az amerikai turné eseményeit, amelyben az idén nyolc meccset játszottam. Pár nap múlva az európai tornákat kezdem meg – fogalmazott Marci a Facebook-oldalán.

Háromszoros Grand Slam-bajnokunk, Babos Tímea nem volt túl szerencsés. Egyesben már az első körben 6:1, 6:1-re kikapott az amerikai Madison Keystől (WTA–14.), így a francia Kristina Mladenoviccsal a fő számára, a párosra koncentrálhatott, amelyben egyébként abszolút favoritnak számítanak.

A történet mégsem úgy alakult, ahogyan azt remélték: az első győzelmüket követően, a nyolcaddöntős meccsük előtt kizárták őket. A döntés előzményeihez tartozik, hogy a viadaltól koronavírus-fertőzés miatt visszalépő francia Benoit Paire-rel közvetlen kontaktusba lépő személyek egyike éppen Mladenovic volt, aki együtt edzett és kártyázott is honfitársával. A kontaktok közül ő volt az egyetlen, aki versenyben maradt, miután pénteken Adrian Mannarino is elbúcsúzott, akit csaknem három órán keresztül várattak, míg pályára léphetett a német Alexander Zverev ellen – írja az nso.hu. (Francia sajtóhírek szerint Mannarino azért játszhatott, mert New York állam kormányzója, Andrew Cuomo különengedélyt adott rá, ám ezt Mladenovicnak már nem tette meg.)

– A mi szállodánk Nassau megyében volt, és az ottani egészségügyi hatóság váratlanul mindenkit karantén alá helyezett, aki kapcsolatba került koronavírusos személlyel. Mannarinónak végül mégis megengedték a játékot, nekünk, pontosabban Kikinek másnap viszont már nem. Érthetetlen, igazságtalan, gonosz döntés, ez a véleményem. A US Open előtt a teniszezőknek az induláshoz alá kellett írniuk egy papírt, hogy semmiképpen sem perelhetik be a szervezőket. Ezt a papírt megmutatom ügyvédeknek, a franciák is ezt teszik. Nem tudom, lehet-e következménye, de megvizsgáljuk az ügyet – mondta Babos az nso.hu-nak.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!