Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Kitettek magukért az ifjúsági sakkozóink az Első Szombaton

Publikálva: 2021.02.18 Frissítve: 2021.02.18 Sakk

Az MTK Budapestet hat, biztató játékot mutató ifjúsági sakkozó képviselte az Első Szombat elnevezésű verseny februári fordulójában.

Tízfős csoportokban, külön teremben, maszkban, tehát a szigorú járványügyi előírások figyelembe vétele mellett, de megrendezték az Első Szombat elnevezésű verseny februári fordulóját a fővárosi Hotel Berlinben, melyen hat ifjúsági korú sakkozó képviselte az MTK Budapestet.

Ifjúsági sakkedzőnk, Szabolcsi János elégedett a fiatalok teljesítményével.

– Ezekben az ínséges időkben Nagy László rendületlenül szervezi a versenyeit, és ezért hatalmas köszönet jár neki! – emeli ki a nemzetközi mester. – Ráadásul a februári verseny nagyon simán, szervezetten, magas színvonalon zajlott le, a hat MTK-játékos pedig jól szerepelt.

A jó szereplés azt jelenti, hogy a GM-csoportban Öngüt Tamás Günes 50 százalékos teljesítménnyel 26 élőt (Élő-pontot) nyert, és nem sokkal maradt el az IM-normától (teljesítménye: 2401), míg az IM-csoportban Juhász Ágoston bátran, támadó szellemben játszott. Neki az utolsó fordulóban nyernie kellett volna az IM-normához, de a klubderbin alulmaradt, így a második (1-3.) helyen végzett, és 14 élővel gazdagodott (2406 a performansza).

Szabolcsi János beszámolója szerint Gehér Koppány a verseny első részében ezúttal formán kívül játszott, a végén viszont két győzelemmel javított a helyzetén, így csak 3 élőt bukott, de dinamikusabb támadójátékra lesz szüksége a jövőben.

A Nádassy-csoportban Tóth Lili a nagyon erős mezőnyben (valamennyi ellenfele több mint 370 élővel többel rendelkezett) bátran és jól sakkozott, aminek 50 élő lett az eredménye, míg kiváló eredményt ért el ugyanebben a csoportban Mátyássy Lázár is, aki 10 játszmából 7,5 pontot szerzett kizárólag magasabb értékszámú ellenfelek ellen (2315-ös perf.). 

– Lázárt minden játszmájában töretlen küzdőképesség jellemezte. A megszerzett százharminc élő felrepíti őt a korosztályos világranglista élmezőnyébe, de ő is tudja, hogy még rengeteget kell tanulnia, hogy játéka stratégiailag megalapozottabb legyen – értékelt Szabolcsi János, akinek az FM-csoportban fél pontot szerző Kiss Inezre sem lehetett panasza, hiszen játékosunk valamennyi kihívója több mint 400 élővel volt jobb nála, Inez mégis többször állt közel a győzelemhez.

– Csak biztatni tudom a sakkozóinkat, hogy induljanak a versenysorozat márciusi fordulóján is. Egyelőre csak ez az egy tábla melletti verseny működik Budapesten – zárta az edző.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!