Atlétika
Nagy Marcell

Kihozta az évből a maximumot

Publikálva: 2020.12.15 Frissítve: 2020.12.14 Úszás

Márciusban már az olimpiai kvalifikációért harcolhat a Brüll Alfréd Akadémia tehetsége.

Ilyés Laura kitett magáért az úszók országos bajnokságán, hiszen négyből négy számban döntőbe jutott, ráadásul begyűjtött két bronzérmet is. A kaposvári versenyen történtekről beszélgettünk a tehetséges úszóval.

– Milyen volt az országos bajnokság a te szemszögedből?

Összességében nagyon elégedett voltam az időkkel és a helyezésekkel, mert nagyrészt sikerült elérnem a kitűzött célokat. Nagyon boldog vagyok.

– Melyik szám ment a legjobban?

Talán a 200 méter hátat tudnám kiemelni. Ugyan negyedik lettem, ott úsztam magamhoz képest a legjobb időt. Az elmúlt másfél évben ez a szám nem úgy ment, ahogy szerettem volna, de mostanában kezdek visszatalálni a helyes útra. 2:12-nél jobb eredményt szerettem volna elérni, ami sikerült is, de a dobogóhoz ezúttal ettől egy másodperccel jobb időt kellett volna úszni. Legközelebb remélhetőleg ez is meglesz.

– Mennyire volt nehéz alkalmazkodni ahhoz, hogy reggel voltak a finálék?

Teljesen új volt, hiszen általában délelőtt rendezik az időfutamokat és délután a döntőket. Mivel az olimpián is reggel lesznek, próbáltunk alkalmazkodni. Azt hittem, könnyebben fog menni az átállás, de totálisan más érzés reggel úszni, tehát ezen még dolgoznunk kell. Készültünk rá, az elmúlt hónapokban külön fektettünk ebbe is energiát, és reggel voltak az erősebb tréningek. Jövőre is hasonlóan fogjuk felépíteni a felkészülést, hogy a márciusi országos bajnokságra már teljesen hozzászokjak.

– Legutóbb említetted, hogy a pillangó nem a fő számod. Továbbra is így van?

Igen, márciusig biztos kiegészítő szám marad, aztán meglátjuk. Nagyon szeretem a pillangót, azt mondják, van is érzékem hozzá, de egyelőre a hát marad a prioritás. Az 50 pillangó most arra volt jó, hogy azon a napon is megmártózzak, amikor éppen nincs hátúszó szám.

– Ahhoz képest a döntőbe jutás és a hetedik hely jól hangzik.

Igen. Az idő is közel volt az egyéni csúcsomhoz és a helyezés is remek, szóval mondhatni bravúr volt.

– Összességében milyen volt a 2020-as év?

Mivel még fiatal vagyok, nekem nem volt rossz az, hogy csúszott az olimpia. Nehéz volt, hogy kevés versenyt rendeztek, mert ezeket szeretem a legjobban, és ezek segítik leginkább a fejlődésemet, hiszen szükség van a tapasztalatra. Kihoztam az évből, amit lehetett, és ez a verseny jó befejezés volt.

– Hogy fog kinézni a jövő esztendő eleje?

Nem tudom, hogy alakul a versenynaptár, egyelőre egyedül a márciusi országos bajnokság biztos. Ez lesz a kvalifikáció az olimpiára, de mivel elképesztő erős a magyar mezőny, – főleg 200 háton – nagyon jól kell úszni, hogy bekerüljek a csapatba. Ha az nem sikerülne, – persze ne legyen így – akkor májusban a hazai rendezésű Európa-bajnokságé lesz a főszerep.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!