Atlétika
Nemes Rita

Kézilabda: „Nagyon meg kell becsülni az idénybeli szereplést” ‒ Vágó Attila

Publikálva: 2024.06.05 Frissítve: 2024.06.05 Kézilabda

Szakosztályvezetőnk, Rutka Péter szezonértékelése után vezetőedzőnk, Vágó Attila mondta el a gondolatait az idényről.

‒ A kézilabdában vagy összességében a csapatsportágakban jártas embereknek nem mondok újdonságot azzal, hogy a 2023 nyarán érkezett kilenc új játékossal teljesen új csapatot kellett építeni, ami nagyon nem egyszerű feladat a szakvezetés számára. Ráadásul az előző évi keretből olyan kulcsjátékosok távoztak, akik már válogatott kerettagok is voltak (Pál Tamara, Szabó Laura, Simon Petra, Grosch Vivien), így az ő pótlásuk extrán nehéz feladatnak tűnt. Visszatekintve a 2023/24-es idényre, ez a kihívás úgy érzem sikerült, az új játékosokkal legalább azt a szintet tudtuk képviselni, mint korábban, sőt a végén még talán felül is múltuk azt.

Az eleje elég döcögősen indult, amit Vágó Attila leginkább annak tud be, hogy idő kellett ahhoz, hogy összeérjen a csapat.

‒ Kerestük egymást, a megfelelő felállásokat, illetve nekem is meg kellett ismernem a játékosokat, kik azok a húzóemberek, akikre döntő szituációban lehet terhet tenni, kitől mit várhatok támadásban és védekezésben. Az első két forduló nem úgy alakult, ahogy terveztük, ezek után pedig jött az FTC-Rail Cargo Hungaria és a Győri Audi ETO KC elleni találkozónk, amelyeken valljuk be nem mi voltunk az esélyesek.

 Mi az, ami a legfájóbb volt számodra a 2023-as évben lejátszott meccseken?

‒ A folytatásban a legnagyobb hiányérzetem a döntetlen eredménnyel záruló meccseinknél volt, a Vasas SC és az Alba Fehérvár KC elleni pontvesztések fájnak nekem a legjobban, mert mindkét párharcon a kezünkben volt a sorsunk, öt-hat gólokkal vezettünk, és onnan veszítettünk el egy-egy pontot. A 2023-as évet így öt ponttal zártuk.

‒ Miben látod a siker okát, hogy idén nagyon sikeresek tudtatok lenni?

‒ A legnagyobb pozitívum számunkra az idő volt, a 2024-es évre összecsiszolódott a társaság, valamint, amit még kiemelnék, hogy szezon közben két új játékos csatlakozott a kerethez: Saskia Weisheitel és Papp Dorka. Mindkét igazolásunk nagyon jó döntésnek bizonyult, Szaszi a védekezés alapembere lett, míg Dorkának voltak olyan mérkőzései, amelyeken nyerőember tudott lenni.

‒ Milyennek értékeled a 2024-es évet?

‒ A 2024-es év nagyon jól alakult számunkra, csak az első négy helyezettet nem tudtuk megverni, az összes többi csapat ellen győzelemmel hagytuk el a pályát. Nagyon örülök neki, hogy otthonunk, a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont igazi oroszlánbarlanggá változott, nagy győzelmi reményekkel nem igazán tudtak érkezni hozzánk az ellenfeleink. A csapatunktól elkezdtek tartani, és emögött ott volt a teljesítményünk is, hiszen a hazai meccsek mellett idegenben is arattunk szép sikereket.

Vágó Attila nagyon büszke a lányokra, remek teljesítményt nyújtottak a szezonban.

‒ A szezonban nyújtott teljesítmény alapján nálam a pohár félig tele van, sikernek könyvelem el az idényt, pláne az elmúlt hónapok sikerszériája után. Ugyan előttünk egy pontra van az ötödik helyen végzett Praktiker-Vác, de biztos vagyok benne, ha a dunakanyariaknak nem lett volna biztos két-három fordulóval a vége előtt az ötödik pozíció, akkor másképp teljesítenek az utolsó körökben. Ennek tükrében kicsit becsapós, hogy mindössze egy pontra van tőlünk az ötödik hely. Természetesen még jobban örültünk volna, ha ez összejön, de így is büszkék lehetünk a csapatra, nagyon meg kell becsülni az idei szereplést.

A 2024-es nyár hasonló feladatokkal látja el vezetőedzőnket, hiszen kilenc játékos távozásával és sok új kézilabdázó leigazolásával ezúttal is össze kell kovácsolni egy új csapatot.

‒ Kicsit hasonló cipőben járunk idén nyáron majd, mint ahol tavaly voltunk, hiszen ismét nagyon sok játékos távozott, így ezúttal is csapatépítésbe kezdünk. Biztos, hogy megint türelem, idő és munka kell ahhoz, hogy összeérjen az alakulat, de ha mindenki, úgy fog hozzáállni, ahogy az előző szezonban is tette, akkor nem lesz probléma.

A csapat már nincs edzésben, mindenki a nyári pihenőjét tölti, amit még bő egy hónapig fognak élvezni játékosaink.

‒ Július 15-én kezdjük a közös edzéseket, de a csapat a közös tréningek előtti három hétben már egyéni edzésterv mellett készül az alapozásra, mely főleg futásból és konditermi feladatokból fog állni.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!