Taekwondo
Salim Omar

Kézilabda: Golovin Vlagyimir: „A rutin és a fiatalság között óriási szakadék van.” (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2021.12.14 Frissítve: 2021.12.14 Kézilabda

A Nemzeti Sport munkatársai kérték értékelésre a szereplését a világbajnokság középdöntőjében befejező női kézilabda-válogatottunk szövetségi kapitányát.

A magyar női kézilabda-válogatott a középdöntővel befejezte szereplését a spanyolországi világbajnokságon. Golovin Vlagyimirrel az elmúlt napokban többször is boncolgattuk a tanulságokat, az alábbiakban a legfontosabb megállapításait összegezzük. A szövetségi kapitány kiemelte, a jövőben több vezérre lesz szüksége a csapatnak, amelyben a fiatalok és vb-újoncok hasznos tapasztalatokat szereztek, hiszen a fő cél számunkra a 2024-es párizsi olimpia. Az építkezés szempontjából is lényeges volt a végső helyezésünk, mert így könnyebb megtenni a következő lépést.

Golovin a Dél-Korea ellen magabiztosan megnyert középdöntős meccs után az M4 Sportnak úgy értékelt, miután nem értük el a célként kitűzött nyolc közé jutást, sikertelen vb-n vagyunk túl. A kapitány aztán az interjúfolyosón a magyar újságíróknak már árnyalta a képet, kiemelve, hogy a várhatóan tizedik helyünket is meg kell becsülni. A kinevezésekor éppen azt említette, hogy nagyjából itt van a reális helyünk a mezőnyben.

– Amikor májusban arról beszéltem, reálisan a tizedik hely környékén vagyunk a világban, kicsit máshogy nézett ki a csapat, volt néhány irányító, hármas védő, akikre most nem számíthattam. Mindent érmekben mérünk az utánpótláskortól kezdve, és amikor nincs rá esély, hajlamosak vagyunk feladni. Pedig nagyon nem mindegy, hogy milyen helyezéssel zársz egy világversenyt. Ha egyszer tizenhatodik vagy, onnan nem lehetsz a következő tornán ötödik. Ha tizedik vagy, és volt két olyan meccsed, amely nem sikerült, abból lehet fokozatosan tovább építkezni – magyarázta a kapitány, miért volt fontos győzni a dél-koreaiak ellen, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzetben a tizedik helynek is örülnünk kell.

Újra kiemelte a németek ellen nagy küzdelemben elveszített csoportmeccset, amely padlóra küldte a csapatot, és egyúttal megpecsételte a sorsunkat.

A németek elleni vereséget követően egy teljesen leamortizált válogatottat láttunk. Amikor nagyot küzdesz egy meccsen, de nem sikerül, óriási lelki fájdalmat okoz. Ha az a találkozó másként alakul, a dánokkal is biztos más meccset játszottunk volna. A játékosoknak azt is meg kell érteniük, hogy minden mérkőzést nem tudunk megnyerni, a következő világversenyeken is kaphatunk pofonokat, amelyekből fel kell tudnunk állni. Vannak szakemberek, akik azzal foglalkoznak, hogy a játékosok mentálisan erősek legyenek, és szerintem a többség képes rá – folytatta Golovin, aki szerint ezen a vb-n még ismerkedett a játékosokkal. Akikkel az utánpótlás-válogatottakban együtt dolgozott, azok is sokat változtak az elmúlt években. Fontos tanulság volt számára a dánok elleni meccsen látott hozzáállás, amikor nem tudtunk csapatként játszani.

Érzelemmentesen nem lehet kézilabdázni, az egész csapatból hiányzott a hit a dánok ellen. Mint amikor nem tudod, mire vagy képes, mi a kiindulópont. Biztos hibáztam én is az öltözőben, nem azt mondtam a meccs előtt, amit kellett volna. Az a hozzáállás az alap, ahogy a németek ellen küzdöttünk, ha így játszunk a jövőben, hamarabb jutunk előre. A fiatalok is megváltoztak, mióta együtt dolgoztunk, hozzájuk is újra meg kell találni a kulcsot, hogy ne legyen még egy olyan meccsünk, mint a dánok ellen. Nem mindegy, hogy állva halsz meg vagy feladod.

Huszonöt év alatt volt a magyar keret átlagéletkora, ami annak is köszönhető, hogy több rutinos játékos hiányzott különböző okok miatt. Elég csak az olimpián vállsérülést szenvedő Kovacsics Anikóra, a szereplést a rajt előtt két héttel lemondó Tomori Zsuzsannára vagy éppen a pozitív koronavírusteszt miatt karanténba kerülő Schatzl Nadine-ra gondolni. Ezzel együtt a pályafutásuk csúcsán levő játékosokból nincs nagy választék, így némileg kényszer is, hogy a kapitány nyolc vb-újonccal utazott el Spanyolországba. („Lehet pár néven vitatkozni, de alapvetően a legjobb játékosok alkották most is a keretet” – jegyezte meg Golovin.) A fiatalabbak egyelőre nem léptek elő vezérekké, de reálisan nem is lehet még elvárni tőlük.

– Nincs széthúzás a csapaton belül, de a kritikus pillanatokban kellett volna olyan rutinos játékos, aki támadásban és védekezésben is összerántja a csapatot. Akik előttünk vannak, több rutinnal rendelkeznek. Bíró Blanka például abszolút vezér, a németek ellen szenzációs volt, de egy-két húzóember kevés. A csapatépítés olyan, mint egy piramis. Fent egy ember, alatta két-három, és így tovább. Ha neked csak néhány vezéred van felül, mindenki alattuk, az kevés. Mindenkinek van helye a mostani hierarchiában, de még nem rajzolódott úgy ki, hogy ebből erős piramis lenne. A rutin és a fiatalság között óriási szakadék van, és a fiataloknak mihamarabb fel kell zárkózniuk a rutinosokhoz – vázolta a csapatépítés dilemmáját a kapitány.

EZ VOLT A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGON
Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők: Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO) Jobbátlövők: Albek Anna (TuS Metzingen – Németország), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók: Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Szabó Laura (MTK Budapest), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Háfra Noémi (Győri Audi ETO), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Fodor Csenge (Győri Audi ETO)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A teljes cikk itt olvasható.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!