Kézilabda
Andróczki Flóra

Short track: kezdődik a rövidpályás gyorskorcsolyázók idénye, cél az olimpia

Publikálva: 2021.09.20 Frissítve: 2021.09.20 Rövidpályás gyorskorcsolya

A hétvégi hazai válogatóval megkezdődik a rövidpályás gyorskorcsolyázók 2021/22-es idénye, amelynek fő eseménye a februári pekingi téli olimpia lesz, ahol – sikeres kvalifikáció esetén – címvédőként állhat rajthoz a magyar férfi váltó.

A budapesti Gyakorló Jégcsarnokban rendezett hétfői sajtónyilvános edzésen Bánhidi Ákos, a válogatott edzője elmondta: három férfi és egy női versenyző kiemelt, "éremesélyes", így Liu Shaoangnak, Liu Shaolin Sándornak, Krueger John-Henrynek és Jászapáti Petrának nem kell válogatóznia, nekik biztos helyük van a csapatban.
 
– Mivel a két szakágban hatan-hatan utazhatnak, ezért a férfiaknál három, a nőknél öt hely kiadó. A hétvégi válogatón 12-12 induló lesz, és bár idény eleji lehet a forma, de már most óriási tétért mennek a versenyzők – nyilatkozott az MTI-nek Bánhidi.
 
Kiemelte, az előző idényben a koronavírus-járvány miatt nagyon kevés versenyt rendezhettek, és ebből a helyzetből kellett átváltaniuk a mostani idény alapozására. Háromszor jártak magaslati edzőtáborban Olaszországban, körülbelül annyi időt töltöttek külföldön, mint itthon.
A felkészülés úgy érzem, jól sikerült. Mindenki régen versenyzett normál körülmények között, ezért ez a mostani „sokkterápia” lesz. Igyekeztünk a formákat „kihegyezni”. A szabad helyekért óriási lesz a harc, jönnek fel a fiatalok, a juniorok és a B-válogatott tagjai is. A fiúknál, mivel csak három hely szabad, ha lehet, a szokottnál még nagyobb lesz a harc, a nyomás – tette hozzá Bánhidi.
 
A pekingi olimpiára négy állomásból álló világkupa-sorozaton lehet megszerezni a kvótákat. Az elsőt éppen a kínai fővárosban rendezik október 21. és 24. között, egy héttel később Japánban Nagoja lesz a házigazda. A harmadik állomásnak Debrecen ad otthont november 18. és 21. között. A sort a hollandiai Dordrecht zárja november 25. és 28. között.
 
A vk-sorozat előkészületeivel - különösen a nyitó helyszínnel - kapcsolatban nincsenek jó érzései Bánhidi Ákosnak. Mint kiemelte, az első vk-futam egyben olimpiai tesztverseny is lesz az olimpiai csarnokban. Ennek ellenére a kínai szervezők olyan szigorú Covid-szabályokat vezettek be, hogy a csütörtökön kezdődő viadalra csak előtte lévő vasárnap vagy hétfőn tudnak megérkezni, ami tekintettel a hatórás eltolódásra semennyire sem ideális. Így aztán az ázsiai riválisoknak ez mindenképpen előny lesz, mert az európai csapatokat a nemzetközi szövetség öt különgéppel együtt utaztatja, előbb kiutazni nem lehet.
 
Az MTK Budapest sportolói is versenyben állnak a bekerülésért, legtöbb eséllyel Bácskai Sára Luca és Tiborcz Dániel indul, de ne írjuk le a többieket sem!
 
Az ötkarikás játékokra nyolc-nyolc férfi és női váltó jut ki. Az egyéni számokat illetően 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren pedig 36 fős a mezőny. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, és a magyaroknak eddig két aranyérmet hozó vegyes váltó - melyben két-két férfi és nő indul 2000 méteren - bemutatkozik az olimpia műsorán.
 
A dél-koreai Pjongcsangban a magyar férfi 5000 méteres váltó – az akkor még MTK Budapest színekben induló Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, valamint Knoch Viktor, Burján Csaba összeállításban – szerezte meg Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!