Atlétika
Krizsán Xénia

Két dobogós helyezés a Gyerjugina-kupán

Publikálva: 2019.03.20 Frissítve: 2019.03.20 Junior

Remekül szerepeltek junior ritmikus gimnasztikázóink a kijevi Grand Prix-versenyen. Juniorválogatottunk kétszer is dobogóra állhatott az Ukrajnában, hagyományosan megrendezett Gyerjugina-kupán.

Kéziszercsapatunk – Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka és Varga Lujza  – összetettben a második, míg öt szalaggal a harmadik helyen végzett a hagyományos kijevi Gyerjugina-kupán. Ezzel a sportág olyan nagyhatalmait előzte meg, mint a házigazda Ukrajna vagy a sokáig megközelíthetetlennek vélt Bulgária. De versenyzőink az egyéni összetettben is helytálltak, hiszen Bernát Szófia és Kocsis Evelin a egyaránt a tizedik helyen végzett.
Az ezüstérmes junior kéziszercsapatunk fő versenye immáron a világbajnokság lesz  •  Forrás: Magyar RG válogatott facebook
Minket is meglepett ez az eredmény – kezdte értékelését Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ technikai bizottságának elnöke. – Idén ez volt az első olyan nagyobb viadal, amelyen a ritmikus gimnasztika kiemelkedő országaival mérhettük össze gyakorlatunk anyagerősségét. A formaidőzítés minden válogatottnál más, mi jelen pillanatban jobb állapotban vagyunk, mint riválisaink, de persze Ukrajnán, Fehéroroszországon és Bulgárián is látszik, hogy a későbbiekben komolyabb erőt fognak képviselni. Annak viszont nagyon örülünk, hogy eltűnt az a korábbi átláthatatlan szakadék Magyarország és a világelit között. Korábban azt tapasztaltuk, hogy teljesen más dimenzió a vezető nemzetek munkája. Most már nem érezzük ezt.

A sikerben az is közrejátszott, hogy a magyar csapat már régebb óta finomítja gyakorlatát, mint ellenfelei.

A juniorválogatottal tavaly nyáron kezdtük a felkészülést, és az volt a koncepciónk, hogy megpróbálunk felnőtt gyakorlatokat készíteni. Azt gondoltuk, nekünk, magyaroknak biztos, hogy az lesz az egyetlen esélyünk a nagyobb versenyeken, ha igazán nehéz gyakorlattal szállunk versenybe. Ellenfeleink nem hitték, hogy ennyire föl kell tornázniuk a technikai pontszámot. Mi most Kijevben azzal kerültünk lépéselőnybe, hogy valóban korán eldöntöttük, magas szintű gyakorlatot mutatunk be. Várhatóan a későbbiekben mások is fognak nehezíteni, de annak eredménye, hogy mi hamarabb kezdtük, előbb-utóbb meg kellett mutatkozzon egy versenyen. Persze, mi sem teljesítettünk hibátlanul, bennünk is maradtak tartalékok. – meséli a szakember.

A Márton Minea és Lauber Zsófia által edzett juniorok egyik nagy megmérettetése a májusi Európa-bajnokság lesz, a másik pedig a korosztály számára először kiírt júliusi világbajnokság.

A világbajnokságot egyelőre tesztjelleggel rendezi meg a Nemzetközi Torna Szövetség, és majd a verseny után fog dönteni arról, hogy rendszeres lesz-e az esemény. – tájékoztatott Deutsch-Lazsányi Erika. –  Az egyes országok részéről viszont óriási az érdeklődés, már eddig hatvannyolc szövetség adta le nevezését. Az utóbbi években mindig  nagyon felkészült válogatott képviselte hazánkat a Európa-bajnokságon, idén sem tervezzük ezt másképp. Számtalanszor volt esélyünk, hogy a legjobb nyolc közé kerüljünk, de az utolsó bemutatásnál rendre rontottunk, és a közvetlen élmezőny mögött végeztünk. Ezeket a hibákat most szeretnénk kiküszöbölni. A kontinensviadalt követő júniusi világbajnokság nagy pedagógiai feladatnak ígérkezik. Kérdés, hogyan tudjuk a lányok motivációját átmenteni egy másik nagy eseményre. Ha az Európa-bajnokság jól sikerül, jócskán megnövelheti önbizalmukat, ha nem, akkor lesz egy újabb alkalom javítani. Megtörtént már Eb után, hogy valaki a fél karját is odaadta volna azért, ha egy buta hiba nem fordul elő, most mindenkinek lesz még egy lehetősége. Két hónap van a két esemény között, ennyi idő alatt nagy dolgok nem történnek a felkészülésben, úgyhogy a világbajnokság lesz a második esély.

GYERJUGINA-KUPA, JUNIOR NEMZETKÖZI VERSENY, KIJEV
Csapatverseny. 1. Ukrajna 144.050, 2. Fehéroroszország 142.200, 3. Bulgária 140.700, 4. Magyarország (Bernát Szófia, Kocsis Evelin, kéziszercsapat: Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza) 131.800
Egyéni összetett. 1. Anasztaszija Szimakova (Oroszország) 69.000, 2. Nikol Kraszjuk (Ukrajna) 66.550, 3. Eva Brezalieva (Bulgária) 66.300, ...10. Kocsis Evelin és Bernát Szófia 56.300–56.300.
Szerenkénti döntők. Kötél. 1. Szofija Agafonova (Oroszország) 17.750, ...8. Bernát Szófia 13.700. Labda. 1. Agafonova 18.700, ...8. Kocsis Evelin 13.750. Buzogány. 1. Szimakova 18.850, ...6. Kocsis Evelin 14.700. Szalag. 1. Szimakova 18.800, ...4. Kocsis Evelin 15.400.
Együttes kéziszercsapat, összetett. 1. Fehéroroszország 41.000, 2. Magyarország (Farkas Júlia, Fodor Nadin, Kis Janka, Magyar Hanna, Somhegyi Réka, Varga Lujza) 36.000, 3. Észtország 35.500.
Szerenkénti döntők. 5 karika. 1. Fehéroroszország 21.650, ...4. Magyarország 19.700. 5 szalag. 1. Fehéroroszország 17.300, ...3. Magyarország 16.100.

Forrás: nso.hu/utanpotlassport.hu

 

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!