Ritmikus gimnasztika
Pigniczki Fanni

Karate: ötvenéves évfordulót ünnepeltek (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.09.19 Frissítve: 2022.09.18 Karate

A magyarországi karatesport fél évszázados lett.

A japán eredetű sportág évfordulóját a napokban ünnepelték meg a Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen. Az MTK Budapest karateszakosztályából Hárspataki Gábor is részt vett az ünnepségen, akinek a nevéhez fűződik a sportág egyetlen olimpiai érme is. Mellette pedig klubunk edzője, Fischer Mihály is a meghívottak között volt.

Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár felidézte, hogy nagy utat tett meg az ötven év alatt a karate idehaza, ma 40-50 ezres tagsága van, számos sikert ért meg. Kiemelte, hogy világversenyek rendezőjeként is kitettek magukért a magyarok, a legutóbbi megbízás nyomán 2023-ban felnőtt karate-világbajnokságnak adhat otthont Budapest.

Schmitt Pál korábbi államfő, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tiszteletbeli tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, a párbajtőr kétszeres olimpiai bajnoka arról beszélt, hogy a karate olyan sport, amely mindig is közel állt a szívéhez. Fontosnak nevezte, hogy mintegy 80 ezres gyereksereg nevelődik idehaza az összes küzdősportot figyelembe véve. Kitért arra, hogy jövő tavasszal dönt a NOB sportági felvételekről, s a karate és a kick-box is pályázik a 2028-as programba kerülésre: ‒ mindent megteszek, hogy mindkét sportág ott legyen a Los Angeles-i olimpián.

 A 2024-es párizsi játékok műsorában nem szerepel ugyan, de a magyar karate – Schmitt Pál szavai szerint –„rendben van”, amit jól mutat, hogy a 2021-es tokiói olimpián, a sportág ötkarikás bemutatkozásán, bronzérmet szerzett Hárspataki Gábor, az MTK Budapest karatékája.

Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke felidézte, hogy a karatét kezdetben a tiltás jellemezte, majd a tűrésen keresztül jutott el a támogatásig. 1972-ben Galla Ferenc tanszékvezető segítségével tanította a TF-en Mészáros Attila a kyokushin karatét Furkó Kálmánnak és társainak, akkortájt kezdte egy másik stílus, a shotokan népszerűsítését Magyarországon Antal János, karatemester. Onnantól vált a karate legális sporttevékenységgé idehaza, amelynek legkiválóbb művelői világ- és Európa-bajnoki érmek tömkelegét szerezték.

Az elmúlt fél évszázadot áttekintve szólt arról, hogy kezdetben a cselgáncsszövetségen belül, szakbizottságként működtek, majd harcművészeti össz-szövetségként, majd 1994-ben jött létre az önálló Magyar Karate Szakszövetség, Popper György, majd Mészáros János elnökletével.

Forrás: MTI, NSO

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!