Kézilabda
Kobela Tamara

Karate: női kumite csapatunk világbajnoki ötödik helyezése kvalifikációt ér a jövő évi csapat vb-re

Publikálva: 2023.11.10 Frissítve: 2023.11.09 Karate

A Bousseba Aichával és Ilankovic Aleksandrával felálló alakulat ott lesz Pamplonában.

A budapesti világbajnokságon nyújtott teljesítményével sikeresen kvalifikált a magyar női kumite (küzdelem) válogatott a jövő esztendőben első ízben külön megrendezett csapat világbajnokságra. A Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya összeállítású együttes bronzmeccset vívhatott a Papp László Sportarénában, és végül az ötödik, kvótát jelentő helyen zárt.

Mint ismert, a Budapesten október végén megrendezett 26. Karate Világbajnokság az utolsó "nagy vb" volt, ahol egyéniben és csapatban is kvalifikáció nélkül lehetett a Karate Világszövetség, a WKF tagországainak kategóriánként egy-egy indulót nevezni. 2024-től azonban külön évben rendezik meg az egyéni és a csapat világbajnokságokat, és mindkettőn csak azok a karate versenyzők léphetnek tatamira, akik részvételi jogot szereztek a vb-ket megelőző kvalifikációs sorozatokban.

A magyar női kumite válogatott a vb hazai közönsége előtt előbb Szerbiát verték 2-0-ra, majd a nyolcaddöntőben Ausztriát is 2-0-ra múlták felül. A négy közé jutásért aztán a mieink egy fordulatos meccsen 2-1-re alulmaradtak a későbbi győztes spanyolokkal szemben. A vigaszágon a magyar lányok hatalmas bravúrt végrehajtva 2-0-ra diadalmaskodtak a korábbi címvédő Egyiptommal szemben. A bronzmeccsre viszont már elfogyott a lendület, és Horvátországtól 2-0-ás vereséget szenvedtek.

A budapesti eseményről a csapat küzdelmekben és formagyakorlatokban alapvetően négy-négy gárda szerzett indulási jogot a jövőre november 22. és 24. között Pamplonában sorra kerülő csapat világbajnokságra. Ugyanakkor mivel a női csapat kumitében a Pamplonában a házigazda jogán induló spanyolok is az első négyben végeztek, így a végső győztessel szemben alulmaradt ötödik helyezett is kvótához jutott. Ez a jog így a magyarokhoz került, és ezzel máris biztossá vált, hogy lesz magyar résztvevője az első karate csapat világbajnokságnak. 

Forrás: Magyar Karate Szakszövetség 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!