Kézilabda
Szőke Szonja

Karate: kék-fehér uralom az Európa-bajnokságra utazó keretben

Publikálva: 2024.04.26 Frissítve: 2024.04.26 Karate

A Horvátországban május 8-12. között sorra kerülő kontinensviadalon Magyarországot tizenhárom versenyző képviseli majd, nyolcan klubunk sportolói.

Keretet hirdettek a közelgő Európa-bajnokságra, melynek helyszíne Zadar lesz, május elején. A kontinenstornára utazó tizenhárom fős keret magját az MTK Budapest karatékái alkotják, hiszen klubunkból nyolcan kelnek útra Horvátországba. Formagyakorlatban Fábián Csengének szurkolhatunk majd, míg küzdelemben olimpiai bronzérmes és a tavalyi, hazai rendezésű világbajnokságon ezüstérmet szerző Hárspataki Gábor lép tatamira a 75 kilogrammosok mezőnyében. A 84 klogrammosok között ott lesz Botos Botond, illetve a férfi kumite csapatunkban előbbi két sportolónk mellett Csöppü Bence is ott lesz. 

A nőknél Boussebaa Aicha az 55 kilogrammosok, míg Ilankovic Aleksandra a 61 kilogrammosok kategóriájában harcol meg egyéniben. A két versenyzőnk természetesen a női kumite csapat tagja is, akikhez még egy sportolónk csatlakozik Fleischer Dóra személyében. 

A Karate Világszövetség, a WKF 2024-től átalakította a világbajnokságok menetét: immár külön rendezik meg az egyéni és a csapat vb-ket, és mindkettőn csak a kvalifikáltak vehetnek részt. Az új rendszer kihat a zadari Európa-bajnokságra, hiszen a versenyen a kontinensbajnoki címek eldöntése mellett tét a minél jobb szereplés a vb-re kijutás érdekében.

A válogatott szövetségi kapitánya, Büchler Zsolt a következőképp vélekedik az eseményről.

‒ A magyar válogatott alapvetően a tavaly októberi, nagysikerű budapesti világbajnokságon részt vett sportolókra épül. És mivel azóta legjobbjaink kevés igazán nagy megméretésen vettek részt, ezért nehéz a formájukból szakmai következtetéseket levonni, de a versenyzők korábbi eredményei és tapasztalatai alapján gyakorlatilag bármelyiküktől várható kiugró eredmény. Kumitéseink közül Hárspataki Gábor és Tadissi Martial képesek bárkit legyőzni, de szinte minden indulónk mutatott fel már olyan produkciót korábban, hogy ha azt sikerül megismételni, akkor abból nagyszerű eredmény jöhet ki. Csapatban a lányok a Budapesten elért ötödik helyükkel kvalifikálták magukat az őszi csapat vb-re, csodálatos lenne, ha a fiúknak is összejönne hasonló az Eb-n. Formagyakorlatban tavaly Nagy Botond előbb kijutott az Európa Játékokra, majd a hetedik helyen végzett a vb-n, és Zadarban képes lehet arra, hogy megszerezze az első magyar felnőtt Eb-érmet katában.

Karate Európa-bajnokság, Zadar, magyar indulók:

Formagyakorlat (kata):

Férfiak: Nagy Botond

Nők: Fábián Csenge

Küzdelem (kumite):

Férfiak: 60 kg: Kiss András, 67 kg: Tadissi Martial, 75 kg: Hárspataki Gábor, 84 kg: Botos Botond

Csapat: Botos Botond, Csöppű Bence, György Dániel, Hárspataki Gábor, Kiss András, Nichols Dávid, Tadissi Martial

Nők: 50 kg: Molnár Réka, 55 kg: Boussebaa Aicha, 61 kg: Ilankovic Aleksandra

Csapat: Boussebaa Aicha, Fleischer Dóra, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka

 

Forrás: Magyar Karate Szakszövetség

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!