Atlétika
Jankovics Dániel

Karate: Hárspataki Gábor ezüstérmes a budapesti világbajnokságon (GALÉRIA+VIDEÓ)

Publikálva: 2023.10.28 Frissítve: 2023.10.30 Karate

Sportolónk ismét történelmet írt, hiszen a tokiói olimpián szerzett bronzérem után világbajnoki második lett, ami a karate sportágban ismét óriási sikernek számít.

Szombat kora délután Hárspataki Gábort (-75kg) mindössze három perc és az egyiptomi Abdelaziz Abdalla Mamduh választotta el attól, hogy világbajnoki címet ünnepelhessen. Hársi már így is sporttörténelmet írt, hogy bejutott a fináléba – az épek között korábban ez csak S. Kovács Ádámnak és Tadissi Martialnak sikerült, a parasportoló Kákosy Olívia már kétszeres világbajnok –, a döntőre pedig szép számmal érkeztek a szurkolók, akik fergeteges hangulatot teremtve próbálták segíteni sportolónkat.

Hársi arcán látszott a teljes koncentráció, csak egy dolog lebegett a szeme előtt, hogy győzelemmel hagyja el a tatamit a küzdelem után. A közönség egy emberként, a három percet végig kiabálva biztatta karatékánkat. A párharc első pontjánál pedig felrobbant az aréna, ugyanis Hársi talált be, de videózás után az egyiptominak is megítéltek két pontot. A folytatásban 3:2-re lépett el Abdelaziz Abdalla, ám a végjáték mérhetetlen izgalmakat tartogatott, egy másodperc maradt hátra az összecsapásból. Hársi ezt is kihasználta, újabb akciót indított és három bíró is pontot ítélt meg számára, ráadásul hármat, ahogy ipponnál szokás.

A tatamin ezután percekig idegesen álltak a felek, hiszen videózásra került sor, valóban megítélik-e sportolónk számára a pontokat. Az idegőrlő várakozásnál senki sem lehetett biztos benne, hogy melyik versenyző nyakába kerül az aranyérem. Végül az egyiptomit hozták ki győztesnek, ám a történetnek ekkor még korántsem volt vége, hiszen a magyar stáb óvást nyújtott be. Újabb percek teltek el, és bő negyedóra múlva nyilvánosságra hozták, hogy az óvást a WKF elutasította, így Hárspataki Gábor a budapesti világbajnokságot ezüstérmesként zárta.

Sportolónk ismét történelmet írt, hiszen a tokiói olimpián szerzett bronzérem után világbajnoki második lett, ami a karate sportágban ismét egyedülálló sikernek számít.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!