Tenisz
Piros Zsombor

Karate: Hárspataki Gábor döntős a budapesti világbajnokságon (GALÉRIA+VIDEÓ)

Publikálva: 2023.10.25 Frissítve: 2023.10.27 Karate

Karatékánk óriásit menetelve, hat győzelemmel kiharcolta a finálét, ahol egyiptomi ellenféllel néz szembe szombaton.

A karate világbajnokság szerdán nagy izgalmakkal kezdődött, hiszen az egyik nagy esélyes, Hárspataki Gábor (-75kg) meccse nyitotta a napot. Szép számú magyar közönség gyűlt össze, akik hangos kiabálással és skandálással biztatták az első pillanattól fogva Hársit.

Nem telt el tizenöt másodperc és máris pontot szerzett sportolónk, és a folytatásban is aktívan támadta ellenfelét. A menet felénél 3:0-s előnynek örülhettünk, karatékánk remekül tért ki Shabani próbálkozásai elől, az ő támadásai pedig rendre eredménnyel zárultak. Huszonhárom másodperccel a vége előtt 4:4-re zárkózott a koszovói. Mindketten szereztek egy-egy pontot, így döntetlen volt az állás, ám mivel az első pontot Hársi szerezte és ő birtokolta a zansint, így a meccs az ő győzelmével zárult.

Nem sok pihenője volt olimpiai bronzérmes karatékánknak, hiszen egy meccs múlva újra tatamira lépett, ahol az erőnyerő francia Enzo Berthon várt rá. Ez a párharc sokkal taktikusabban kezdődött, meg is kapta mindkét fél az intést, passzivitás miatt. Közel két percig nem került sor pontszerzésre, és sajnos a francia mozdult el először a 0:0-s állásról. Szerencsére gyorsan jött a válasz is, sőt egy ipponnal 4:1-re fordított Hársi, amivel már nem volt kérdés, hogy megnyeri a mérkőzést, és bejut a legjobb tizenhat közé.

Harmadik meccsére készült Háspataki Gábor, amit az üzbég Kuvoncsev Muhamadijev ellen vívott. Hársi kiváló rúgással három pontot szerzett tizenhat másodperc eltelte után, ezután pedig a folytatásban sikerült földre vinnie ellenfelét, amivel 6:0 előnyt jegyezhettünk. Esélyt sem hagyott az üzbégnek sportolónk, mindössze egyetlen pontot tudott szerezni ellenfele, amire Hársi még válaszolni is tudott, így 7:1-re nyert.

A következő körben a csoportelsőség volt a tét, melyet az olasz Lorenzo Pietromarchi elleni meccsel abszolválhatott sportolónk. Hársi és az olasz is nagyon sokáig várt a megfelelő pillanatra, hogy elindíthassa az akcióját, az utolsó egy percbe lépve is pont nélkül álltak a versenyzők. Együttes találat után kék-fehér sportolónk 2:1-nál vette át a vezetést, amit megőrzött a párharc végéig.

Az ötödik összecsapáson már a négy közé kerülését harcolhatott meg Hársi, ahol csodás, hárompontos rúgással kezébe vette az irányítást. Az orosz ellenfelet legyőzve pedig már biztossá vált, hogy éremért léphet tatamira szombaton klubunk karatékája. Az pedig, hogy az aranyéremért küzdhet-e meg, a bosnyák versenyző elleni meccsén dőlt el.

Az elődöntős párharc első két perce pont nélkül telt, kétszer is megintették a versenyzőket, akik túlságosan kivártak a támadásaik indításával. A passzivitás után Hársi lendült bele, az akcióját pedig három ponttal jutalmazták a bírók, ami elegendő volt ahhoz, hogy kiharcolja a szombati finálét, és már biztos éremszerző legyen a budapesti világbajnokságon. Az, hogy arany vagy ezüstérem kerül sportolónk nyakába, a szombat délutáni döntőn derül ki, ahol az egyiptomi Abdelaziz Abdalla Mamduh lesz az ellenfele.



Az ötös tatamin pedig a nyolcadik párharcot vártuk nagyon, Ilankovic Aleksandra (-61kg) első meccsére került sor, ahol az orosz Marija Azarava ellen küzdött meg. Tapogatózással indult az összecsapás, mindkét versenyzőt megintették, és a meccs felénél az orosz szerzett pontot, de sportolónk hamar utolérte őt. A folytatásban Szandi a harmadik intését is megkapta, de ezt a második pontja követte. Több pont nem esett egyik oldalon sem, így 2:1-re megnyerte sportolónk a párharcot.

A következő fordulóban a kazah Assel Anay ellen küzdhetett Szandi, itt ellenfele szerezte az első pontot, de gyönyörű akcióval 1:1-re módosította az állást sportolónk. A folytatásban versenyzőnk földre vitte ellenfelét, amivel a fordítás is összejött. 2:2-nél ugyan egalizált a kazah, de egy helyesen kikért videózásnak köszönhetően 3:2-nél újra nálunk volt az előny, amit Szandi a végéig megtartott. A következő körbe jutásért francia versenyzőn át vezetett az út. 1:0-ra Laura Sivert vezetett, és sajnos a párharc végén is ő állt jobban, 3:2-es eredménnyel így ő jutott tovább, Szandinak pedig véget ért a világbajnokság egyéniben.

Utoljára a női -55 kilogrammosok között szoríthattunk kék-fehér versenyzőért, Jakubovics Dalma az indiai Alisha Alisha ellen mutatkozhatott be a budapesti világbajnokságon. Dalma nagyon harciasan küzdött, és folyamatosan ment előre, talán ez is lett a veszte, mert könnyen támadhatóvá vált, az indiai sorra gyűjtötte a pontokat. Látszott az akarat Dalmán, egyetlen percre sem adta fel, de 9:1-re kikapott ellenfelétől.

Csütörtökön sincs megállás, a csapatversenyek során a női és férfi együttesben is több kék-fehér versenyző lép tatamira.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!