Kézilabda
Szőke Szonja

Karate: esély a 2028-as olimpiai részvételre

Publikálva: 2022.08.08 Frissítve: 2022.08.07 Karate

A karate is ott van a kilenc sportág között, amely lehetőséget kap a Los Angelesben rendezendő ötkarikás játékokon való részvételre.

Szinte napra pontosan egy éve ‒ augusztus 6-án ‒ történelmi siker született a magyar karate fennállásában, ugyanis a sportág első ötkarikás játékokon való szereplése során klubunk sportolója, Hárspataki Gábor bronzérmet szerzett. Sajnos az már biztossá vált, hogy a 2024-es párizsi olimpián nem léphet újra tatamira Hársi, hiszen a franciák nem válogatták be a résztvevő sportágakba.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság néhány éve fogadta el az Agenda 2020 reformcsomagot, amely lehetővé teszi, hogy az aktuális olimpia házigazdái egy vagy több sportágat beemelhetnek az ötkarikás programba. A 2028-as házigazdák ‒ Los Angeles ‒ a karate sportágat is meghívták azon kilenc sportág közé, amelyek továbbra is esélyesek lehetnek a részvételre.

A karate mellett másik nyolc sportág ‒ motorsport, krikett, baseball/softball, lacrosse, breaktánc, kick-box, fallabda, flag football ‒ kap esélyt arra, hogy meggyőzze a szervezőket arról, hogy érdemes a programba kerülésre. Ezek a sportágak a hatpontos kritériumlista mentén tartják meg előadásaikat, hogy meggyőzzék a szervezőket.

A 2028-as játékok meghívott sportágait illetően várhatóan a jövő évi NOB-ülésen hoznak majd döntést. 

Forrás: Magyar Karate Szövetség

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!