Kézilabda
Koronczai Petra

Karate: eredményes évet zártunk

Publikálva: 2021.12.25 Frissítve: 2021.12.25 Karate

Fischer Mihállyal beszélgettünk a 2021-es év sikereiről.

– Fontos évet tudhattok magatok mögött, hogyan értékeled?

– Számunkra ez az év volt a legmeghatározóbb, sajnos a körülmények nem voltak éppen ideálisak. A vírushelyzettel, mint az élet minden területén nekünk is meg kellett küzdenünk, megnehezítette a felkészülésünket a tokiói olimpiára. Szerencsére jól vettük ezt az akadályt, sikerült olyan formát hozni, amivel eredményesek tudtunk lenni.

– Mennyire befolyásolta Hárspataki Gábort fizikálisan és mentálisan a koronavírus a felkészülés alatt?

– Minden oldalról nehéz volt, fizikális és mentálisan egyaránt a formaidőzítés szempontjából. A felkészülési ütem három havonta változott, volt, hogy a kiírt versenyt a kvalifikációs időszakban az utolsó pillanatban törölték. Sőt volt egy olyan időszak, hogy több mint fél évig szünetelt minden esemény. Ezért mindig készenlétben kellett állnunk, úgy dolgozni, hogy bármikor megtarthatják a versenyt, s arra készen kellett állni. Éppen ezért nem mindig tudtunk olyan színtű csúcsformát hozni, ami pont arra a versenyre időzíthető lett volna. Hullámozva készültünk, vagyis néha feljebb, néha pedig lejjebb vittük a terhelést, így próbáltunk szinten maradni mindvégig. A megszokott lineáris formába hozás ebben az időszakban nem volt alkalmazható, hanem ingadozóbb volt a tervezhetetlenség miatt. Pszichésen úgy fogtuk fel, hogy számunkra ez jó, mert több időnk van javítani azokon a pontokon, amelyeken még szükségesnek véltük. Gábor pont ideális korban van, az idő neki dolgozott, ez meg is mutatkozott az elért eredményen.

– Mennyire volt nagy a feszültség bennetek az első olimpiai szereplés alkalmával?

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem volt rajtunk az ötkarika súlya az olimpián. A felkészülésben az egész tokiói szereplés terhe kiegyensúlyozottan alakult bennünk. A céljaink szerencsére nem nyomtak össze minket, az utolsó napokra viszont már érezhető volt a feszültség mindannyiunkban. Azt a megoldást találtuk ki rá, hogy úgy fogjuk fel az egészet, mintha a Premier League versenysorozat állomása lenne, megpróbáltuk egy megszokott versenysorozat kereti közé helyezni az olimpiát is. Gáborral jól sikerült ezt realizálni, ami meg is hozta a gyümölcsét.

– Az olimpián kívül milyen megmérettetéseken versenyeztetek sikeresen?

– Az olimpia mellett más meghatározó versenyszerepléseink is voltak. Mikor hazaérkeztem Tokióból, a korosztályos megmérettetésekre készültünk. Baranyi Zsófia az U21-es Európa-bajnokságon a tavalyi évben a dobogó legfelső fokára állhatott fel, idén pedig ezüstérmet szerzett. Az olaszországi Youth League világkupa során pedig a fiatalabbak mutathatták meg magukat, és a sorozaton két MTK Budapest színeiben szereplő versenyzőnk is érmes helyezést ért el a tizennégy évesek között. Rajtuk kívül pontszerző helyezéseket is megszereztek az ifjú karatékáink.

– Milyen versenyek várnak rátok a jövőben?

– Egy kis pihenőt követően Hárspataki Gáborral a világjátékokra készülünk. Erre az eseményre a súlycsoport legjobb öt versenyzője kvalifikálja magát a világranglistáról. Ezelőtt februárban lesz még egy állomásunk Dubajban, ahol Gábor a saját pozícióját erősítheti meg. A multisporteseménynek számító versenyen is nagy esélyesnek számítunk. Az Európa-bajnokságot elhalasztották nyárra, ez klubunk számára ez azért is lényeges esemény, mert a harminc magyar válogatott utazóból tizenöt az MTK Budapestben pallérozódik.

– Milyen céljaitok vannak a sportág népszerűsítésével, s egy tömegbázis kialakításával kapcsolatban?

– A karate sportág nagyon népszerű alapvetően a gyermekek körében hazánkban. Nagy tömegbázist mozgat meg, a legnépszerűbbek között szerepel a hobbisportok között. A Lantos Mihály Sporközpontban épül a az edzőközpont, mely jó alapját képzi majd egy biztos lábakon álló, sok fiatalt foglalkoztató utánpótlásbázisnak. Eddig nem aknáztuk ki a lehetőségeinket, hiszen a prioritás más volt, de a jövőben közös erővel indul majd a promóciós munka a tömegbázis kialakításának érdekében. Úgy vélem, Hárspataki Gáborral, mint a sportág arcával, és a karate népszerűségével egyre több fiatalt tudunk majd bevonzani.

– Hogyan fogalmaznád meg a 2021-es éveteket a karate szemszögéből?

– Összeségében azt gondolom, hogy teljes sikersorozatot zártunk, mind a felnőtt kategóriában Gábor révén ─ a világbajnoki 7. helyezés és az olimpiai bronzérem ─ mind a korosztályos sportolóknál. Mindent, amit lehetett sikeresen és eredményesen zártunk, nagyon jó időszakot tudhatunk magunk mögött.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!