Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Karate: Baranyi Zsófia szépen búcsúzna az utánpótlásévektől

Publikálva: 2022.02.02 Frissítve: 2022.02.02 Karate

Az MTK Budapest U21-es Európa-bajnoki arany- és ezüstérmes karatékája, Baranyi Zsófia az idén az utolsó korosztályos kontinensviadalára készül.

Tavaly nehezen, derékfájdalmaktól gyötörve indult az éve, a nyári, tamperei U21-es Európa-bajnokságon azonban ismét nagyot alakított, és ezüstéremmel tért haza Finnországból. Azért „ismét”, mert 2020-ban Budapesten ült fel a kontinens trónjára a korosztályában megszerzett Eb-arannyal. Az MTK Budapest 55 kilóban küzdő karatékája, Baranyi Zsófia tavaly másodízben kapta meg az Év női versenyzője kitüntetést a hazai szövetségtől. A 20 éves kiválóság novemberben, a dubai felnőtt-világbajnokságon is értékes tapasztalatokat gyűjtött.

– A derékbántalmakból való felépülés is egy tanulási folyamat része volt – mondja Fischer Mihály tanítványa – Már tudjuk, mire érdemes ügyelni, mit kell elkerülni, és ezeket figyelembe véve folytatjuk a munkát. A tamperei, U21-es Eb-re nem a legjobb formában érkeztem és kisebb betegség is hátráltatott, ezért nagyon örültem az ezüstéremnek. Bebizonyosodott, hogy ha keményen dolgozunk, és egymásra bízzuk magunkat az edzőmmel, akkor bármi lehetséges. A dubai világbajnokság az első igazi felnőttmegméretésem volt. Azt hittem, hogy kicsit könnyebb dolgom lesz, de sokat számít a rutin. Hasznos tapasztalatokat szereztem, így a következő hasonló versenyen már biztosan nem ér meglepetésként a közeg, és képes leszek jobban koncentrálni a meccseken belül.

Az U21-es világranglistát vezető fiatalra az év első felében két jelentős verseny vár. A tervek szerint májusban Törökországban rendezik a felnőtt Európa-bajnokságot, míg az utánpótlás-kontinensviadal Prágában van kiírva júniusban. Utóbbi az utolsó korosztályos, nagy nemzetközi eseménye lesz a klubjában csak „Bazsónak” becézett kitűnőségnek, hiszen miután október elején született, az október végén esedékes U21-es világbajnokságról éppen lecsúszik.

Természetesen kicsit bánom az U21-es vébét, de amikor tizennégy éves voltam, akkor éppen a világbajnokság előtt ünnepeltem a születésnapomat, így lehettem ott a nevezési listán. Úgyhogy ez így a fair. A felnőtt Eb-n most már szeretnék több meccsig eljutni, hogy minél jobban megérezzem az idősebbek kategóriáját, és az ottani tapasztalatokból is merítkeznék Prágában. Mivel az utolsó korosztályos Eb-m lesz Csehországban, éremért megyek.

Arany- és ezüstérme már van U21-es Eb-ről a sokra hivatott sportolónőnek, aki nevetve teszi hozzá, hogy nem a kollekció teljessé varázslása az elsődleges célja, így a bronznál jobban motiválja a legfényesebb medál kiérdemlése. Tervét akár már némileg megújulva viheti véghez.

Az idén szeretnék szélesíteni a technikai repertoáromon, hiszen az utóbbi időben a versenyeken többnyire azokat a dolgokat használtam, amelyekről tudtam, hogy jó eséllyel beválnak. Az edzéseken gyakoroltakat tervezem a meccseken is határozottan alkalmazni. A felnőttek közé lépés előtt bizakodó vagyok, és remélem, hogy a korosztályos múltam kellő magabiztosságot ad. Az edzőmnek és a csapattársaimnak az eddigi támogatást is köszönöm, hiszen nélkülük semmire nem mennék.

Azzal, hogy a karatéka hamarosan elköszön az utánpótláséveitől, még nem biztos, hogy nem találkozhatunk Baranyi Zsófival a közeljövő korosztályos viadalain. Érdekesség, hogy az MTK Budapest szakosztályában ugyanígy hívják az egyik kilenc éves reménységet.

Amikor megtudtam, hogy még a keresztnevünk is ugyanaz, akkor nagyon meglepődtem. Találkoztunk már, nagyon aranyos kislány, és szurkolok neki. Ennél kedvesebb véletlen nem is lehetne.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!