Atlétika
Nagy Marcell

Karate: az utánpótláskorúak is parádéztak a felnőtt ob-n (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.05.12 Frissítve: 2023.05.12 Karate

Az MTK Budapest fiatal karatékáinak az országos bajnokságon nyújtott teljesítményét az Utanpotlassport.hu is méltatta a megméretés után.

Fél évszázados múltja van idehaza a japán gyökerű küzdősportnak, a karaténak, amelynek valamennyi korosztályt átfogó országos bajnokságát a mögöttünk hagyott hétvégén rendezte meg a honi szakszövetség, az MKSZ.  

– Az ob egyfelől főpróba volt nekünk, szervezőknek, akik az év legfőbb sportági világeseményére, a felnőtt vébére készülünk. Másfelől a kétnapos bajnokság, amelynek az UTE Megyeri úti Jégcsarnoka adott otthont, beleilleszkedett abba a jubileumi rendezvénysorozatba, amellyel az 50 éves magyar karatesportot ünnepeljük meg 2023-ban – bocsátotta előre a legfőbb tudnivalót Falusi Márton, aki az MKSZ alelnökeként nem csupán az ob, hanem a budapesti világbajnokság főszervezője is egyben. 

Hozzátette, hogy „további edzésre” van szükségük, és gyakorolni fognak az őszi csúcsesemény színhelyén, a Papp László Budapest Sportarénában is, ahol október 24. és 29. között lesz a világbajnokság. 

A főpróbát illetően elmondta, hogy a többeknek vb-kvalifikációs megméretésnek is számító ob-n összesen nyolcszázan indultak, közülük másfélszázan alkották az utánpótláskorúak – a gyerekkategóriák mellett a kadét, a junior és az U21-es korcsoportokba tartozók – mezőnyét. 

– Több mint hatvan klub képviselői versengtek a Jégcsarnokban, s a két nap alatt a felső utánpótlás-súlycsoportokat tekintve a legjobban az MTK Budapest karatésai szerepeltek, mögöttük az eredményességi rangsorban az UTE végzett másodikként, s a Budapesti Honvéd a harmadik helyen, de a KSI is jól szerepelt – összegzett Falusi Márton, aki aztán a részleteket is megosztotta az Utanpotlassport.hu-val. – A kiemelkedőt nyújtók élére kívánkozik Ilankovic Aleksandra. Az MTK korosztályos Európa-bajnok U21-ese nem csupán a 21 éven aluliaknál nyert küzdelemben, 61 kg-ban, hanem kategóriájában a felnőtteknél is övé lett a bajnoki cím.

Beszámolója szerint az Ilankovichoz hasonlatosan korábbi utánpótlás-Eb-győztes, Jakubovics Dalma is duplázott akképpen, hogy két bronzérmet is szerzett 55 kilóban. Az ő súlycsoportjában az első helyen MTK-s klubtársa, az U21-es Európa-bajnoki arany- és ezüstérmes Baranyi Zsófia végzett.  

– A BVSC-s Ádám Alexandra a felnőtt 68 kilósok küzdelmét életében először nyerte meg, míg U21-ben második lett, jó eséllyel ő lesz a budapesti vb-induló ebben a női kategóriában – emelte még ki Falusi Márton, aki két fiatalra külön is kitért: – A 15 éves, MTK-s Tóth Máté, az idei kadét Európa-bajnok megvédte magyar bajnoki címét 57 kg-ban,  ahogyan első lett a 66 kilós junioroknál az ez évi korosztályos Eb-bronzérmes, UTÉ-s Kopfer Anna is.

Tegyük még hozzá, hogy az U21-es válogatott Fleischer Dóra (MTK) nyakába először került felnőtt magyar bajnoki arany, a szövetségi összefoglaló szerint pedig négy kategóriában is feltörekvő fiatalok – Nagy Máté (Szarvas), Nichols Dávid (UTE), Botos Botond és Kapdebo Botond (mindkettő MTK) – diadalmaskodtak. 

(Forrás: utanpotlassport.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!