Tenisz
Gálfi Dalma

Karate: a női kumite csapat – a vigaszágon Egyiptomot legyőzve – kiharcolta, hogy vasárnap a bronzéremért meccselhet (GALÉRIA)

Publikálva: 2023.10.27 Frissítve: 2023.10.27 Karate

A férfi kumite csapat a legjobb tizenhat között zárta a világbajnokságot.

A férfi kumite csapat csütörtökön a németek legyőzésével kiharcolta a második fordulós szereplést, pénteken pedig nem sokat kellett várni, hogy tatamira lépjenek. A világbajnokság negyedik napját az ötös tatamin a mieink meccse nyitotta, Romániával néztek szembe. A csapat összeállításában ismét három kék-fehér versenyző kapott helyet, Kapdebo Botond, Botos Botond és Hárspataki Gábor is ott volt a csapatban, őket pedig Nichols Dávid és Tadissi Martial egészítette ki.

Nichols Dávid összecsapása 0:0-s döntetlennel zárult, őt pedig Tadissi Martial 4:0-s sikere követette. Ezután Kapdebo Botondon volt a sor, aki folytatta elődje jó szereplését, az első pont az övé volt. Sajnos a folytatásban a román fordított és Boti már csak szépíteni tudott, 8:4-re ellenfelünk nyerte a meccset. Összesítésben ezzel egy-egy győzelem szerepelt mindkét fél neve mellett, amin Botos Botond párharca sem változtatott, 0:0-s egállal zárult ez a meccs. Következett Hárspataki Gábor, aki eldöntötte a továbbjutást, 2:0-ra abszolválta a mérkőzését, amivel bejuttatta csapatunkat a harmadik fordulóba, ahol a bosnyákok vártak a fiúkra.

A Bosznia-Hercegovina elleni kört Botos Botond nyitotta, aki 1:0-s hátrányból visszazárkózott 1:1-re, de a zansint (első szerzett pont előnye) az ellenfél birtokolta, így övé lett a siker. Kapdebo Botond volt a második tatamira lépő, akinek a meccsén a bosnyák egy rúgással 3:0-s előnybe került, és végül a párharcot is ő nyerte 5:0-ra. Hárspataki Gábor ezúttal nem ötödikként, hanem harmadikként csatlakozott be a küzdelmekbe. Hársi nem volt egyszerű helyzetben, hiszen ellenfelünknek már két győzelme volt, így ennek az összecsapásnak a tétje az volt, hogy folytatódik-e tovább a forduló negyedik mérkőzéssel. Sportolónk két perc után megszerezte az első pontunkat, ám sajnos a bosnyák karatéka sem tétlenkedett, hárompontos rúgás volt a válasz. Versenyzőnk mindent megtett, folyamatosan ment előre, de 4:1-re elveszítette a meccset, így a 3-0-ra a bosnyák válogatott nyerte a harmadik fordulót. A mieink így búcsúztak.

Férfi alakulatunk számára ugyan véget ért a világbajnokság, de a női csapat csak utánuk mutatkozott be a Papp László Budapest Sportarénában. Válogatottunk Boussebaa Aicha, Molnár Réka és Ilankovic Aleksandra összeállításban kezdett a szerbek ellen. Az első meccs klubunk sportolójáé, Boussebaa Aicháé volt, akinek az első pontjára nem kellett sokat várni, mindössze huszonhat másodpercet. Ezután technikai probléma miatt hosszú perceken át állt a küzdelem, de ez sem zökkentette ki karatékánkat, sorra hozta a pontokat a folytatásban, ennek köszönhetően pedig nagyon magabiztosan nyert. Őt Molnár Réka követte, aki akciódús mérkőzésen 6:4-re nyert, így a két sikerrel a legjobb tizenhat közé jutottak a lányok, ahol Ausztria volt az ellenfelük a nyolc közé kerülésért.

A csúszás miatt nem sok pihenője volt a lányoknak, hiszen máris következett az osztrákok elleni küzdelem. Két kék-fehér versenyzőnk, Boussebaa Aicha és Ilankovic Aleksandra maradt a keretben, de Molnár Réka helyett Papp Dorottya érkezett. A friss és pihentebb karatéka kezdett, aki ugyan tizenöt másodperccel a vége előtt pontot szerzett, de 1:1-es döntetlennel zárult a meccs. Ezután Ilankovic Aleksandra 2:1-re nyert, Boussebaa Aicha pedig lezárta a párharcot, és Ausztria legyőzésével már a legjobb nyolc között jártak a lányok.

A négybe jutásért a spanyolokkal kellett megharcolni, ezt Molnár Réka szenzációsan indította, megnyerte az első összecsapást. Sajnos a továbbiak nem a mi szájunk íze szerint alakultak, Ilankovic Aleksandrán és Boussebaa Aichán is kifogott az ellenfele, ami a spanyolok négy közé jutását jelentette. Később a spanyolok bejutottak a döntőbe is, ami azt eredményezte, hogy számunkra a vigaszágon folytatódhatott tovább a világbajnokság.

Egyiptomon kellett túljutnunk ahhoz, hogy vasárnap a bronzmeccsen bizonyíthasson női csapatunk. Boussebaa Aicha ennek rendje és módja szerinte kezdte el a párharcot, pontgazdag összecsapásán 7:3-ra nyert, amivel nagy lépést tett az éremmeccs felé. Utána Molnár Réka jött, akinek a találkozóján nem volt sok pont, de az az egy éppen elég volt ahhoz, hogy vasárnap éremért küzdhessenek a mieink Horvátország ellen.

A hétvégi program tehát úgy alakul, hogy szombaton Hárspataki Gábor világbajnoki döntőn egyiptomi ellenfél ellen, míg a női kumite csapat vasárnap bronzmeccsen a horvátok ellen lép tatamira. Hársi döntője szombaton 13:30 óra körül, míg a női csapat bronzmérkőzése vasárnap 10:30-kor lesz. 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!