Kézilabda
Fekete Bozsana

Kalkulálható vereség (GALÉRIA)

Publikálva: 2016.10.20 Frissítve: 2016.10.20 Kosárlabda női

Hétközi fordulót rendeztek a női kosárlabda NB I-ben, az MTK Budapest hazai pályán fogadhatta a bajnoki címvédő, tízszeres bajnok Uniqa Sopron együttesét. Biztató kezdet után, nem sikerült szorossá tenni a szerdai mérkőzést.

A regnáló bajnok 2-1-es mérleggel várta fővárosi vendégjátékát, míg Czigler László MTK-ja idén még nem tudott győzni, és bár Szekszárdon megégtek már egyszer a soproniak, e találkozó esélyese egyértelműen ők voltak.

Még a feldobás előtt a Városmajorban vendégeskedő Uniqa Sopron vezetése köszöntötte tavalyi csapatkapitányát, Zsovár Orsolyát. Az MTK Budapest kiscsatára az előző szezont még Sopronban töltötte, mely időszak alatt nyújtott kiemelkedő teljesítményéért, sportemberi munkájáért az év játékosának választották.

Kiélezett első negyeddel indult a találkozó, hazai részről igen alacsony szerkezet rajtolt el, Koch Dóra, Zsovár Orsolya, Jankó Flóra, Ambrus Szandra és Turóczi Nikolett Euroliga résztvevő ellenfelekkel találták szembe magukat. 7-6-ra még vezetett is Czigler László csapata, Koch Dóra remek tempót diktált, Turóczi Niki a festékben vívott szélmaholharcot a vendégek 208 centiméteres centerével, Határ Bernadettel. A negyed közepén szépen tartotta magát a kék-fehér alakulat, Ambrus Szandra gólpasszai mellett, 2+1-es kísérletével 14-15-re állította az eredményjelzőt. Az alacsony szerkezetet palánk alatti fölényével büntette meg az Uniqa Sopron, hétpontos előnnyel jöhetett kis pihenő.

A második negyed védekezési sémák különbözőségét hozta, míg Czigler László zónavédekezést rendelt el, a Soprontól nem idegen egészpályás, labdafelhozatalt zavaró védelem jelent meg. Az amerikai, svéd, szerb légiósokkal tűzdelt vendégek fölénye ekkor domborodott ki először igazán. 4-4-es negyedállást 4-19-es széria követett, azt pedig logikus módon hazai időkérés. A cseresorok közti differencia, a fejek és lábak fokozatos fáradása a nagyszünetre 26 pontos különbséget okozott (28-54).

Fordulás után újra frissesség költözött az MTK Budapest játékába, látva ellenfelük feljavult csapatvédekezését, Sterbenz László időt is kért a negyed derekán. Ambrus Szandra mellett a padról érkező Baksa Bettina remek pontjaival próbált kapaszkodni a fővárosi együttes, azonban túl a játékosok egyéni tudása között mutatkozó különbségen, a vendégek szervezettsége, figuráik gördülékenysége, gyors, precíz labdajáratásuk is figyelemreméltó volt. A negyedet Dubei Debóra és Zsovár Orsi triplapárbaja zárta, ami 1-1-gyel ért véget.

A negyedik negyedhez kerek negyvenpontos előnnyel érkezve (37-77) Sterbenz László három utánpótláskorú játékost is fel tudott küldeni, és ez a szám fokozatosan emelkedett, egészen ötig. A negyedik negyed mindkét oldalon a kevesebb játékperceket kapó fiatalok beküldéséről szólt, a szerda este legvégére mégis az MTK Budapest egykori soproni játékosa, Horváth Zsuzsa tett pontot, utolsó másodperces tiplájával.

Végeredmény: MTK Budapest- Uniqa Sopron 52-90 (18-25, 28-54, 37-77, 52-90)

Legjobb dobók

MTK Budapest: Ambrus Sz. 9 pont, Baksa B. 9, Zsovár O. 8/6, Turóczi N., Koch D. 6-6

Uniqa Sopron: Turner Y. 14/3 pont, Dubei D. 13/9, George C., Drammeh B. 11-11/3, Weninger V., Krnjic S. 10/6-10

A szerda esti egyike volt az idei kalkulálható vereségnek (Győr, PEAC), az Uniqa Sopron több lépéssel az MTK előtt jár, ami a profi kosárlabda klub felépítését illeti. Minőségi légiósaik mellett tehetséges, csapatként kosáralbdázni a legmagasabb szinten képes magyar játékosokkal is rendelkeznek, nem beszélve az évtizedes európai tapasztalatokról. A különbség pedig nem túlzás, a tisztán magyarokkal felálló, főként rutinra építő fővárosiakkal szemben.

A lányok fegyelmezetten védekező ellenfél ellen, kissé még szokva egymást, bizonytalanul próbáltak dobóhelyzeteket kialakítani, ami számos távoli próbálkozásban, egyben elhibázott kísérletben mutatkozott meg. Idővel letisztul Czigler László alakulatának játéka, ami egyelőre még kicsit akadozik, de helyenként biztató képet fest egy-egy egyéni villanás, rutinos megoldás.

Szombaton újabb erőpróba, ismét otthon játszanak a lányok, az idén európai kupában is induló Cegléd ellen. A találkozóra minden szurkolót várunk, mindenki buzdítására szükség lesz, hogy meglegyen az idei első győzelem.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!