Taekwondo
Patakfalvy Luca

Kajak-kenu: „Szenzációs volt megélni ezt a sikert” – Velenszki Tamás (GALÉRIA)

Publikálva: 2023.07.13 Frissítve: 2023.07.13 Kajak-kenu

Kajakozóink nagyszerű teljesítményt nyújtottak az auronzói U23-as és ifjúsági világbajnokságon, hiszen két arany-, egy ezüst- és egy bronzéremmel tértünk haza Olaszországból. Szakosztályunk vezetője, Velenszki Tamás – aki felkészítő edzőként is ott volt a válogatott mellett – nem véletlenül volt elégedett az MTK Budapest sportolóinak teljesítményével.

Tamás először az ifi páros teljesítményét értékelte

– 1000 méteren Hargittai István tanítványa, Gazdag Marcell és az enyém, Mircse Iván ült össze egy hajóba. Ugyan még mindketten serdülő korosztályba tartoznak, sikerült megnyerniük az ifjúsági párost a válogatón, plusz egyesben is dobogósók voltak, így kiérdemelték, hogy indulhassanak a világbajnokságon. Itt az előfutamban, a középfutamban és a döntőben is nagyon szépen versenyeztek, bár a finálé alatt pici rutintalanságot lehetett érezni rajtuk. Nem mentek tudásuk szerint száz százalékosan, de így is bronzérmet szereztek, ami óriási dolog, főleg serdülőkorú párostól. Nagyon büszke vagyok rájuk, és mivel még van két évük ebben a korosztályban, a jövőben is kamatoztatni tudják majd az itt szerzett tapasztalataikat.

Szakosztályunk vezetője az aranyérmes U23-as négyessel folytatta, amelyben Szendy Maximilián, Opavszky Márk és Tamási Zsombor személyében három MTK-s is volt, a szarvasi Keller Gergő mellett.

– Ez a négyes a válogató előtt ült össze, mert a felkészülés során picit változtatnunk kellett az összeállításon, ekkor került be Keller Gergő, ami fel is gyorsította a hajót. A válogatót ezután megnyerték a srácok, ráadásul olyan idővel, ami a felnőttek között is jónak számít. Erre építkeztünk az edzőtáborban, és azt láttam a világbajnokságon a  fiúktól, amit a tréningek során gyakoroltunk, így sikerült az előfutamból egyből a döntőbe kerülni, majd ott is nagyszerű versenyzéssel begyűjteni az aranyérmet. Olimpiai számról van szó, tehát ez hatalmas eredmény, és egészen szenzációs volt megélni. Ritkán libabőrős a kezem, amikor oldalról figyelem a történéseket, de most ez ilyen pillanat volt.

A négyes tagja, Tamási Zsombor az utolsó nap mix párosban is a dobogó legfelső fokára állhatott.

– Zsombi mix párosban Rugonfalvi-Kiss Jankával diadalmaskodott annak ellenére, hogy ezt a számot nem nagyon gyakoroltuk az edzőtáborban, hiszen a négyesre koncentráltunk. Nagyon kellemes meglepetés volt, hogy az előfutamban és a fináléban is rajt-cél győzelmet aratott az egység. Zsombi duplázása azért is nagy bravúr, mert január elején mandulaműtéten esett át, és két hónapot ki kellett hagynia, amiből nem volt könnyű felállni.

Szintén két érmet gyűjtött be Opavszky Márk, aki a négyes mellett 500 egyesben ezüstérmet hozhatott haza.

– Nagyon büszke lehetek Márkra is, hiszen kitűnően ment a pályán, és nagyszerű idővel szerzett ezüstérmet. Ez az utolsó nap volt, már egy hete kint volt a csapatunk, és ilyenkor előjön a fáradtság, mert hosszú ez az időszak. Ha frissen áll rajthoz, simán benne lett volna az aranyérem, az első helyezett német Linus Baigéval elég sokkal verték a mezőnyt. Márk amikor idekerült az MTK-ba hátsérüléssel bajlódott, de ebből talpra tudott állni, és folyamatosan fejlődött. Mostanában kimagasló teljesítményt nyújt, és ugyan a csoportban vannak olyanok, akik hasonló időket tudnak menni, Márk fejben egészen elképesztően erős, ezzel tud a többiek fölé nőni, amit a válogatón és a világbajnokságon is megmutatott. Bekerült a felnőtt világbajnokságra utazó keretbe is, de egyelőre még nem tudjuk, milyen számban indul.

Tamás az ifi 200-on ötödik helyet megszerző Szulovszky Csenge teljesítményével is elégedett volt.

– Kőbán Rita tanítványa 200 egyesben az ifik között jutott döntőbe, ami már önmagában remek teljesítmény, ott pedig a kiszámíthatatlan, szeles pályán az ötödik helyen ért célba. Nem volt távol az éremtől, kiválóan szerepelt, tehát nincs okuk panaszra. 

Zárásként a szakember elmondta, a tavalyi évhez képest nagyot lépett előre a szakosztály.

– Tavaly csak Panyik Zsombor és Opavszky Márk mehetett pályát a világbajnokságon, tehát az indulók számában is jócskán előre leptünk, ami az érmekben is megmutatkozott. Szeretném, ha tartanánk ezt a tendenciát jövőre is, ami reális, hiszen a négyesből is mindenki még marad az U23-as korosztályban. Olimpiai év lesz, és ugyan nem mondom azt, hogy óriási esélyünk van kikerülni, a K4-es győzelem mindenképpen figyelemre méltó siker. Az egyetlen hiányérzetem az, hogy Kós Benedek nem volt kint a világbajnokságon egyesben, mert kevés hiányzott neki a kijutáshoz, illetve Panyik Zsombor sokáig beteg volt, ezért neki ez az év kimarad úgymond. Ezzel együtt azt gondolom, kihoztuk a maximumot ebből a világversenyből.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!