Karate
Hárspataki Gábor

Kajak-kenu: „Felejthetetlen élmény volt” – Opavszky Márk (GALÉRIA)

Publikálva: 2022.09.06 Frissítve: 2022.09.06 Kajak-kenu

Klubunk kiváló kajakozójával, Opavszky Márkkal beszélgettünk, aki a szegedi U23-as világbajnokságon bronzérmet szerzett K2 mix 500 méteren.

– Először is hogyan vezetett az utad a világbajnoki indulásig?

– Hosszú folyamat volt, ugyanis az első válogatót megnyertük kettesben, azonban a másodikon nem indultunk, így szétlövés döntött arról, ki indulhat a világbajnokságon. Sajnos mindössze két tizeddel kikaptunk, de az éves eredményeimre való tekintettel indulhattam mix páros 500 méteren Fojt Sárával.

– Sok időtök azonban nem volt összehangolódni és felkészülni.

– Igen, de tudtuk, hogy kevés időnk lesz, és hogy mivel állunk szemben. Igyekeztünk kihozni a maximumot a közös edzéseinkből, és ennek köszönhető, hogy felállhattunk a dobogó harmadik fokára a világbajnokságon.

– Miben különbözik a mix páros a többi csapatversenytől? Nehezebb a másik nem tagjával evezni?

– Férfi párosban mindig elöl szoktam ülni, Sárival azonban én voltam hátul, hiszen én vagyok az erősebb, és könnyebben tudom tolni a hajót. Idő volt, amíg ezt megszoktam. Sári gyorsabbnak érezte a hajót, és hasonló volt számára, mint a női négyes, tehát ebből tudok csak kiindulni. Az biztos, hogy hajtottam a hajót, ahogy csak bírtam, hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni.

– Mi volt az előzetes célkitűzés? Hogy mértétek fel az erőviszonyokat?

– A rajtlisták alapján tudtunk kiindulni, hiszen sok embert ismerünk, mivel már átlátjuk a nemzetközi mezőnyt. Volt néhány érdekes összeállítás, de eleinte úgy gondoltuk, hogy az első hatban lehetünk. Az előfutamot megnyertük, ezzel rögtön bejutottunk a fináléba, így ezután picit átértékelődtek a várakozásink. Tudtuk, hogy a lengyelek, a németek, a portugálok és az olaszok is erősek lesznek, ám a döntőre picit borult a papírforma. Az előfutamban hátszél volt, ami nagyon kedvezett nekünk, a fináléban viszont szembeszélben kellett evezni, ami a nálunk nagyobb termetű duóknak volt optimális. Nehéz pálya volt, oldalról is jött a szél, de sikerült bejönni harmadik helyre, amivel teljesen elégedettek lehetünk, főleg úgy, hogy mindössze egy hetünk volt felkészülni.

– Előny volt, hogy megnyertétek az előfutamot, és nem kellett a középdöntőben rajthoz állni, vagy jobb lett volna, ha van bennetek még 500 méter?

– Vannak előnyei és hátrányai is: leesett a vállunkról némi teher azzal, hogy egyből a döntőbe kerültünk, azonban friss páros vagyunk, tehát lehet segített volna, ha a középdöntőben is indulunk. Összességében örültünk, hogy egyenes út vezetett a fináléba, mert a középdöntőben is bármi megtörténhet, mindig becsúszhat a hiba.

– Milyen volt hazai közönség előtt versenyezni?

– Felejthetetlen volt, még soha nem volt ilyenben részem. Nagyon jól esett, hogy ennyi szurkoló volt kint, és lehetett hallani az óriási üdvrivalgást, ami plusz energiát adott a futamok végén. Ez volt a legmagasabb színvonalú világbajnokság, amin részt vettem. A dobogós sportolókat egyből a verseny után kihívták a tribünhöz, ahol rögtön találkozhattunk a szurkolókkal. Ez nekik is nagy élmény volt, de nekünk is, és nagyon meglepődtem, hogy autogramot kértek tőlem is a versenyt követően.

– Mit jelent számodra a bronzérem? Hol helyezkedik el ez a siker a személyes rangsorodban?

– Mindenképpen különleges helye van a szívemben, mivel ezt mix párosban értük el, ráadásul hazai pályán. A verseny előtt alig ismertük egymást Sárival, mára pedig nagyon jó barátok lettünk. Nehéz elhelyezni ezt a bronzérmet, de azt hiszem a pályafutásom három legszebb sikerében benne van.  

– Hogyan tovább?

– Most némi pihenő, kikapcsolódás vár rám, hiszen ezzel véget ért az idei szezon. Októberben kezdődik a felkészülés a jövő évre, és szeretném minél nagyobb motivációval és energiával belevetni magam az alapozásba, mert jövőre is nagy céljaim vannak. Mindenképp szeretnék tovább gyorsulni, hogy minél több világversenyen részt vehessek.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!