Atlétika
Nemes Rita

Július végétől ránk figyel a Maccabi-világ

Publikálva: 2017.01.06 Frissítve: 2017.01.05

Sorozatunkban időről-időre megszólaltatjuk a 2019-es Maccabi Európa Játékok, az EMG 2019 szervezőit, hogy beszámoljanak az előkészületekről. Ezúttal Stern Pétert, a játékokat szervező projektcég cégvezetőjét kérdeztük.

– Beléptünk a 2017-es évbe. Milyen feladatok állnak a szervezők előtt?

– Ebben az esztendőben már kézzel fogható közelségbe kerülnek a Maccabi Európa Játékok. Az első emblematikus feladat, hogy márciusban, a Maccabi Világszövetség soros kongresszusán, az Eurodesk Meetingen (európai tagországok találkozója) és a Plénum (a világ valamennyi Maccabi tagszövetségének ülése) előtt is prezentálunk az előkészületekről és a koncepcióról – fogalmazott Stern Péter.

– Miért kell a Plénum előtt is bemutatni a terveket, hiszen európai játékokról van szó?

– Erre azért van szükség, mert a konföderációs játékok sajátossága, hogy rendre meghívnak Izraelt nem beleértve, legfeljebb hat, Európán kívüli tagországot is a versenyekre.

– Ez jelentheti azt is, hogy a 2019-es budapesti játékokra érkezhetnek résztvevők akár a tengerentúlról is?

– Nagyon bízunk benne, hogy az Amerikai Egyesült Államokból, Dél-Amerikából, Kanadából és Ausztráliából is jönnek sportolók a Maccabi Európa Játékokra.

– Mikor alakul meg a közösségi fórum?

– Létrehoztuk, és várhatóan februárban tartja alakuló ülését az a fórum, melynek célja, hogy a hazai zsidó szervezetek naprakész tájékoztatást kapjanak az előkészületekről, a pillanatnyi állapotról, a tervekről, elképzelésekről.  Fontos, hogy a közösség tagjai magukénak érezzék az eseményt, a szervezőkkel közösen éljék meg a nagy pillanatokat. Ezeket az összejöveteleket februártól három havonta rendezzük, így lehet igazán nyitott és informatív.

– Hogyan zajlik a kapcsolattartás a tagországokkal?

– Folyamatosan egyeztetünk velünk, némileg talán hangsúlyosabbak azok az államok, melyek nagylétszámú – több száz fős – delegációval érkeznek 2019-ben. Ilyen az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország, de nagy figyelmet fordítunk azokra is, akik kevesebb sportolót delegálnak a játékokra.

– Mit jelent a nagyobb hangsúly?

– Miután ezek az országok adják a résztvevők gerincét, így velük külön és többet egyeztetünk, bevonjuk őket a szervezés folyamatába, a szálláskeresésbe, kikérjük a véleményüket a nemzetspecifikus kulturális programok szervezésével kapcsolatban is, de nem hanyagoljuk el persze a többieket sem.

– Kötelező regula az is, hogy tesztversenyeket kell szervezni, ahogy ez történt 2016-ban is, amikor Budapesten, több mint százan vettek részt az első Nemzetközi Maccabi Kosárlabda-kupán.

– Ezeknek a szervezésével jól állunk, hiszen már tudjuk, hogy 2017-ben vizes sportágakban, 2018-ban pedig labdarúgásban szervezünk előversenyeket. Feladatunk, hogy fokozatosan, egyre növekvő létszámmal rendezzük a tesztversenyeket, például a focisták esetében háromszáz fővel számolunk, így animálni lehet, hogy 2019-ben, amikor 2500-3000 sportoló érkezik Magyarországra a Maccabi Európa Játékokra, milyen sarkalatos feladatokra kell különös figyelmet fordítani.

– 2017 kiemelkedően fontos eseménye a Maccabi Világjátékok, az eseményre július 4-e és 18-a között kerül sor.

– Elképesztő nagyságrendű rendezvényről van szó, hiszen közel tízezer sportoló vesz részt rajta, ezzel a világ legnagyobb sporteseményeinek egyike. Ez több szempontból is fontos számunkra, hiszen tapasztalatszerzés céljából jobbat nem is találhatnánk, másrészt ennek zárása után a teljes közösség figyelme a 2019-es budapesti játékokra irányul, így kijelenthető, hogy 2017. július 19-től rajtunk a Maccabi-világ szeme.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!