Taekwondo
Patakfalvy Luca

Jó hangulatú találkozó

Publikálva: 2019.10.01 Frissítve: 2019.10.01 Kajak-kenu

Wichmann Tamás és Kárpáti György volt a vendég Tinnyén.

A tinnyei Kossuth Lajos általános iskola meghívására dr. Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a Nemzet Sportolója, Wichmann Tamás olimpiai ezüstérmes és kilncszeres világbajnok, nemzetközi Fair Play-díjas kenus látogatott el a találkozóra.

dr. Kárpáti György, mint a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnöke, megköszönte a meghívást, szeretettel köszöntötte a sportbarát gyerekeket, pedagógusokat, majd néhány mondatban beszélt az egyesületről, létrejöttéről, mely azoknak a sportolóknak a tagságával alakult, akik a legtöbb és legnagyobb sikerekkel büszkélkedhetnek a magyar sport történetében.

Wichmann Tamás elmesélte, hogy gyerekkori balesete milyen hatással volt a pályafutására, miután felépült, előbb az ökölvívókhoz került, majd a kajak-kenunál kötött ki. Az amúgy szakácsként is jeleskedő, és játékfilmben is szerepelt Tamás kajakozni szeretett volna, ám akkoriban nagyon kevés hajó volt az országban, így jobb híján maradt a kenu számára. Ez igen nagy szerencse, hiszen ennek köszönhetően kilencszeres világbajnok és 37-szeres magyar bajnok lett. Egykor Magyarország egyik legnépszerűbb sportembere volt, csak „ Kenukirályként ” emlegették. Elmesélte, hogy miként és miért is kapott 1979-ben UNESCO fair play díjat.

Immár 68 éve tudhatja magát Kárpáti György  – mindenki „Gyurikája” – a legnépszerűbb magyar sportolók egyikének. 17 évesen robbant be a köztudatba, amikor minden idők legfiatalabb válogatott vízilabdásként aranyérmet nyert az 1952-es helsinki olimpián, és ezt a rekordot azóta sem sikerült senkinek megdöntenie. Ahogy mondta, a hazahozott aranyat még két másik a Melbourne-i és a tokiói követte. Népszerűségéhez természetesen egyénisége is hozzájárul. Becenevét nemcsak szokatlanul alacsony termete, hanem állandóan játékos egyénisége következtében érdemelte ki. 84 éves kora és korábbi szívműtétje ellenére még mindig a sportolás mellett kampányol, és vallja, hogy a mozgás életünk része kell, hogy legyen. Ahogy fogalmazott: – A szervezetem vasból van, három olimpiát, három Európa-bajnokságot nyertem, és sok-sok vesztes futamot nézhettem végig a lóversenyen, a műtét csak pipafüst volt számomra. Jól kialudtam magam amíg a többiek dolgoztak.

A jó hangulatú találkozó játékkal, közös fotózással és dedikálással zárult.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!