Kézilabda
Porobic Zoé

Itt is, ott is támadásban

Publikálva: 2020.11.04 Frissítve: 2020.11.04 Sakk

A több „pályán” is támadásba lendülő Vicze Kata először szerepelt klubunk színeiben a korcsoportos magyar sakkbajnokságon, és rögtön a dobogón végzett.

A korcsoportos magyar sakkbajnokságon először szerepelt az MTK Budapest színeiben a 14 éves Vicze Kata, akinek debütálása jól sikerült, hiszen a harmadik helyen végzett az U14-es lányok között. Az ígéret remekül kezdte a tornát, három forduló után hibátlanul vezetett, majd három vereséget követően, két győzelemmel zárt. A végeredmény így kelt benne némi hiányérzetet.

– Nem lehetek teljesen elégedett magammal, mert a korcsoportomban én voltam az első kiemelt. Úgy indultam, hogy mindenképp a dobogón szeretnék végezni, de leginkább az első vagy a második helyen. A bajnokság közbeni hullámvölgyemre még keresem a magyarázatot, annak viszont örülök, hogy a végén tudtam kicsit szépíteni.

Kata ezt megelőzően a Baptista Sakkiskola Velence színeiben szerepelt, klubunk vonzalmának viszont nem tudott ellenállni.

– Több jó barátom is játszik vagy játszott az MTK-ban, ők is sokszor meséltek arról, milyen kiváló a közösség. A csapatbajnokságokon én is mindig láttam, hogy tök jó a csapatszellem a klubban, és ez megtetszett. Többek között ezért döntöttem a váltás mellett.

Új sportolónk egészen fiatalon ismerkedett meg a sakk alapjaival, és már többszörös korosztályos országos bajnoknak mondhatja magát, de érdekesség, hogy nem csak itthon, hanem Ausztriában is.

– Kicsi voltam, amikor Ausztriába költöztünk. A nővérem, Zsófi kezdett korábban sakkozni. A szüleim azért íratták be, mert érdekelte a sportág, és így könnyebben megtanulhatta a német nyelvet is. Én hároméves koromban mentem vele először, és nyolcévesen kezdtem komolyabban sakkozni.

Kata azóta edz alázatosan, készül rendszeresen a versenyekre, és bár azt gondolhatnánk, milyen jó a két lánynak, hogy az otthoni „szabadidőben” is van kivel élőben gyakorolniuk, és bármikor a táblához ülhetnek egy partira – nem így van.

– Egymással nem játszunk! Hogy miért? Mert egy idő után többször megvertem, aztán már nem nagyon van kedve kiállni ellenem.

Katával nem is könnyű szembeszállni, hiszen ízig-vérig támadójátékos. De nem csak a táblán. A futballpályán is. Hiszen csatárként sem utolsó.

– Régebben a sakktáborokban mindig beálltam a fiúk közé focizni. Aztán pár évvel ezelőtt Ausztriában kezdtem el edzésekre járni, de nem volt lánycsapat, így idősebb vagy fiatalabb fiúkkal játszottam. Tavaly hazaköltöztünk anyukámmal, és a MOL Fehérvár U14-es lánycsapatában szerepeltem. Sajnos, lesérültem, így most egy időre abbahagytam.

A tinédzser azt is megemlítette, természetesen tudja, hogy klubunknak is kiváló női futballegyüttese van, így talán egyszer a füvön is láthatjuk MTK-mezben. Egyelőre azonban a sakkban dédelget nagyobb álmokat.

– A célom nem más, minthogy idővel bekerüljek a felnőtt női magyar válogatottba – jelenti ki zárásként határozottan.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!